Pokaż wyniki od 1 do 10 z 2954

Wątek: Przydatność Samsunga S22 vs aparat foto, rozważania JP.

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar jan pawlak

Domyślnie Odp: Przydatność Samsunga S22 vs aparat foto, rozważania JP.

# Jacek_Z

piszesz :
    jak ci sie pracuje smartfonem w studiu fotograficznym, z użyciem kilku lamp błyskowych?

Lampa błyskowa xenon to element technologii fotografii optycznej, jej sposób działania był rozwijany/dopracowywany do sposobu działania migawki w aparacie.
    Według mojej wiedzy w aktualnym stanie rozwoju fotografii obliczeniowej gdzie plik wynikowy powstaje z sumy kilkunastu bardzo krótkich "naświetleń" o różnych parametrach ekspozycji można stosować tylko lampy typu LED.

Nie wiem jak zostanie technicznie rozwiązane w smartfoto oświetlenie w studio ale z bardzo dużym prawdopodobieństwem "wiem" jak to będzie od strony użytkownika.
    W studio jedna lampa stała o świetle ciągłym "na sufit" a w smartfonie będzie ikona studio i po jej dotknięciu będzie można :
    a.
    albo palcami na ekranie komponować różne jasności w różnych miejscach kadru
    b.
    albo wybrać dotykając ikony jeden w wielu "fabrycznych" presetów przystosowanych do danego/wykonywanego typu zdjęcia (z możliwoscią chwilowej poprawki palcami)
    c.
    albo wybrać swój wcześniej zaprojektowany (z możliwoscią chwilowej poprawki palcami)

a zawsze na ekranie będzie taki widok jaki będzie po uruchomieniu spustu w zapisanym pliku jpg a plik RAW to do zmian decyzji/poprawek w postprocesie

jp
    Ostatnio edytowane przez jan pawlak ; 01-07-2023 o 10:55
    puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
    Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
    http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
    public.fotki.com/janusz-pawlak/

Domyślnie Odp: Przydatność Samsunga S22 vs aparat foto, rozważania JP.

Cytat Zamieszczone przez jan pawlak Zobacz posta
    # Jacek_Z

piszesz :
    jak ci sie pracuje smartfonem w studiu fotograficznym, z użyciem kilku lamp błyskowych?

Nie wiem jak zostanie technicznie rozwiązane w smartfoto oświetlenie w studio ale z bardzo dużym prawdopodobieństwem "wiem" jak to będzie od strony użytkownika.
    W studio jedna lampa stała o świetle ciągłym "na sufit" a w smartfonie będzie ikona studio i po jej dotknięciu będzie można :
    a.

jp
    o nie mogę, prawie Lema doścignął
    w proroctwach.
    tylko, że Lem wiedział co pisze.
    Ostatnio edytowane przez Karlbuk ; 01-07-2023 o 18:30

Uprawnienia umieszczania postów