# Jacek_Z
piszesz :
jak ci sie pracuje smartfonem w studiu fotograficznym, z użyciem kilku lamp błyskowych?
Lampa błyskowa xenon to element technologii fotografii optycznej, jej sposób działania był rozwijany/dopracowywany do sposobu działania migawki w aparacie.
Według mojej wiedzy w aktualnym stanie rozwoju fotografii obliczeniowej gdzie plik wynikowy powstaje z sumy kilkunastu bardzo krótkich "naświetleń" o różnych parametrach ekspozycji można stosować tylko lampy typu LED.
Nie wiem jak zostanie technicznie rozwiązane w smartfoto oświetlenie w studio ale z bardzo dużym prawdopodobieństwem "wiem" jak to będzie od strony użytkownika.
W studio jedna lampa stała o świetle ciągłym "na sufit" a w smartfonie będzie ikona studio i po jej dotknięciu będzie można :
a.
albo palcami na ekranie komponować różne jasności w różnych miejscach kadru
b.
albo wybrać dotykając ikony jeden w wielu "fabrycznych" presetów przystosowanych do danego/wykonywanego typu zdjęcia (z możliwoscią chwilowej poprawki palcami)
c.
albo wybrać swój wcześniej zaprojektowany (z możliwoscią chwilowej poprawki palcami)
a zawsze na ekranie będzie taki widok jaki będzie po uruchomieniu spustu w zapisanym pliku jpg a plik RAW to do zmian decyzji/poprawek w postprocesie
jp