Pokaż wyniki od 1 do 10 z 2954

Wątek: Przydatność Samsunga S22 vs aparat foto, rozważania JP.

Mieszany widok

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie Odp: Przydatność Samsunga S22 vs aparat foto, rozważania JP.

Cytat Zamieszczone przez tomfoot Zobacz posta
    Każdy ma jak wiadomo własne poczucie estetyki. Jeżeli Tobie i Jasiowi podobają się zdjęcia zrobione komórką, to wasza sprawa i wasze poczucie estetyki. Nie wszystkim przecież podoba się Picasso czy Van Gogh, wolą zwykle grafitti na murze bloku. Co do robienia zdjęć sprzętem profesjonalnym z super obiektywami za tysiące złotych, to nie wchodźmy na ten temat, bo Jasiowi może być bardzo przykro. Ja juz wielokrotnie tu napisałem, że są osoby jak JP, dla których komórka jest wybawieniem w tym fotograficznym znoju. Mogą spełniać swoje marzenia.
    Więc twierdzisz, że Picasso jest znanym artystą bo używał odpowiednich farb? Piękna autotyrka.

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez marfot Zobacz posta
    Kiedyś porównanie możliwości matrycy flagowego smartfona i współczesnej mu matrycy FF wyglądało tak:
    Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	S7 vs 5DIV.jpg
Wyświetleń:	10
Rozmiar:	103,7 KB
ID:	13070
    Jak to wygląda teraz?
    Może ktoś pokazać podobny wykres ale dla współczesnego sprzętu?

--- Kolejny post ---

Dla zapominalskich przypomnę, że różnica pokazana na wykresach poniżej stanowiła już argument do zmiany systemu
    Różnica 0,8EV dla ISO 100 przeliczana była na miliony lat świetlnych opóźnienia C względem N.
    Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	5DIV vs D850.jpg
Wyświetleń:	8
Rozmiar:	134,0 KB
ID:	13071
    A teraz okazuje się, że smartfony mimo o wiele niższej dynamiki matrycy potrafią poprawniej naświetlić bardziej kontrastowe sceny od aparatów pełnoklatkowych. W ułamku sekundy robią bowiem wielokrotną ekspozycję o różnych stopniach EV i składają w całość. Aparaty tego nie potrafią bo mają zbyt cienkie procesory. Są wprawdzie tryby HDR ale efekty są delikatnie mówiąc - średnie.

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez Bangi Zobacz posta
    A myślisz, że marże na jakichś tam R6 czy innych A7IV są mniejsze? Tutaj dopiero dyma się klientów bo konkurencja mniejsza a więcej fanbojów jedynej słusznej marki i onanistów sprzętowych.

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez candar Zobacz posta
    @jan pawlak - mam taką maciupeńką prośbę. Zrób choć jedno artystyczne zdjęcie wykorzystujące możliwości smartfona. Jak do tej pory nie pokazałeś ani jednego SWOJEGO zdjęcia udowadniającego stawiane tu tezy o wyższości smarfona nad aparatem fotograficznym
    Ta prośba jest zupełnie bez sensu, bo niczego nie dowodzi. To że wrzuci artystyczne zdjęcie nie udowodni tezy, że smartfonem "też można". Parę stron wcześniej wrzuciłem kilkanaście artystycznych smartfonowych zdjęć konkursowych. JP może nie wrzucić bo po prostu może nie jest artystą. Ja zresztą też nie jestem a gdybym nim był, to nie dzięki posiadanemu urządzeniu a wrodzonemu talentowi.

Chociaż na forach fotograficznych pełno jest jełopów co myślą, że zdjęcie przedstawiające jakiś obiekt zrobione jasnym obiektywem z otwartą przysłoną jest automatycznie "artystyczne"

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez atsf Zobacz posta
    Opie! Zdjęcia podwodne robiono aparatami jak jeszcze nie tylko smartfonów na świecie nie było, ale nawet ciebie!
    Nie wysilaj się, z chorymi psychicznie nie wdaję się w dyskusje. Bez odbioru

Pełne uzależnienie Awatar atsf
    Miasto
    Lublin

Domyślnie Odp: Przydatność Samsunga S22 vs aparat foto, rozważania JP.

Cytat Zamieszczone przez Zephyr Zobacz posta
    Więc twierdzisz, że Picasso jest znanym artystą bo używał odpowiednich farb? Piękna autotyrka.

--- Kolejny post ---

A teraz okazuje się, że smartfony mimo o wiele niższej dynamiki matrycy potrafią poprawniej naświetlić bardziej kontrastowe sceny od aparatów pełnoklatkowych. W ułamku sekundy robią bowiem wielokrotną ekspozycję o różnych stopniach EV i składają w całość. Aparaty tego nie potrafią bo mają zbyt cienkie procesory. Są wprawdzie tryby HDR ale efekty są delikatnie mówiąc - średnie.
    Ja nie mogę swojej żony od prawie 40-tu lat przyzwyczaić do obierania jarzyn obieraczką, bo jak kobieta pierwotna woli wszystko obierać kozikiem, a ty nas chcesz namówić do zamiany aparatów na smartfony?!

Zdjęcie jest produktem ubocznym procesu robienia zdjęć Obsługa sprzętu fotograficznego daje frajdę samą w sobie, a smartfon jej nie daje- kumasz to?
    EOS 550D, 6D, M2, M5, 80D, 7D II, kit 18-55 IS, EF-S 55-250 IS STM, EF-M 4-5,6/11-22 STM, EF-M 3,5-5,6/18-55 STM, EF-M 2/22 STM, EF 3,5-4,5/28-70, EF 1,8/50 Mk 1 i STM, EF 100-400L II, Tamron 100-400, Olympusy OM-1, OM-2N, OM-4, OM-10, stałki i zoomy Zuiko od 24 do 200 mm.

Uprawnienia umieszczania postów