Pokaż wyniki od 1 do 10 z 2954

Wątek: Przydatność Samsunga S22 vs aparat foto, rozważania JP.

Mieszany widok

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Wadowice

Domyślnie Odp: Przydatność Samsunga S22 vs aparat foto, rozważania JP.

Cytat Zamieszczone przez jan pawlak Zobacz posta
    No cóż, każdy ma prawo "wejść" i pisać

jp
    A, żeby nie było, kilka lat temu też miałem taki epizod, że przerzuciłem się z lustrzanki na "focenie" smartfonem (ówczesnym flagowcem samsunga, potem LG). Wtedy tez wydawało mi się, że po co mi nieporęczne lustro jak zdjęcia z komórki "są lepsze". Tak mi się zdawało. Na komórce wyglądały dobrze, na monitorze kiszka. Obecnie też mam całkiem nienajgorszy kilkuletni flagowiec oneplusa. Do rodzinnego albumu takie zdjęcia od biedy się nadają. Na facebooka czy instagrama też. Co nie zmienia faktu, że na całodniową wyrypę w góry i tak zabieram RP z 24-105 F4 L pomimo gabarytów i wagi. Na wyjazd z rodziną również zabieram bezlustro z kilkoma obiektywami. Po prostu wymagam od zdjeć, nawet wakacyjnych lepszej jakości. Póki co, żaden smartfon nie umie w portrety z dobrym odseparowaniem tła i długo chyba jeszcze nie bedzie umiał.
    EOS M50 | EF-M 15-45 3.5-6.3 | EF-M 22 2.0 | EF-M 11-22 4.0-5.6
    EOS RP | RF 24-105 4.0 L | RF 35 1.8 | EF 85 1.8

Pełne uzależnienie Awatar jan pawlak

Domyślnie Odp: Przydatność Samsunga S22 vs aparat foto, rozważania JP.

Cytat Zamieszczone przez Bulka159 Zobacz posta
    A, żeby nie było, kilka lat temu też miałem taki epizod, że przerzuciłem się z lustrzanki na "focenie" smartfonem (ówczesnym flagowcem samsunga, potem LG). Wtedy tez wydawało mi się, że po co mi nieporęczne lustro jak zdjęcia z komórki "są lepsze". Tak mi się zdawało. Na komórce wyglądały dobrze, na monitorze kiszka. Obecnie też mam całkiem nienajgorszy kilkuletni flagowiec oneplusa. Do rodzinnego albumu takie zdjęcia od biedy się nadają. Na facebooka czy instagrama też. Co nie zmienia faktu, że na całodniową wyrypę w góry i tak zabieram RP z 24-105 F4 L pomimo gabarytów i wagi. Na wyjazd z rodziną również zabieram bezlustro z kilkoma obiektywami. Po prostu wymagam od zdjeć, nawet wakacyjnych lepszej jakości. Póki co, żaden smartfon nie umie w portrety z dobrym odseparowaniem tła i długo chyba jeszcze nie bedzie umiał.
    Napisałeś :
    Trochu offtop, ale zastanawiające, obaj Panowie czytają i fotografują ten sam przewodnik? https://www.canon-board.info/threads...=1#post1448338
    Przypadek? Nie sądzę.

Kolega zrobił zdjecia aparatem i smartfonem i pokazał porównanie.
    Chciałem dołaczyć/pokazać swoje ze smartfonu w porównywalnych warunkach, podejrzewałem że mozna uzyskać znacznie lepsze, prosiłem go o jakieś info by dobrać odpowiednia odległość.
    O tym było w mojej do niego prośbie
    Rozmiar fotografowanego obiektu znałem, mam bo przed każdym wyjazdem kupuje i czytam przewodniki Pascala takie jak on sfotografował.
    A Ty ...... napisałeś taki inteligentny, wnikliwy komentarz.

Technologia smartfoto, fotografii obliczeniowej gwałtownie się rozwija zarówno w zakresie możliwości fotografowania, interfejsu użytkownika jak i jakosci technicznej zdjęć. Różnice (np 3-4 lat) pomiedzy S20U, S21U, S22U czy S23U sa naprawdę duże.

Uważam że pytaniem nie jest czy tylko pytaniem jest kiedy zdjęcia smartfoto będą takiej samej klasy/jakości jak aparatów w (prawie ?) całym zakresie zastosowań

jp
    Ostatnio edytowane przez jan pawlak ; 30-05-2023 o 13:22
    puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
    Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
    http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
    public.fotki.com/janusz-pawlak/

Uprawnienia umieszczania postów