Strona 201 z 296 PierwszyPierwszy ... 101151191199200201202203211251 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 2 001 do 2 010 z 2954

Wątek: Przydatność Samsunga S22 vs aparat foto, rozważania JP.

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie Odp: Przydatność Samsunga S22 vs aparat foto, rozważania JP.

Cytat Zamieszczone przez jan pawlak Zobacz posta
    Chyba kadry o wielkiej szczegółowości, przynajmniej dla aparatu głównego S23U już nie są problemem.

Wydaje się że najdłużej będzie się "bronić" tworzenie w smartfoto takiej GO jaką dają aparaty.
    Nie, nie tylko GO jest problemem. Dla niektórych cały proces tworzenia fotografii za pomocą smartfona jest zbyt kulawy żeby porzucić aparat. Począwszy od ergonomii, a skończywszy na możliwościach obróbki plików. Ogólnie mówiąc jest jeszcze dużo do zrobienia i nie widać póki co perspektywy w której "aparat ma iść do muzeum".
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie Awatar kmeg

Cytat Zamieszczone przez atsf Zobacz posta
    No to jeszcze zrób listę tego, co się da fotografować smartfonem, tylko nie wciągaj na nią koziołków, plizzz...
    - Street foto (ale nie takie,że sobie robimy fotopstryki "ulicy") np coś w stylu Parra
    - Fotografia kreacyjna gdzie liczy się pomysł oraz "żart") np coś w stylu Bajewa
    - Fotografia kreacyjna sztuki nowoczesnej jako serie/projekty (czyli nie wiadomo co się ogląda a do serii jest "opowieść") - tu bez nazwisk

*To,że można z sukcesami to nie znaczy,że będzie lepiej niż aparatem fotograficznym

Pełne uzależnienie Awatar atsf
    Miasto
    Lublin

Cytat Zamieszczone przez kmeg Zobacz posta
    - Street foto (ale nie takie,że sobie robimy fotopstryki "ulicy") np coś w stylu Parra
    - Fotografia kreacyjna gdzie liczy się pomysł oraz "żart") np coś w stylu Bajewa
    - Fotografia kreacyjna sztuki nowoczesnej jako serie/projekty (czyli nie wiadomo co się ogląda a do serii jest "opowieść") - tu bez nazwisk

*To,że można z sukcesami to nie znaczy,że będzie lepiej niż aparatem fotograficznym
    Ja żartowałem ze zrobieniem tej listy, bo gołym okiem widać- JP swoim koziołkiem przecież to pokazał- gdzie się możliwości smartfona kończą. Kuriozalne natomiast było to, że kolega JP nie potrafił zdefiniować, czy to zdjęcie koziołka jest dobre, czy złe, bo on nie wie, jak powinno zdjęcie koziołka wyglądać, zupełnie tak samo, jak swojego czasu trzeba mu było pokazać, jak wygląda trawa sfotografowana aparatem z teleobiektywem.

Jakiekolwiek aspekty artystyczne zdjęć ze smartfonów nie stanowią tematu tego wątku- tu idzie tylko o porównanie jakości technicznej obrazów i niczego więcej.
    EOS 550D, 6D, M2, M5, 80D, 7D II, kit 18-55 IS, EF-S 55-250 IS STM, EF-M 4-5,6/11-22 STM, EF-M 3,5-5,6/18-55 STM, EF-M 2/22 STM, EF 3,5-4,5/28-70, EF 1,8/50 Mk 1 i STM, EF 100-400L II, Tamron 100-400, Olympusy OM-1, OM-2N, OM-4, OM-10, stałki i zoomy Zuiko od 24 do 200 mm.

Pełne uzależnienie Awatar jan pawlak

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Nie, nie tylko GO jest problemem. Dla niektórych cały proces tworzenia fotografii za pomocą smartfona jest zbyt kulawy żeby porzucić aparat. Począwszy od ergonomii, a skończywszy na możliwościach obróbki plików. Ogólnie mówiąc jest jeszcze dużo do zrobienia i nie widać póki co perspektywy w której "aparat ma iść do muzeum".
    Możliwosci obróbki plików sa już większe niż plików z klasycznych aparatów na PC ale trzeba to robić w smartfonie na tym procesorze "zdjęciowym" i monitorze kompa lub innym

Jeśli przez wiele lat używałes aparatu to rzeczywiście ergonomia jest dużym problemem.
    Po kilku tygodniach jakoś się "znalazłem" i jest ok, ale tylko na 3+ (w skali 0-5 gdzie 1Ds było na 5+)
    No ale Ci co używają smartfona "od kołyski" .....

jp
    Ostatnio edytowane przez jan pawlak ; 06-05-2023 o 18:14
    puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
    Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
    http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
    public.fotki.com/janusz-pawlak/

Pełne uzależnienie Awatar atsf
    Miasto
    Lublin

Możliwosci obróbki plików sa już większe niż plików z klasycznych aparatów na PC ale trzeba to robić w smartfonie na tym procesorze "zdjęciowym" i monitorze kompa lub innym

Jeśli przez wiele lat używałes aparatu to rzeczywiście ergonomia jest dużym problemem.
    Po kilku tygodniach jakoś się "znalazłem" i jest ok, ale tylko na 3+ (w skali 0-5 gdzie 1Ds było na 5+)
    No ale Ci co używają smartfona "od kołyski" .....

jp
    Ergonomia smartfona będzie jego problemem zawsze. Amen.
    EOS 550D, 6D, M2, M5, 80D, 7D II, kit 18-55 IS, EF-S 55-250 IS STM, EF-M 4-5,6/11-22 STM, EF-M 3,5-5,6/18-55 STM, EF-M 2/22 STM, EF 3,5-4,5/28-70, EF 1,8/50 Mk 1 i STM, EF 100-400L II, Tamron 100-400, Olympusy OM-1, OM-2N, OM-4, OM-10, stałki i zoomy Zuiko od 24 do 200 mm.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań, WLKP

Ergonomia smartfona będzie jego problemem zawsze. Amen.
    O ile się założysz, że za chwilę dowiesz się że nie?

Pełne uzależnienie Awatar jan pawlak

Ja żartowałem ze zrobieniem tej listy, bo gołym okiem widać- JP swoim koziołkiem przecież to pokazał- gdzie się możliwości smartfona kończą. Kuriozalne natomiast było to, że kolega JP nie potrafił zdefiniować, czy to zdjęcie koziołka jest dobre, czy złe, bo on nie wie, jak powinno zdjęcie koziołka wyglądać, zupełnie tak samo, jak swojego czasu trzeba mu było pokazać, jak wygląda trawa sfotografowana aparatem z teleobiektywem.

Jakiekolwiek aspekty artystyczne zdjęć ze smartfonów nie stanowią tematu tego wątku- tu idzie tylko o porównanie jakości technicznej obrazów i niczego więcej.
    Wszystko co piszesz to prawda, ale nastawienie masz .....

1.
    Nie miałem teleobiektywu by porównać zdjęcia trawy z aparatu i 3 różnych smartfonów majacych tele które wtedy miałem do dyspozycji a smartfonowe znacznie się różniły.
    To źle ?

2.
    Każdy ma swój sposób obróbki gdy wywoła w kompie plik RAW.
    W smartfoto jest bardzo, bardzo dużo możliwosci ręcznie lub przy wspomaganiu AI.
    Ten typ zdjęć to nie moja bajka, nie wiem jakie są zwyczaje/normy/kod, proponowałem że wyślę RAW do kogoś z tego klanu by zrobił po swojemu i tu pokazał
    To źle ?

jp

PS
    Jak wymrą tacy jak my to problem lepszej ergonomii aparatów też będzie w piachu
    Ostatnio edytowane przez jan pawlak ; 06-05-2023 o 18:42
    puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
    Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
    http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
    public.fotki.com/janusz-pawlak/

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

To zbyt dalekie uproszczenie. W skrócie ergonomia to dziedzina nauki, nie da się jej sprowadzić do przyzwyczajeń.

Oczywiście. Pojawią się osobniki z mackami i przylgami zamiast palców ....
    Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 06-05-2023 o 20:56
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie Awatar zdebik
    Miasto
    Londyn

Niestety nie, na ślubach jakość zawsze będzie grała pierwsze skrzypce. W innym przypadku znajomi coś "cykna" za free z tel.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Warszawa

Yyyy?
    Czegoś więcej bym się chętnie w tym temacie dowiedział.

p,paw
    https://pawel.online | R5mk2 | RF 14-35 f/4 L | RF 24-105 f/4 L | RF 70-200 f/4 L| RF 100-500 f/4.5-7.1 L | RF 50 f/1.8 STM | RF 1.4x | Na blogu: Nowy Jork

Strona 201 z 296 PierwszyPierwszy ... 101151191199200201202203211251 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów