Cytat Zamieszczone przez jan pawlak Zobacz posta
Inaczej, śmieszy mnie zachowanie (części) uczestników tego wątku.

Zainteresował mnie rozwój nowej technologii fotografowania wbudowanej w smartfony.
Opisuję tą technologie, podaje różnice w stosunku do klasycznej optycznej metody tworzenia zdjęć, śledzę jej gwałtowny rozwój i porównuję jakość techniczną zdjęć.
Pokazuję zdjęcia zrobione aparatem i smartfonem w tych samych warunkach w takich jak ja fotografuję

Nigdy nie twierdziłem że technologia obliczeniowa że jest lepsza od klasycznej, sam widzę te różnice. Ale przewiduję że obszar przewagi aparatów bedzie się kurczył
I na poziomie całych kadrów (to na wyświetlaczu co w kadrze przy robieniu zdjęcia) na domowych monitorach czy 4k, w 2023 roku nie widać tej różnicy na zdjęciach które ja robię (podróznicze, ulice, krajobrazy itd).

Śmieszy mnie dlatego że zachowują się jakby bronili oblężonej twierdzy, jakbym atakował ich dokonania, hobby czy sposób fotografowania lub atakował fotografie optyczną
I śmieszy że muszą także dokopać, zfejkować itd czyli..... dlaczego to robią ?

A wątek jest o porównaniu aparat a smartfon, chyba każdy ma smartfon i zamiast ble, ble, ble mogłby zrobić zdjęcia w tych samych warunkach, pokazać, napisać swoja ocenę, pokazać swoją oceną gdzie i jak jeszcze smartfony muszą "dorosnąć" by dawać porównywalne efekty.
No ale to wymaga wysiłku, pomysłu i odwagi.

jp
Naprawdę uważasz, że są tu tacy idioci, którzy będą usiłowali robić smartfonami zdjęcia niemożliwe nimi do uzyskania, i jeszcze będą tracić czas na ich porównywanie, i opisywanie, jakby nie było aksjomatem, że nie dorastają one do zdjęć z normalnych aparatów, i normalnych obiektywów?

Naprawdę uważasz, że 200 Mp w smartfonie jest w sam raz, aby oglądać zdjęcie zmniejszone do 8 Mp na TV?

Naprawdę uważasz, że np. 42 Mp w twojej A 7R III jest właśnie po to, aby je stłamsić do 8 Mp?

Naprawdę uważasz, że dwa podstawowe kryteria, takie jak GO i bokeh, wymagają porównań, i omówienia pomiędzy aparatami a smartfonami?

Przecież to jest wyzwanie dla Ciebie, abyś zaczął robić zdjęcia smartfonem bardziej przypominające zdjęcia z aparatów w szerszym aspekcie, niż widoczki przy UWA, a nie dla nas, bo my robimy inne zdjęcia i wiemy, że tu smartfony zastosowania nie mają.

My pokazujemy zdjęcia z aparatów, a apologetą fotografii mniemanologicznej jesteś Ty, więc Ty nam udowadniaj, że smartfonem też tak można.