Inaczej, śmieszy mnie zachowanie (części) uczestników tego wątku.
Zainteresował mnie rozwój nowej technologii fotografowania wbudowanej w smartfony.
Opisuję tą technologie, podaje różnice w stosunku do klasycznej optycznej metody tworzenia zdjęć, śledzę jej gwałtowny rozwój i porównuję jakość techniczną zdjęć.
Pokazuję zdjęcia zrobione aparatem i smartfonem w tych samych warunkach (info #1584) w takich jak ja fotografuję
Nigdy nie twierdziłem że technologia obliczeniowa że jest lepsza od klasycznej, sam wchodząc coraz głębiej w fotografię obliczeniową dobrze widzę te różnice. Ale przewiduję że obszar przewagi aparatów (fotografii optycznej) będzie się kurczył
I na poziomie całych kadrów (to na wyświetlaczu co w kadrze przy robieniu zdjęcia) na domowych monitorach czy 4k, w 2023 roku nie widać tej różnicy na zdjęciach które ja robię (podróznicze, ulice, krajobrazy itd).
Śmieszy mnie dlatego że zachowują się jakby bronili oblężonej twierdzy, jakbym atakował ich dokonania, hobby czy sposób fotografowania lub atakował fotografie optyczną
I śmieszy że muszą także dokopać, zfejkować itd czyli..... dlaczego to robią ?
A wątek jest o porównaniu aparat a smartfon, chyba każdy ma smartfon i zamiast ble, ble, ble mogłby zrobić zdjęcia w tych samych warunkach, pokazać, napisać/pokazać swoja ocenę gdzie i jak jeszcze smartfony muszą "dorosnąć" by dawać porównywalne efekty.
No ale to wymaga wysiłku, pomysłu i odwagi.
jp