Pokaż wyniki od 1 do 10 z 2954

Wątek: Przydatność Samsunga S22 vs aparat foto, rozważania JP.

Widok wątkowy

Pełne uzależnienie Awatar jan pawlak

Domyślnie Odp: Przydatność Samsunga S22 vs aparat foto, rozważania JP.

Cytat Zamieszczone przez cybulski Zobacz posta
    Nawet nie wiem czy rozdzielczość i wielkość monitora czy może wielkość smartfonu. Monitor przykładowo appla 27" to 5120 x 2880, oglądanie zdjęć zwyczajowo też nie jest z okiem przy ekranie, już nie mówiąc że się nie powiększa a patrzy na całość i to z pewnej odległości. Myślę, że takie założenia należy przyjąć aby stwierdzić czy na dziś ta jakość wystarczy do pewnych zastosowań i jakich.

Tutaj nie wiem dlaczego upierają się niektórzy aby patrzeć w powiększenie do 100%, hmmm
    Z drugiej strony gdy są podobne dyskusje o aparatach że 48mpix na ff szumi w porównianiu z 20mpix to znajdują się rapterm obrońcy, że no tak się nie powinno na to patrzeć bo 48 zmniejszone do 20, srututu kłębek drutu.

Więc przyjmując zasadę patrzenia na zdjęcie na swoim monitorze, takie jak jest, oceniamy czy nam pasi czy nie.
    W pełni się z Tobą zgadzam.

Jest jednak pewien szczegół, gdy robiłem zdjecie A7R3, około 8000 pix szerokosci to mogłem myśleć po, w domu miałem dużą możliwośc kadrowania (wynikowe zdjecie na monitor 2560, lub 4k) a przy S22U to tylko 4000pix i trzeba przed albo nogami albo zoomem pilnować kadru (na szczęścię tutaj szybko i łatwo). W S23U optymalny w aparacie głównym przy 50Mpix to trochę więcej niz w Sony

jp
    Ostatnio edytowane przez jan pawlak ; 21-02-2023 o 15:38
    puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
    Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
    http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
    public.fotki.com/janusz-pawlak/

Uprawnienia umieszczania postów