Pokaż wyniki od 1 do 10 z 2954

Wątek: Przydatność Samsunga S22 vs aparat foto, rozważania JP.

Mieszany widok

Domyślnie Odp: Przydatność Samsunga S22 vs aparat foto, rozważania JP.

Sprawdź, zapisz ten sam obraz w 2 wersjach i wyświetlaj.
    Sądzę, że może byc minimalna przewaga pliku 4000 px, albo ..,.. wręcz odwrotnie bo 2560 nie będzie przeliczane. Masz monitor, sprawdź empirycznie.

Przeliczanie przez TV może oznaczać, że jego algorytm zrobi dziwne wyastrzanie dużego pliku (tzn tego 4000) i plik 2560 może byc lepszy, bo bez resize.
    Zobacz, że rozróżniam monitor i TV.
    Sprawdź, sam jestem ciekawy co ci wyjdzie. Na potrzeby dyskusji, bo i tak nie robię nic pod TV.
    Nikon, Leica, Hasselblad, Mamiya, FKD i jeszcze kilka innych ...

Pełne uzależnienie Awatar jan pawlak

Domyślnie Odp: Przydatność Samsunga S22 vs aparat foto, rozważania JP.

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    Sprawdź, zapisz ten sam obraz w 2 wersjach i wyświetlaj.
    Sądzę, że może byc minimalna przewaga pliku 4000 px, albo ..,.. wręcz odwrotnie bo 2560 nie będzie przeliczane. Masz monitor, sprawdź empirycznie.

Przeliczanie przez TV może oznaczać, że jego algorytm zrobi dziwne wyastrzanie dużego pliku (tzn tego 4000) i plik 2560 może byc lepszy, bo bez resize.
    Zobacz, że rozróżniam monitor i TV.
    Sprawdź, sam jestem ciekawy co ci wyjdzie. Na potrzeby dyskusji, bo i tak nie robię nic pod TV.
    Pytanie
    Czy pliki o dużej rozdzielczości zostawiać "monitorowi" do przeskalowywania czy też samemu przeskalowywać do rozdzielczości monitora

A7R3, zapis zdjęcia jpg (szer. 8000 pix), jakości wysoka (jest jeszcze standard, i najwyższa), 8 bit

Przeskalowałem do 4000 pix (bo na TV) oraz 2560 pix (bo na monitor) i to na 2 sposoby, wprost w PS metodą tradycyjną i w Topaz Gigapixel AI i porównywałem szczegółowość/ostrość tych 3 plików

Zarówno na monitorze jak i TV było widać nieznaczne różnice (szczegółowość, ostrość) najlepiej wyglądało z Topaz a najgorzej przeskalowane metodą klasyczną, wydaje mi się że na monitorze różnice były większe niż na TV.
    Na TV widać podniesione nasycenia.

S22U są 2 programy do robienia zdjęć, RAW Expert (bardzo zbliżone do klasycznego fotografowania, tylko 4000 x 3000 pix) oraz Aparat (mnóstwo różnych trybów, tylko jpg i tylko tutaj można także 12000 x 9000 pix)

Program Aparat,
    1. 2 zdjęcia jpg a. 12000 x 9000 pix oraz b. 4000 x 3000 pix
    2. 12000 pix przeskalowane w Topaz do c. 4000 pix oraz w Topaz do d. 2560 pix
    3. Wszystkie 4 pliki (a,b,c,d) na monitor i na TV

Zarówno na monitorze jak i TV :
    - nie widziałem większych różnic pomiędzy zdjęciami c i d
    - zdjęcie a było bardziej "rozmyte"
    - zdjęcie b było agresywniejsze (mikrokontrast, ostrość) od a,c,d
    Ponadto zdjęcie b na TV było znacznie bardziej agresywne niż na monitorze i bardziej wybiórczo nasycone

jp

PS
    W Topaz Gigapixel AI przeskalowywanie trwało do kilkunastu sekund to pliku 12000 x 9000 pix trwało wieczność
    Ostatnio edytowane przez jan pawlak ; 02-02-2023 o 18:54
    puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
    Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
    http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
    public.fotki.com/janusz-pawlak/

Uprawnienia umieszczania postów