"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Ostatnio edytowane przez jan pawlak ; 04-11-2022 o 18:22
puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
public.fotki.com/janusz-pawlak/
Najlepsze były zdjęcia księżyca, z teksturą księżyca. Technologia w ch*j.
Moje auto samo zmienia biegi. To znaczy, że mam skrzynię obliczeniową czy sterowaną przez AI? Stosowanie autokorekt w PS LR czy innych to też AI ?
Pytam bo tych obliczeniowych fot od Ciebie widziałem dużo, a żadna nie zrobiła na mnie wrażenia. Mało tego tam gdzieś ostatnio sam pokazałeś że jednak fotki nie oblczeniowe z Sony lepsze od tych obliczeniowych z telefonu.
Pytanie na poważnie: Co się stanie jak komputer ( współczesny procesor )zacznie obliczać RAWA albo kila RAWów by wypluć obrazek, to też będzie taka AI i obliczniowa fotografia jak ta w smarfonie? Od lat są programy do auto hderów przecież i nikt nie mówił że to AI.
Fotografia obliczeniowa : techniki cyfrowego rejestrowania i przetwarzania obrazu, które wykorzystują obliczenia cyfrowe zamiast procesów optycznych.
AI : zdolność maszyn do wykazywania ludzkich umiejętności, takich jak rozumowanie, uczenie się, planowanie i kreatywność.
Czy możesz zadać swoje pytanie jeszcze raz ?
jp
PS
Aktualnie zdjęcia z klasycznej fotografii cyfrowej mają lepszą jakość od zdjęć z fotografii obliczeniowej
Ale gdy odejdziemy od emocji i talibatu sprzętowego to pytaniem jest czy na naszych normalnie wykonywanych zdjęciach i przy naszym normalnym sposobie ich prezentacji ta róznica jest jeszcze/ile widoczna.
Przy moim fotografowaniu (ulica, architektura, widoki) oglądanie na monitorze + TV 4k jakość techniczna jest porównywalna (przy zachowaniu pewnych zasad przy robieniu zdjęć)
Pewno są jeszcze sytuacje zdjęciowe gdzie aparat jest niezastąpiony.
Ale jak długo jeszcze
Ostatnio edytowane przez jan pawlak ; 05-11-2022 o 10:11
puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
Dawniej A1, F1N, EOS 50, 5, 3, 10D, 7D, 5D MARK I i II i III , M DYNAX 505si , 7000 i 8000i , P K1000, ME SUPER, SUPER A , Fuji X-E1, X-T1, X-T2 , Nex5, A7 I ,II i III. Nikon F-601, 801s , Z6obecnie: A7 IV , Nikon J1, Canon F1N , Kodak SIX20 , WELTI Ic i M42 moja strona II MM II IG II FB II 35photo II 500px II 1x.com
Pytanie tylko, co tu jest właściwie "emocjami i talibatem sprzętowym". Bo jeśli nieuzasadniony merytorycznie fanatyzm, to rzeczywiście, niniejszy wątek jest dobrym przykładem, jak bardzo można być ślepym na wszelkie rzeczowe argumenty i dowodzić niemożliwego do udowodnienia...
http://glebsky.pl/ Mój blog fotograficzny, oraz http://flickr.com/photos/197047644@N07/ dla tych, którzy z jakichś powodów chcieliby zobaczyć moje zdjęcia
Robienie zdjęć smartfonem
Telefon komórkowy przeszedł drogę rozwojową (na rynku od 1983 r) od dużej i ciężkiej cegły do około 200g smartfonu mieszczącego się w kieszeni spodni "dobierając" w tej drodze wiele różnych dodatkowych funkcji w tym funkcję fotografowania/filmowania w postaci technologii fotografowania obliczeniowego.
Z punktu widzenia nabytych doświadczeń/przyzwyczajeń ze świata aparatów fotograficznych aktualna implementacja fotografowania w smartfonach (S22) nie jest najszczęśliwsza.
Przy fotografowaniu "poziomym" :
- obiektywy znajdują się w lewym górnym rogu co uniemożliwia stabilne trzymanie smartfonu lewą ręką, można jedynie "podpierac"
- trzymam smartfon prawą ręką ale większość ikon "sterujących" jest po prawej stronie (jak i ustawianie na ekranie AF/AE prawą ręką) co utrudnia ustawianie
Na szczęście wyzwalać można zarówno lewą jak i prawą ręką jak też głosowo.
Technologia fotografowania obliczeniowego uwzględnia słabą/ręczną stabilność smartfonu
S22 ma wiele specjalistycznych trybów fotografowania i w dwóch z nich można przejść na ustawianie ręczne gdzie fotografujący decyduje o czasie, ISO itd. oraz o obiektywie którym wykonane będzie zdjęcie.
W pozostałych sytuacjach ustawiamy kadr ale o sposobie wykonania zdjęcia oraz obiektywie lub obiektywach wykonujących to zdjęcie decyduje S22.
Przykładowo, słabe oświetlenie, tryb nocne, ta sama sytuacja zdjęciowa wykonałem 10 zdjęć z ręki (jedną, były "z podparciem" dwoma) oraz 3 ze statywu.
Zapisy w Exif zdjęć wszystkie takie same, czas 1/16s, przed wykonaniem zdjęcia pokazuje się info ile będzie trwała ekspozycja :
- na statywie zawsze 2s
- ręcznie od 5s do 8s
i tyle rzeczywiście trwała, dostawało się nierozmyte, niezaszumione zdjęcie.
Ale przy porównywaniu (monitor 1:1) na poziomie pikseli 3-4 "ręczne" zdjęcia odbiegały trochę od "statywowych"
Jeśli ma się "zboczenie" ostrości/szczegółowości to (dopóki nie rozwiąże tego problemu technologia) trzeba dopracować sposób stabilniejszego, dwuręcznego fotografowania smartfonem.
Są uchwyty "wsuwane", jest MagSafe lub etui MagSafe, ... itd, trzeba dopracować sposób i wyrobić "automatyzm".
jp
Ostatnio edytowane przez jan pawlak ; 06-11-2022 o 13:02
Na żadnym innym forum nie widziałem dłuższego tematu o tym telefonie. Czy wobec tego ktoś może mi powiedzieć ile czasu ten aparat telefoniczny wytrzymuje na 1 ładowaniu baterii?
Z góry dziękuję za odpowiedź.
Ostatnio edytowane przez luso ; 08-11-2022 o 21:39
Pewnie jak każdy, średnio 1 dzień. Wiele smartfonów przerobiłem i flagowce przy moim użytkowaniu średnio 1 dzień wytrzymują, "średniaki" podobnie, a "po taniości" muszę doładowywać w ciągu dnia.
Dużo też zależy od tego w jakim świetle używam (czy w dzień, jasny dzień, pełne słońce, czy wieczór, noc, kiedy po prostu ekran świeci słabiej).