Strona 60 z 296 PierwszyPierwszy ... 1050585960616270110160 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 591 do 600 z 2954

Wątek: Przydatność Samsunga S22 vs aparat foto, rozważania JP.

Pełne uzależnienie Awatar candar
    Miasto
    Chrząszczyrzewoszczyce, Powiat Łękołody

Domyślnie Re: Odp: Re: Aparaty foto a smartfony

Cytat Zamieszczone przez zdebik Zobacz posta
    Wygrać wygra ale nie ma trybu nocnego

Dla JP to woda na młyn

BTW - zdjęcia nocne też robi xd https://www.nikon.pl/pl_PL/product/d.../coolpix-p1000
    Dawniej A1, F1N, EOS 50, 5, 3, 10D, 7D, 5D MARK I i II i III , M DYNAX 505si , 7000 i 8000i , P K1000, ME SUPER, SUPER A , Fuji X-E1, X-T1, X-T2 , Nex5, A7 I ,II i III. Nikon F-601, 801s , Z6 obecnie: A7 IV , Nikon J1, Canon F1N , Kodak SIX20 , WELTI Ic i M42 moja strona II MM II IG II FB II 35photo II 500px II 1x.com

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie Odp: Aparaty foto a smartfony

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    Chciałem zaprotestować patrząc na miniaturki, ale pobrałem duże jpg. 4000x6000 czyli 24 Mpx. No i tu masakra. Dobre światło (strach co nocą!!!), a detalu jak na lekarstwo. To wygląda jak max 6 Mpx interpolowane w górę. Co oni robią z tak upakowaną matrycą? Soft Samsunga dba o krawędź, stąd zdjęcie wygląda pozornie dobrze (jak jest małe).
    JP ty naprawdę kiedyś miałeś Sony i szukałeś najlepszych obiektywów do niego. Porównywałeś ostrość szkieł z DXO, chwaląc, że w rankingu mają więcej ostrych szkieł niż Canon czy Nikon. Teraz zachwalasz coś co daje mniej detalu niż najgorszy obiektyw kitowy. Nie widziałem jeszcze takiej wolty.
    Też tego nie ogarniam. Przecież jeszcze nie rozwiał się dym po wojnach jakie tu toczył JP o ostrość i jak to ona jest dla niego mega ważna.....

Ps.
    Tak na marginesie to jak się powiększy dół górnego zdjęcia z postu #582 to wychodzi akwarela, której nie powstydziłby się sam Fałat ...
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie Awatar atsf
    Miasto
    Lublin

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Też tego nie ogarniam. Przecież jeszcze nie rozwiał się dym po wojnach jakie tu toczył JP o ostrość i jak to ona jest dla niego mega ważna.....

Ps.
    Tak na marginesie to jak się powiększy dół górnego zdjęcia z postu #582 to wychodzi akwarela, której nie powstydziłby się sam Fałat ...
    Coś panowie przeoczyli: JP przestał się gapić w monitor, a zaczął oglądać zdjęcia na TV 4K, pewnie z odległości 5 m, a to wszystko wyjaśnia
    EOS 550D, 6D, M2, M5, 80D, 7D II, kit 18-55 IS, EF-S 55-250 IS STM, EF-M 4-5,6/11-22 STM, EF-M 3,5-5,6/18-55 STM, EF-M 2/22 STM, EF 3,5-4,5/28-70, EF 1,8/50 Mk 1 i STM, EF 100-400L II, Tamron 100-400, Olympusy OM-1, OM-2N, OM-4, OM-10, stałki i zoomy Zuiko od 24 do 200 mm.

Pełne uzależnienie Awatar jan pawlak

Nie bardzo wiem jak mam się ustosunkować do wypowiedzi przedmówców.

Pisałem wielokrotnie że uczę się/testuję nową technologię fotografię obliczeniową, jej wady i jej zalety w porównaniu do aktualnego stanu klasycznej fotografii cyfrowej
    Sprawdzam czy i w jakich warunkach jakość zdjęć z nowej technologii jest wystarczającą/porównywalna z jakościa zdjęć z aparatów w obszarze mojego fotografowania (uliczne, widoki, wnętrza, ...)

W #522 podsumowałem swoje doświadczenia, wnioski z pierwszego wejścia w świat smartfoto.
    By na TV 4k ostrość/szczegółowość zdjęć z S22/A7R3 była porównywalna to zdjęcia z S22 na żadnym etapie (ustawianie, postproces) nie mogą być powiększane cyfrowo czyli zakres ogniskowych 13mm - 480mm i pełny kadr szerokość 4000 pix z S22 na TV.

Celowo wyjechałem bez aparatów/obiektywów by sprawdzić/ustanowić całą technologię wokołozdjęciową jak i robienie zdjęć smartfonem w sytuacjach wyjazdu oraz oceny różnego sposobu robienia zdjęć i jakości uzyskiwanych zdjęć teraz przy kompie.

Ale w tym wątku wielokrotnie o tym pisałem a większość wypowiedzi przedmówców trudno zaliczyć do merytorycznych, dotyczących tego zakresu zagadnienia.
    Przypomina mi to dokładnie to co już słyszałem/czytałem od fotografujących na filmie/kliszy gdy robiłem/przedstwiałem pierwsze zdjęcia z aparatu cyfrowego.
    No cóż, ...psy szczekają karawana idzie dalej

jp
    Ostatnio edytowane przez jan pawlak ; 01-10-2022 o 09:33
    puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
    Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
    http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
    public.fotki.com/janusz-pawlak/

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań, WLKP

Wędrówka karawaną wymaga zadbania o odpowiednie nawodnienie. W przeciwnym wypadku pojawiają się problemy z postrzeganiem rzeczywistości oraz omamy wzrokowe.

Pełne uzależnienie Awatar Eberloth

Janie/wypowiem/się/merytorycznie/oraz/żeby/nawiązać/do/formy/pisania/twoich/postów/użyję/pierdyliant/razy/znaku//////////////////
    Dzięki/twojej/ciężkiej/pracy/już/wiemy/że/telefony/robią/zdjęcia/. Wcześniej/tego/nie/wiedzeliśmy. Na/insta/zrobisz/swoimi/postami/szał. Na/forum/foto/ż/a/l/d/u/p/ę/ściska/i/gałki/oczne/krwawią/od/jakości/tych/dzieł.
    Sprzęt - dekielek z przyległościami.
    Fumare humanum est!

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Siedlce

[QUOTE=jan pawlak;1437562

jp[/QUOTE]

Ale to ty jesteś tym szczekającym psem, co nie rozróżnia kości od kiełbasy i szczekasz dalej wrzucając jakieś akwarelowe gnioty nazywając to zdjęciami. Próbujesz sam sobie udowodnić że "zdjęcia" z telefonu są dla Ciebie wystarczające. Po co to robić na forum gdzie 100% osób myśli inaczej niż Ty?
    Zastanawiamy się po co robisz z siebie pośmiewisko na tym forum.

Pełne uzależnienie Awatar kmeg

Cytat Zamieszczone przez jan pawlak Zobacz posta
    Trudno powiedzieć, w ACR(PS) na profilu pod A7R3 wygladają kolory z S22 dziwnie.
    Muszę stworzyć profil pod S22, wygląda na to że dla kazdego z obiektywów inny.... i tyle.

jp
    Używając określenia "akwarele" nie chodzi mi o kolory ale obraz wyprany ze szczegółów. Zamiast szczegółów mamy właśnie takie akwarelowe placki. Matryca/optyka nie daje rady albo oprogramowanie tak je "ulepsza", że wygląda to fatalnie. Dlatego też pytałem czy na DNG jest tak samo...

Wysłane z mojego M2102J20SG przy użyciu Tapatalka

Pełne uzależnienie Awatar candar
    Miasto
    Chrząszczyrzewoszczyce, Powiat Łękołody

Domyślnie Re: Odp: Aparaty foto a smartfony

Ale w tym wątku wielokrotnie o tym pisałem a większość wypowiedzi przedmówców trudno zaliczyć do merytorycznych, dotyczących tego zakresu zagadnienia.
    Przypomina mi to dokładnie to co już słyszałem/czytałem od fotografujących na filmie/kliszy gdy robiłem/przedstwiałem pierwsze zdjęcia z aparatu cyfrowego.
    jp
    Ależ proszę sprawdzić organoleptycznie co zapodałem kilka postów wyżej i chciałbym abyś TERAZ TY się do tego odniósł M E R Y T O R Y C Z N I E
    https://www.canon-board.info/threads...=1#post1437546
    https://www.canon-board.info/threads...=1#post1437549

C. Przewaga w możliwościach fotografii smartfonowej
    1. Uzyskiwania nierozmazanych i niezaszumionych zdjęć z ręki
    Gdzie i w którym miejscu widzisz przewagę Twoich A K W A R E L O W Y C H zdjęć ze smartfona, które pozbawione są jakichkolwiek szczegółów
    Faktura powierzchni Twoich "zdjęć" wskazuje, że są to renderowane grafiki przez AI w smartfonie
    Ostatnio edytowane przez candar ; 01-10-2022 o 11:10
    Dawniej A1, F1N, EOS 50, 5, 3, 10D, 7D, 5D MARK I i II i III , M DYNAX 505si , 7000 i 8000i , P K1000, ME SUPER, SUPER A , Fuji X-E1, X-T1, X-T2 , Nex5, A7 I ,II i III. Nikon F-601, 801s , Z6 obecnie: A7 IV , Nikon J1, Canon F1N , Kodak SIX20 , WELTI Ic i M42 moja strona II MM II IG II FB II 35photo II 500px II 1x.com

Uzależniony
    Miasto
    TWOJA STARA

jezu jak mnie śmieszą takie typy pokroju @candara, który porównuje zdjęcia z p1000 ze smartfonami xdd tworzycie wrogów i sami z nimi walczycie, typowe dla jakiś forumowych biadoleńców. zacznijmy porównywać opla astre do bolidu Formuły 1, będzie miało to tyle sensu co twoje rozkminy candarze.

i jeszcze te utyskiwania, że ludzie twierdzą, że jakość fotek smartfonowych może zastąpić jakość apsc i większych matryc, tylko wiecie... nikt tutaj tak nie sądzi. gośc se testuje zdjęcia ze smartfona i tyle, ale żeby zwiększyć poczucie własnej wartości trzeba go pojechać co?

ADMINISTRACJO NIE ZAPOMNIJCIE SKASOWAĆ TEGO POSTA JAK ZAWSZE
    ebe ebe

Strona 60 z 296 PierwszyPierwszy ... 1050585960616270110160 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów