Pokaż wyniki od 2 871 do 2 880 z 2954

Wątek: Przydatność Samsunga S22 vs aparat foto, rozważania JP.

Widok wątkowy

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań, WLKP

Domyślnie Odp: Przydatność Samsunga S22 vs aparat foto, rozważania JP.

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    Czy to, że można jeździc motocyklem oznacza, że samochody sie to tego nie nadają?
    Czy na motocykl wsadzisz czteroosobową rodzinę i pojedziesz z nią na wakacje? Czy do motocykla podepniesz 3,5 tonowy ładunek na przyczepie i przewieziesz go z punktu A do punktu B? Czy w trakcie deszczu dach ochroni twoją głowę podczas jazdy na motocyklu?
    Czy samochodem wjedziesz wąską szutrową ścieżynką na górę? Czy samochodem zmieścisz się pomiędzy dwoma kolumnami samochodów jadących na równoległych pasach? Etc. Etc.

Odpowiedzi są oczywiste. Samochód i motocykl to dwa różne pojazdy, które mają cechy wspólne (koła, silnik, kierownicę), ale to nadal pojazdy o różnych możliwościach. Który z nich jest lepszy? Kwestia potrzeb, celu i indywidualnych preferencji. Nikt nie napisze, że samochodem da się zrobić dokładnie to samo co motocyklem albo nawet lepiej.

Tymczasem:
    Cytat Zamieszczone przez jan 1450634
    Fotografia optyczna daje lepsze jakosciowo zdjęcia od fotografi obliczeniowej 2023. W większosci przypadków nie da się tej przewagi zobaczyć przy normalnie wykonywanych zdjeciach i przy obserwacji na domowych monitorach/wydrukach
    Nieprawda. Fotografia ze smartfona jest łatwo odróżnialna przy normalnie wykonywanych zdjeciach i przy obserwacji na domowych monitorach/wydrukach i wyraźnie na domowych monitorach czy wydrukach w zdecydowanej większości przypadków widać zdecydowaną przewagę fotografii optycznej. Różnicy tej nie widać (choć nie zawsze) na ekranie smartfona czy tabletu, czyli urządzenia dedykowanego do oglądania fotografii smartfonem wykonanej.

Cytat Zamieszczone przez jan 1450634
    Są już jednak sytuacje zdjęciowe gdzie technologia fotografii obliczeniowej wraz AI daje lepsze reazultaty od fotografii optycznej
    Tak, od wielu lat. Wielokrotnie o tym w wątku napisano. Fotografia smartfonowa daje lepsze rezultaty tam, gdzie fotografia optyczna wymaga wiele zachodu. Pokazywałem, że zdjęcie paragonu do dokumentacji czy uszkodzonego fragmentu rury, które trzeba wysłać hydraulikowi robię smartfonem, to oczywiste.

@Bangi chcący lub niechcący pokazał też, że fotografia smartfonowa daje bardzo dobre rezultaty na wycieczce, zdjęcie natychmiastowo obrobione, można wysłać znajomym, pokazać w mediach społecznościowych. Jest szybko i wygodnie. Ale czy to oznacza, że @Bangi zdjęcia własnego Synka do albumu będzie od teraz robił smartfonem, a nie aparatem? Śmiem wątpić. Dlaczego? Bo zdjęcia Synka są dla niego na tyle ważne, że zrobi je w najlepszej możliwej jakości, czyli aparatem. Czy to oznacza, że nie będzie ich robił smartfonem? Oczywiście, że będzie. Będzie łapał chwile, kręcił filmiki również smartfonem, wtedy gdy nie będzie miał czasu na zabawę z aparatem lub zwyczajnie nie będzie miał go ze sobą. Nie zmieni to faktu, że będzie w stanie bez problemu powiedzieć, które zdjęcia zrobił aparatem, a które smartfonem. Dlaczego? Bo te wykonane aparatem w finalnym rezultacie zawsze będą lepszej jakości (oczywiście po poświęceniu czasu i umiejętności na obróbkę).

Czy JP udowodnił w tym wątku to co Bangi? Nie. OK. Odrzucamy zdjęcia jelonka, trawy, kwiatków, bo podobno to nie zakres zainteresowań JP. Zakres jego zainteresowań to fotografia w podróży. JP pokazał zdjęcia wykonane smartfonem ze Stambułu. Czy udowodnił nimi, że przy normalnie wykonywanych zdjeciach i przy obserwacji na domowych monitorach/wydrukach? Nie. Udowodnił coś dokładnie przeciwnego. Nie będę pisał dlaczego, bo już dostałem od arcymoderatora 3 karne punkty za muła (nota bene czym różni się nazwanie kogoś mułem, od nazwania go szczekającym psem lub chorym psychicznie?).
    Czy smartfonem możemy zrobić dobre zdjęcia z podróży? Oczywiście, że tak. Mając wiedzę i umiejętności bez problemu. Pokazał to wielokrotnie na przykład @becekpl Czy da się odróżnić zdjęcia wykonane przez @becekpl smartfonem od tych wykonanych przez niego aparatem? Tak, zazwyczaj bez problemu. Pokazał to również (nie na tym forum oczywiście) Bartek Pogoda. Czy da się odróżnić zdjęcia wykonane przez niego smartfonem od tych wykonywanych aparatem? Z trudem, ale tak. Czy Bartek Pogoda w związku z tym robi w 2023 zdjęcia smartfonem? Czasami. w 99% przypadków jednak nie, nawet z wycieczki rodzinnej.

Ani aparat, ani smartfon nie zrobią zdjęć samodzielnie. Potrzebny jest fotograf. Smartfon ma przewagę taką, że milionom ludzi pozwala dzięki głębokiej ingerencji oprogramowania poczuć się fotografami, bez wiedzy i bez umiejętności fotograficznych. Aparat jest urządzeniem nieco wymagającym.

Nie było by całej tej dyskusji na kilkaset stron, gdyby JP napisał w poście pierwszym:
    Wiecie co, przerasta mnie to całe fotografowanie moim Sony a7r, jestem zmęczony dźwiganiem tego sprzętu, koniecznością siedzenia godzinami nad obróbką, etc. i marnymi wynikami moich działań. Nie chce mi się i nie mam już na to ochoty, nie lubię tego. A jeden pan z sony napisał, że porównywalne lub lepsze efekty osiągnę smartfonem. I wiecie co, uwierzyłem mu i kupiłem sobie smartfon i jest mi łatwo, lekko i przyjemnie, a ponieważ oprogramowanie tego smartfona daje efekty lepsze niż moja obróbka fotografii cyfrowej, to będę teraz robił zdjęcia telefonem. Bo ja tam istotnej różnicy nie widzę nawet na moim TV 65” 4K. To mi wystarczy, a męczę się mniej. Smartfony będą się rozwijać, więc dzięki temu te zdjęcia będą potencjalnie coraz lepsze. Dla mnie. Dla mnie lepsze niż to co robię aparatem. Uszanujcie moje zdanie i potrzeby, a wy róbcie jak chcecie.

Psy przestały szczekać, a karawana poszła dalej.
    Ostatnio edytowane przez tomfoot ; 18-07-2023 o 09:25

Uprawnienia umieszczania postów