Strona 24 z 296 PierwszyPierwszy ... 1422232425263474124 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 231 do 240 z 2954

Wątek: Przydatność Samsunga S22 vs aparat foto, rozważania JP.

Pełne uzależnienie

Domyślnie Odp: Aparaty foto a smartfony

Cytat Zamieszczone przez jan pawlak Zobacz posta
    To jak dyskusja że lespze auto X bo ma maksymalną prędkość nie 270 km/h a 280 km/h w sytuacji gdzie maksymalne dozwolona to 120 km/h a miejsc na świecie gdzie można jeździć bezpiecznie i długo powyżej 250 km/h jest tylko kilka.

To walka emocji z rozumem.

jp
    to porównanie jest fałszywe (znaczy fałszywie ustawia dyakusję) - nie porównujemy dwóch samochodów osiągającyh 270 lub 280 km/h, a samochód osiągający 280km/h i hulajnogę osiągająca 10km/h - i jedyne wnioski jakie można wysnuć to - i to jedzie i to jedzie reszta to mżonki influencesów - i zupelnie nie rozumiem tych ewangelizujących postów - jednemu telefon wystarcza innemu nie wystarcza i kupuje sredni format cyfrowy - po prostu życie
    Ostatnio edytowane przez mirror ; 20-07-2022 o 13:40

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Pytałem o przesłonę, bo mi czasem tego brakuje by domknąć, a w zasadzie by wydłużyć czas, kiedy nie da się już schodzić z ISO w trybie M. Tu smartfon moim zdaniem dość znacząco przegrywa z klasycznym aparatem i obiektywem.

Pełne uzależnienie Awatar becekpl
    Miasto
    wawa

Cytat Zamieszczone przez ludwich Zobacz posta
    W końcu temat zaczyna się rozwijać. Również zastanawiam się nad zakupem Samsunga S 22 Ultra lub iphona 13 pro ( być może 14 pro w zależności co nowego pokaże ). Nie ulega wątpliwości wyższość aparatów nad telefonami. Najważniejszym pytaniem zostaje jaki kupić telefon do robienia zdjęć w sytuacjach kiedy jesteśmy zmęczeni noszeniem ciężkiego sprzętu w plecaku mówiąc w dużym skrócie. Myślę, że w tym kierunku powinna iść dalsza dyskusja.

--- Kolejny post ---

Chętnie poczytam Janie o Twoich obserwacjach oraz od innych użytkowników, którzy mają coś do powiedzenia na temat iphona lub Vivo x80 pro.
    ja na początku tego roku miałem ten dylemat, postawiłem na I 13 mini( bo wielkość ma dla mnie znaczenie)
    zaliczył wycieczkę przez 4 kontynenty i:
    -jakość zdjęć -publikacja w portalach społecznościowych, super
    - bateria dawała rade cały dzień
    -kręcenie filmów gratis
    oczywista ze to nie jest jakość FF ale jak pislaem wczesniej czasem trzeba z aparatu zrezygnowac, wtedy taki srajfon na jak najbardziej sens
    nie jest to alternatywa dla każdego, bo jak ktos ma nabite do łba "tylko lustro panie" to jasneże nie skorzysta
    ale about 80% fociarzy w rożnych miejscach to foniarze, i ten trend będzie się zwiększał wraz z rozwojem telefonow

dla mnie największym zaskoczeniem było zdjęcie nieba, popiliśmy sobie gdzie na końcu świata i leżąc w ciemnościach na plecach, obserwując drogę mleczną zastanawiałem się dlaczego nie mogę podzielić się takim widokiem
    i zaczęliśmy robić zdjęcia nieba telefonem, dla mnie duże zaskoczenie jeśli chodzi o wynik

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	IMG_7837.JPEG
Wyświetleń:	9
Rozmiar:	2,72 MB
ID:	8501
    Ostatnio edytowane przez becekpl ; 20-07-2022 o 14:29
    Nie mamy pańskiego płaszcza i co pan nam zrobi?
    Cham się uprze i mu daj. No skąd ja wezmę, jak nie mam!

Pełne uzależnienie Awatar jan pawlak

Cytat Zamieszczone przez mirror Zobacz posta
    to porównanie jest fałszywe (znaczy fałszywie ustawia dyakusję) - nie porównujemy dwóch samochodów osiągającyh 270 lub 280 km/h, a samochód osiągający 280km/h i hulajnogę osiągająca 10km/h - i jedyne wnioski jakie można wysnuć to - i to jedzie i to jedzie reszta to mżonki influencesów - i zupelnie nie rozumiem tych ewangelizujących postów - jednemu telefon wystarcza innemu nie wystarcza i kupuje sredni format cyfrowy - po prostu życie
    Pozwól że się nie zgodzę.

Zastanawiałem się co ma być dla mnie kryterium aparat czy smartfoto w zakresie jakości zdjęcia bym się decydował co zabrać/czym forografować na wyjazd, tylko aparatami z wszystkimi obiektywami, tylko wybrane oiektywy i kiedy aparatem a kiedy smartfonem czy tylko smartfonem a sprzęt foto zostaje w domu

Padło na TV 65 cali, 4k a więc to jest (dla mnie) owe 120 km/h w omawianym przykładzie (#227).

Testuję (jestem na początku) różne obiektywy swoje i w smartfonie, różne sytuacje (z mojego zakresu) zdjęciowe.
    Kiedy różnica jakości technicznej oglądanych na TV zdjęć będzie znikoma to aparat/obiektyw w domu.

I nie jest dla mnie ważne że gdyby......., rozum musi być przed emocjami w tym przypadku.
    Jestem prawie pewien (ale muszę tylko sprawdzic) czy wydruk 40 cm będzie akceptowalny

jp

PS
    Miałem już te rozterki przy przechodzeniu ze wspaniałego sprzętu analogowego na początkujące cyfrowe a potem (znacznie mniejsze) przy przechodzeniu z lustra na bezlustra
    Ostatnio edytowane przez jan pawlak ; 20-07-2022 o 17:35
    puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
    Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
    http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
    public.fotki.com/janusz-pawlak/

Pełne uzależnienie Awatar zdebik
    Miasto
    Londyn

Cytat Zamieszczone przez Bangi Zobacz posta
    Pytałem o przesłonę, bo mi czasem tego brakuje by domknąć, a w zasadzie by wydłużyć czas, kiedy nie da się już schodzić z ISO w trybie M. Tu smartfon moim zdaniem dość znacząco przegrywa z klasycznym aparatem i obiektywem.
    Większośc topowych modeli osiąga 1/24000.

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Cytat Zamieszczone przez zdebik Zobacz posta
    Większośc topowych modeli osiąga 1/24000.
    U mnie max. 1/6000, niestety.

U mnie max. 1/6000, niestety.
    Muszę chyba trochę odpuścić testowanie.
    Piszesz że chcesz wydłużyc czas, kolega się chwali że są 1/24000 a Ty z żalem że u Ciebie tylko 1/6000, niestety.
    Trzeba trochę odpocząć.

Zrobiłem testy/porównania A7R3 + 20mm z smartfonem obiektywem 23mm dla światła dziennego. Oba pliki wywołane w ACR, z aparatu przeskalowany w PS do 4000 pix, żadnych innych ingerencji i test na TV.
    Smartfon ok

jp
    Ostatnio edytowane przez jan pawlak ; 20-07-2022 o 23:00
    puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

No tak... sam się zakręciłem... dobre.

RzS 1 (raport ze smartfona) dla tych co fotografują w RAW.

Dng jest w oprogramowaniu w smartfonie w trybie PRO oraz jest a apce Expert PRO.
    W tym sposobie powstaje plik dng (20 - 30 MB) oraz plik jpg (2 - 4 MB), jest (z wyjątkiem przesłony) możliwość ustawiania jak w aparacie (ISO, czas, balans, lampa, AF, AE, punkt ostrości, śledzenie ostrosci....)
    Można też ustawić "obróbkę" : kontrast, podświetlenie, cienie, nasycenie i odcień ale ma to wpływ tylko na plik jpg
    Porównując na monitorze plik dng z plikiem jpg (gdy cała "obróbka" ustawiona na 0) to obraz jpg jest odszumiony, delikatnie wyostrzony i delikatnie hdr. Szczególnie dobrze to wygląda w apce Expert.
    Gdy a ACR na wywołanym dng uruchomi się tryb automatycznie to zdjęcie jpg "obrobione" w aparacie wygląda jednak lepiej.

Różnica pomiędzy PRO i Expert jest taka że w Expert, w PS są dostępne profile Expert natomiast przy zdjęciach z PRO nie ma żadnych profili producenta aparatu, pracuje się na ogólnych profilach Adobe.

jp
    Ostatnio edytowane przez jan pawlak ; 21-07-2022 o 09:04

No tak... sam się zakręciłem... dobre.
    Uczę się techniki zdjęć w smartfonach oznaczonej jako zdjecia nocne, zdjęcia trwa np. 4 sec ale w Exif "trwa" 1/3 sec, bardzo skuteczna stabilizacja itd.
    Możliwość zdjęć nocnych bez statywu.

Ale sprawdziłem jak to jest z rzeczywistymi długimi czasami, w Expert PRO mogę ustawić do 30s i tyle to rzeczywiście trwa.

jp
    Ostatnio edytowane przez jan pawlak ; 21-07-2022 o 13:09

Strona 24 z 296 PierwszyPierwszy ... 1422232425263474124 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów