Strona 23 z 276 PierwszyPierwszy ... 1321222324253373123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 221 do 230 z 2954

Wątek: Przydatność Samsunga S22 vs aparat foto, rozważania JP.

Mieszany widok

Coś już napisał

Domyślnie Odp: Aparaty foto a smartfony

Moj 'use case' w zasadzie w pelny sie zawiera w fotografii gorskiej i/lub zdjec podczas mniej lub bardziej odleglych wyjazdow. Tak wiec glownie uzywam szerokich ogniskowych (ktore niestety w moim obecnym smartphonie sa slabe w porownaniu do glownego aparatu) ale czasem brakuje jakiegos zooma. W zasadzie gdyby nie ten 4 obiektyw bralbym w ciemno iphona z innych wzgledow niz mozliwosci fotograficzne.

Oczywiscie caly czas mowie o zrobieniu amatorskich parunastu zdjec podczas jakiegos wyjazdu lub wyprawy w gory pewne kwestie w smarthponach sa ciagle nierozwiazane - bateria, nagrzewanie sie i oczywiscie ergonomia.
    Szkoda, ze nie mozna takiego flagowca wypozyczyc na pare godzin do testow podobnie jak samochodu do jazdy testowej.
    350d+grip, tamron 28-75/2.8

Pełne uzależnienie Awatar jan pawlak

Narzędzia AI (odszumiane, wyostrzanie, maska, powiększanie) które bardzo dobrze pracują na plikach aparatów foto są (jeszcze ?) praktycznie bezsilne na plikach z (mojego) smartfona.

Na szczęscie mogę ustawiać ISO, muszę zobaczyć jak się w tym świeci ma wartość ISO do szumów na zdjęciu i co robi funkcja HDR

jp
    Ostatnio edytowane przez jan pawlak ; 19-07-2022 o 23:28
    puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
    Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
    http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
    public.fotki.com/janusz-pawlak/

Bywalec
    Miasto
    Gdańsk

W końcu temat zaczyna się rozwijać. Również zastanawiam się nad zakupem Samsunga S 22 Ultra lub iphona 13 pro ( być może 14 pro w zależności co nowego pokaże ). Nie ulega wątpliwości wyższość aparatów nad telefonami. Najważniejszym pytaniem zostaje jaki kupić telefon do robienia zdjęć w sytuacjach kiedy jesteśmy zmęczeni noszeniem ciężkiego sprzętu w plecaku mówiąc w dużym skrócie. Myślę, że w tym kierunku powinna iść dalsza dyskusja.

--- Kolejny post ---

Chętnie poczytam Janie o Twoich obserwacjach oraz od innych użytkowników, którzy mają coś do powiedzenia na temat iphona lub Vivo x80 pro.

Pełne uzależnienie Awatar becekpl
    Miasto
    wawa

Cytat Zamieszczone przez ludwich Zobacz posta
    W końcu temat zaczyna się rozwijać. Również zastanawiam się nad zakupem Samsunga S 22 Ultra lub iphona 13 pro ( być może 14 pro w zależności co nowego pokaże ). Nie ulega wątpliwości wyższość aparatów nad telefonami. Najważniejszym pytaniem zostaje jaki kupić telefon do robienia zdjęć w sytuacjach kiedy jesteśmy zmęczeni noszeniem ciężkiego sprzętu w plecaku mówiąc w dużym skrócie. Myślę, że w tym kierunku powinna iść dalsza dyskusja.

--- Kolejny post ---

Chętnie poczytam Janie o Twoich obserwacjach oraz od innych użytkowników, którzy mają coś do powiedzenia na temat iphona lub Vivo x80 pro.
    ja na początku tego roku miałem ten dylemat, postawiłem na I 13 mini( bo wielkość ma dla mnie znaczenie)
    zaliczył wycieczkę przez 4 kontynenty i:
    -jakość zdjęć -publikacja w portalach społecznościowych, super
    - bateria dawała rade cały dzień
    -kręcenie filmów gratis
    oczywista ze to nie jest jakość FF ale jak pislaem wczesniej czasem trzeba z aparatu zrezygnowac, wtedy taki srajfon na jak najbardziej sens
    nie jest to alternatywa dla każdego, bo jak ktos ma nabite do łba "tylko lustro panie" to jasneże nie skorzysta
    ale about 80% fociarzy w rożnych miejscach to foniarze, i ten trend będzie się zwiększał wraz z rozwojem telefonow

dla mnie największym zaskoczeniem było zdjęcie nieba, popiliśmy sobie gdzie na końcu świata i leżąc w ciemnościach na plecach, obserwując drogę mleczną zastanawiałem się dlaczego nie mogę podzielić się takim widokiem
    i zaczęliśmy robić zdjęcia nieba telefonem, dla mnie duże zaskoczenie jeśli chodzi o wynik

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	IMG_7837.JPEG
Wyświetleń:	9
Rozmiar:	2,72 MB
ID:	8501
    Ostatnio edytowane przez becekpl ; 20-07-2022 o 14:29
    Nie mamy pańskiego płaszcza i co pan nam zrobi?
    Cham się uprze i mu daj. No skąd ja wezmę, jak nie mam!

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań, WLKP

Zważywszy na historię forum należałoby podjąć teraz dyskusję czy nie lepiej czekać jednak na iphona 15 pro i samsunga S24 high ultra. W ogóle wybór telefonu do fotografowania powinien zdominować całe forum, oczywiście z uwzględnieniem wątku "jaki fon do ślubów".

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Pytałem o przesłonę, bo mi czasem tego brakuje by domknąć, a w zasadzie by wydłużyć czas, kiedy nie da się już schodzić z ISO w trybie M. Tu smartfon moim zdaniem dość znacząco przegrywa z klasycznym aparatem i obiektywem.

Pełne uzależnienie Awatar zdebik
    Miasto
    Londyn

Cytat Zamieszczone przez Bangi Zobacz posta
    Pytałem o przesłonę, bo mi czasem tego brakuje by domknąć, a w zasadzie by wydłużyć czas, kiedy nie da się już schodzić z ISO w trybie M. Tu smartfon moim zdaniem dość znacząco przegrywa z klasycznym aparatem i obiektywem.
    Większośc topowych modeli osiąga 1/24000.

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Cytat Zamieszczone przez zdebik Zobacz posta
    Większośc topowych modeli osiąga 1/24000.
    U mnie max. 1/6000, niestety.

Pełne uzależnienie Awatar jan pawlak

Cytat Zamieszczone przez Bangi Zobacz posta
    U mnie max. 1/6000, niestety.
    Muszę chyba trochę odpuścić testowanie.
    Piszesz że chcesz wydłużyc czas, kolega się chwali że są 1/24000 a Ty z żalem że u Ciebie tylko 1/6000, niestety.
    Trzeba trochę odpocząć.

Zrobiłem testy/porównania A7R3 + 20mm z smartfonem obiektywem 23mm dla światła dziennego. Oba pliki wywołane w ACR, z aparatu przeskalowany w PS do 4000 pix, żadnych innych ingerencji i test na TV.
    Smartfon ok

jp
    Ostatnio edytowane przez jan pawlak ; 20-07-2022 o 23:00
    puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
    Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
    http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
    public.fotki.com/janusz-pawlak/

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

No tak... sam się zakręciłem... dobre.

Strona 23 z 276 PierwszyPierwszy ... 1321222324253373123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów