Strona 219 z 276 PierwszyPierwszy ... 119169209217218219220221229269 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 2 181 do 2 190 z 2954

Wątek: Przydatność Samsunga S22 vs aparat foto, rozważania JP.

Mieszany widok

Pełne uzależnienie

Domyślnie Odp: Przydatność Samsunga S22 vs aparat foto, rozważania JP.

Cytat Zamieszczone przez robertskc7 Zobacz posta
    Adobe wprowadza funkcję enhance do LR i PS, które podkręca detale do niesamowitego poziomu.
    https://www.dpreview.com/articles/98...the-modern-era
    no i cała narracja o automatycznej obróbce i nieskończonych możliwościach fotografii obliczeniowej idzie w d... - AI dramatycznie przyspieszy pracochłonne procesy typu selekcja czy maskowanie, "odzyska" nieistniejące detale, usunie sraczkowaty szum słynnych 18megapikselowych matryc i znacznie lepszy materiał wyjściowy da znacznie lepsze zdjęcia - to po prostu typowy wyścig zbrojeń - czekam na ten 2024 rok kiedy zdjęcia z telefonu będą tak dobre jak z bezlustra (trzochę się zgubiłem jakiego) ale niestety jakość obrazu z bezluster też nie stanie w miejscu czekająć aż dekonwolucje w oprogramowaniu telefonu osiągną lepszej jakości obrazek.

Czekam na jakieś ruchy C1 bo trochę zostają w tyle, a wydaje się żeby utzrymać się na rynku muszą pokazać coś z AI, prawdziwego lub nawet pozornego (byleby sie nazywało że jest AI) żeby kupić sobie odrobinę czasu.
    EOS 3, 5D, R5

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Siedlce

Cytat Zamieszczone przez mirror Zobacz posta
    no i cała narracja o automatycznej obróbce i nieskończonych możliwościach fotografii obliczeniowej idzie w d... - AI dramatycznie przyspieszy pracochłonne procesy typu selekcja czy maskowanie, "odzyska" nieistniejące detale, usunie sraczkowaty szum słynnych 18megapikselowych matryc i znacznie lepszy materiał wyjściowy da znacznie lepsze zdjęcia - to po prostu typowy wyścig zbrojeń - czekam na ten 2024 rok kiedy zdjęcia z telefonu będą tak dobre jak z bezlustra (trzochę się zgubiłem jakiego) ale niestety jakość obrazu z bezluster też nie stanie w miejscu czekająć aż dekonwolucje w oprogramowaniu telefonu osiągną lepszej jakości obrazek.

Czekam na jakieś ruchy C1 bo trochę zostają w tyle, a wydaje się żeby utzrymać się na rynku muszą pokazać coś z AI, prawdziwego lub nawet pozornego (byleby sie nazywało że jest AI) żeby kupić sobie odrobinę czasu.
    Tu już zostawiając telefonowe żarty na boku, logiczne jest że RAW z FF i szklanej optyki przetwarzany w Tif/raw będzie jakościowo zabijał nawet 400mb pliki z telefonu. Do tego pełne możliwości Adobe... strach pomyśleć jak producenci aparatów zaczną implementować te rozwiązania w kolejnych aparatach. Miejsca jednak trochę więcej jest niż w telefonie na upchanie kolejnych procesorów. Jakość sredniego formatu ( detal, bo wiadomo ze nie obrazowanie optyki ) się zbliża.

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez marfot Zobacz posta
    Zainspirowałeś mnie do przetestowania.
    Mozoli się niemożebnie na moim rzęchu ale efekt jest rewelacyjny dla M6II. Ingerencja w obrazek bardzo subtelna.
    Spróbuje dla ISO6400.
    Pokażesz przykład?

Pełne uzależnienie Awatar marfot
    Miasto
    Zgorzelec

Pokażesz przykład?

Obrazek z bardzo daleka, f=300mm z M6II, ISO 6400, wycinek 100%
    Po lewej defaultowe odszumianie LR, po prawej nowy moduł Denoise:

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	AI 6400.jpg
Wyświetleń:	5
Rozmiar:	1,57 MB
ID:	13207
    https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
    EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Pełne uzależnienie Awatar jan pawlak

Tu już zostawiając telefonowe żarty na boku, logiczne jest że RAW z FF i szklanej optyki przetwarzany w Tif/raw będzie jakościowo zabijał nawet 400mb pliki z telefonu. Do tego pełne możliwości Adobe... strach pomyśleć jak producenci aparatów zaczną implementować te rozwiązania w kolejnych aparatach. Miejsca jednak trochę więcej jest niż w telefonie na upchanie kolejnych procesorów. Jakość sredniego formatu ( detal, bo wiadomo ze nie obrazowanie optyki ) się zbliża.
    Nie należy mieszać w 2 zjawisk :
    - rozwoju fotografii obliczeniowej (i porówanie stanu do klasycznej fotografii optycznej)
    - rozwój AI i jej wpływ na fotografię (zarówno optyczną i jak i obliczeniową)

Wszystko co "wprowadzi" AI do klasycznej fotografii optycznej na pewno bedzie wprowadzone także do fotografii obliczeniowej o ile nie wcześniej
    W smartfonach jest specjalny procesor "fotograficzny" do tego celu

jp
    Ostatnio edytowane przez jan pawlak ; 03-06-2023 o 18:35
    puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
    Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
    http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
    public.fotki.com/janusz-pawlak/

Pełne uzależnienie Awatar marfot
    Miasto
    Zgorzelec

Cytat Zamieszczone przez jan pawlak Zobacz posta
    - rozwoju fotografii obliczeniowej (i porówanie stanu do klasycznej fotografii optycznej)

Wszystko co "wprowadzi" AI do klasycznej fotografii optycznej na pewno bedzie wprowadzone także do fotografii obliczeniowej o ile nie wcześniej

jp
    AI działając na porządnym materiale typu RAW z aparatu robi dobrą robotę, skutecznie i dość subtelnie.
    Na badziewnym materiale z mikroskopijnej matrycy AI cuduje i daje typowo smartfonowy obrazek. Akceptacja tej jakości postępuje równie szybko jak postęp w rozwoju funkcji foto w smartfonie - już jest blisko euforii.
    https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
    EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Uzależniony Awatar Heldbaum
    Miasto
    Glasgow

jp
    Oczywiście, że nie należy mieszać. "Fotografia obliczeniowa" to badziewie, które nieudolnie imituje "klasyczną fotografię optyczną" i nigdy w życiu, poza tą nieudolną imitację, się nie posunie. Mogę się założyć o piwo. A nawet o dwa piwa...
    http://glebsky.pl/ Mój blog fotograficzny, oraz http://flickr.com/photos/197047644@N07/ dla tych, którzy z jakichś powodów chcieliby zobaczyć moje zdjęcia

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

jp
    I odwrotnie. To wszystko działa w obie strony. Łatwo sobie wyobrazić, że jeżeli będzie taka potrzeba to aparat można nadziać niezbędną liczbą procesorów.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Warszawa

Adobe wprowadza funkcję enhance do LR i PS, które podkręca detale do niesamowitego poziomu.
    https://www.dpreview.com/articles/98...the-modern-era
    Testuje od jakiegoś czasu.
    W końcu LR dorobił się porządnego natywnego odszumiania.
    Nie widzę większych różnić w stosunku do używanego dotychczas DXO Pure RAW.

(przeskoczyłem chyba ze 3 strony wątku przy okazji, ale nie sądzę, żebym cokolwiek stracił ;-) )

p,paw
    Ostatnio edytowane przez pawel.guraj ; 05-06-2023 o 09:01
    https://pawel.online | R5mk2 | RF 14-35 f/4 L | RF 24-105 f/4 L | RF 70-200 f/4 L| RF 100-500 f/4.5-7.1 L | RF 50 f/1.8 STM | RF 1.4x | Na blogu: Nowy Jork

Bywalec
    Miasto
    Warszawa

Ja tę funkcję testuje od dwóch tygodni. Dpreview troszkę się spóźnia z tym newsem.
    Wycinek 1/40 kadru (Matryca 45mln)
    ISO 3200 (wyższych raczej nie używam, to nie mam na czym sprawdzić, a karteczek w kiblu fotografował nie będę).
    Ustawienie w ACR defaultowe, czyli odszumianie 50%, w tym przypadku chyba za mocne.
    Szybkość przetwarzania mocno uzależniona od karty grafiki.

Przed:

Nazwa:	DSC_3334aaa.jpg
Rozmiar:	348,9 KB
ID:	13205

Po:

Nazwa:	DSC_3334-Poprawione-NRaaa.jpg
Rozmiar:	305,1 KB
ID:	13206

Wracając do opisywanych styli, widoków, czy innych powidoków, to w ACR samych presetów dedykowanych portretowi jest kilkadziesiąt.
    Style architektoniczne, kosmiczne itp jest cała biblioteka.
    Podobnie jak w wersji tabletowej, czy smartfonowej one się (moim zdaniem)raczej do niczego nie nadają.
    Ot takie popierdółki na insta czy fejsbusika.

Mała edyta:
    Widziałem na yuotubach porównanie Adobe z Topaz, gdzie autor demonstrował mocno zaszumiony zdjęcie wraku samochodu
    i były fragmenty w których lepiej się spisywał jeden program a w innych drugi.
    Ostatnio edytowane przez Mamrot ; 03-06-2023 o 16:44

Okazuje się, że aparat w telefonie nie będzie już potrzebny
    https://komorkomania.pl/rzeczywistos...4714200673152a

Strona 219 z 276 PierwszyPierwszy ... 119169209217218219220221229269 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów