Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 26-05-2023 o 01:23 Powód: wycięty śmietnik
EOS 550D, 6D, M2, M5, 80D, 7D II, kit 18-55 IS, EF-S 55-250 IS STM, EF-M 4-5,6/11-22 STM, EF-M 3,5-5,6/18-55 STM, EF-M 2/22 STM, EF 3,5-4,5/28-70, EF 1,8/50 Mk 1 i STM, EF 100-400L II, Tamron 100-400, Olympusy OM-1, OM-2N, OM-4, OM-10, stałki i zoomy Zuiko od 24 do 200 mm.
A ja bym chciał aby @Zephyr zamiast pokazywania przyklejonego w łazience na kafelkach kartonika z terminem przydatności kleju wykonanego Z50 na ISO 12.800 pokazał swoje zdjęcia wykonane smartfonem w podobnych okolicznościach przyrody:
Jeśli @Zephyr wykona choć jedno zdjęcie swoim smartfonem z podobnym czasem ekspozycji, ogniskową i rozmyciem ostrości będziemy mogli rozmawiać dalej o "możliwościach" smartfonów!
--- Kolejny post ---
W dyskusji z 5-io letnim bachorze @Zephyr nie powinno używać się brzydkich słów bo później mama będzie zamykać go w schowku na szczotki ^^
Ostatnio edytowane przez candar ; 26-05-2023 o 08:37
Dawniej A1, F1N, EOS 50, 5, 3, 10D, 7D, 5D MARK I i II i III , M DYNAX 505si , 7000 i 8000i , P K1000, ME SUPER, SUPER A , Fuji X-E1, X-T1, X-T2 , Nex5, A7 I ,II i III. Nikon F-601, 801s , Z6obecnie: A7 IV , Nikon J1, Canon F1N , Kodak SIX20 , WELTI Ic i M42 moja strona II MM II IG II FB II 35photo II 500px II 1x.com
Tylko na pół dnia wyjechałem, żeby pomóc mamie zrobić zakupy, a tu się tyle fajnych rzeczy wydarzyło. Po co wyrywać chwasta, jest tak malowniczo.
Nie to ładne co ładne, ale co się komu podoba.
JaCzłowiek potyka się o kretowiska, nie o góry.
Konfucjusz
Ale co Ty chcesz udowadniać - zdjęciem na ścianie w kiblu... Jak masz te FF i szkło 1.4 to wyjdz w nocy na ulicę i zrób portret/sylwetke człowieka, może coś w ruchu przy ISO 6400 i czasie 1/160 i porównaj z telefonem, a nie jakis paragon na ścianie. To nie przedszkole. Kogo poza tobą to interesuje? Jak chcesz to Ci udowdnie, że szybciej dojadę do Warszawy trabantem niż Audi A6 - co Ci da takie porównanie? Chłopie daj cos od siebie pokaż swoje najlepsze smarthpnowe foty z treścią, dobrym świtłem, geometrią, głębią... ale nie gniotami z toalety.
Celowo napisałem "zdjęcia statyczne". Skoro nie potrafisz czytać, to wróć do podstawówki a jeśli nie rozumiesz to cóż...inteligencja jest wrodzona i tu już nic nie pomoże. No i mniej używek (wóda lub narkotyki) to nie będziesz miał przywidzeń. Ja tam żadnego paragonu nie widzę.
Głębia powiadasz - o właśnie. Mała GO to poważny problem gdy chcemy robić zdjęcia w ciemnościach. Zdjęcia ze smartfonów generalnie z powodu dużej GO są płaskie i również w trybie nocnym cały kadr jest w miarę równomiernie ostry (pomijam że każdy obiektyw traci ostrość na krawędziach). A teraz weź FF+1.4 i w dużych ciemnościach spróbuj zrobić zdjęcie jakiegoś przedmiotu/kadru gdzie oczekiwana jest ostrość w głąb i wszerz. Nie da się, bo ostry będzie tylko środek a reszta mocno rozmyta. Możemy domykać do F8 i bardziej ale wtedy wchodzimy w jakieś mega wysokie czasy albo ISO gdzie szum dominuje nad detalami.
Przy FF f1.4 24mm i odległości 50cm głębia ostrości wynosi nieco ponad 3cm tylko. W typowym smartfonie (matryca 2/3", f1.8), tej samej ogniskowej i odległości GO wynosi około 18cm czyli 6x więcej.
I nie jest to przykład z czapy, wystarczy chęć zrobienia zdjęć drobniejszych eksponatów w muzeum i już się okazuje, że prościej i lepiej wyjdzie to smartfonem.
Co innego robienie zdjęć biegającemu dziecku, długi zoom i większa matryca są tu niezastąpione - nawet przy F8 tło jest ładnie rozmyte, czasy krótkie a ISO niskie. Nawet dzisiaj popołudniową porą cykałem moim 24-200 czasy rzędu 1/400 a ISO nie przekraczało 800.
--- Kolejny post ---
My? Czujesz się członkiem jakiejś społeczności?![]()
Nie masz kolegów w realnym świecie? Rodziny itp?
![]()
Po drugie chyba jesteś zboczonym masochistą skoro nie chcesz bym pisał a potem wchodzisz, czytasz i jeszcze komentujesz![]()
Tak tak...natywne ISO w kiblu bez światła. O ile EV to będzie niedoświetlone? 5? 6? Najwyraźniej producenci się nie znają i niepotrzebnie w ogóle dają tryb ustawiania ISO. Spece z niszowego forum radzą sobie w kanale z ISO 100 i jeszcze biegające szczury łapią ostre, że wąsy widać![]()
Ostatnio edytowane przez Zephyr ; 25-05-2023 o 22:13
Obiecany przykład. Warunki dość ekstremalne bo ciemność praktycznie absolutna, gołym okiem niczego nie widać. Nawet smartfon musiał naświetlać przez 5 sekund.
S23 Ultra - https://ibb.co/x5HJbFX -
Z5 1,4 1/30s https://ibb.co/r6nh6rK - słabiutko
Z5 1.4 1/8s https://ibb.co/7b5NcSt - tu już lepiej - szczegółowość większa ale prawy łokieć ustabilizowany oparciem o półkę no i jest stabilizacja matrycy więc od biedy takie czasy przy takiej ogniskowej można próbować. Jakimś śmiesznym Canonem RP już się nie da, podobnie wspomnianym Z50. No i jasny obiektyw wymagany.
Tak, widać wyraźnie artefakty spowodowane odszumianiem i wyostrzaniem ale przynajmniej można bez problemu przeczytać cały tekst. Za to w aparacie spore fragmenty wychodzą poza pole ostrości i są nieczytelne.
Tak więc w tym remis ze wskazaniem na Z5 dzięki jasnemu obiektywowi i stabilizacji (wspomaganej meblem ;-) ) ale są aparaty pełnoklatkowe i APSC które przegrają mimo podpięcia jasnej stałki a z ciemnymi zoomami to już w ogóle nie mają żadnych szans.
Ostatnio edytowane przez Zephyr ; 25-05-2023 o 22:46
Owi nieznający się producenci nakazali Tobie fotografować w pomieszczeniach bez światła na ISO 12.800, czy też 51.200 przyklejony w kiblu na kafelkach kartonik z terminem przydatności kleju?
Niesamowite, że 1/3 mojego PF jest jest wykonana w pomieszczeniach bez światła na natywnym ISO aparatu. Tylko, że ja nie fotografuję przyklejonego w kiblu na kafelkach kartonika z terminem przydatności kleju wykonanego ani biegających szczurów. Jeśli naprawdę chcesz się dowiedzieć jak poprawnie ustawiać eskpozycję i poprawnie naświetlać zdjęcia w ciemnych pomieszczeniach to zapisz się na płatne kursy foto, gdzie to wyjaśniają. Zdjęcia nocne oraz te wykonywane w dzień z filtrami ND2-ND32 wykonane na natywnym ISO aparatu i kilkuminutowym naświetlaniu to zapewne dla Ciebie czarna magia?
ps.
odnoszę wrażenie, że piszę z 5 letnim rozkapryszonym dzieckiem
Ostatnio edytowane przez candar ; 25-05-2023 o 23:07
Dawniej A1, F1N, EOS 50, 5, 3, 10D, 7D, 5D MARK I i II i III , M DYNAX 505si , 7000 i 8000i , P K1000, ME SUPER, SUPER A , Fuji X-E1, X-T1, X-T2 , Nex5, A7 I ,II i III. Nikon F-601, 801s , Z6obecnie: A7 IV , Nikon J1, Canon F1N , Kodak SIX20 , WELTI Ic i M42 moja strona II MM II IG II FB II 35photo II 500px II 1x.com
@Zephyr - dostałeś ostrzeżenie - dalsza kontynuacja dyskusji takim językiem i się pożegnamy. Zapewne większość dyskutantów tutaj nie będzie płakać. Szkoda jednak, bo z niektórymi rzeczami o których piszesz trudno się nie zgodzić, a co do innych można podjąć rzeczową polemikę. I o to ostatnie apeluję do wszystkich
.
Panowie (Pań tu chyba nie ma na szczęście) dyskutujcie nawet ostro ale bez wycieczek osobistych i przekleństw - proszę
.
@candar - szacun że nie dałeś się sprowokować....
Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 26-05-2023 o 01:59
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
dla mnie powiedziałeś wystarczająco. Naucz się rozmawiać z ludźmi... "matematyku" Żenujące jest to jak się zwracasz do ludzi, a próbowałem jak człowiek z człowiekiem... miłego życia w norze. NARA