Strona 131 z 296 PierwszyPierwszy ... 3181121129130131132133141181231 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 301 do 1 310 z 2954

Wątek: Przydatność Samsunga S22 vs aparat foto, rozważania JP.

Pełne uzależnienie

Domyślnie Odp: Przydatność Samsunga S22 vs aparat foto, rozważania JP.

e tam warto zaczekać na S24 Ultra stawiam że marketingowa "jakoś" obrazka będzie taka jak canona 5 a nawet lepsza - tylko pytanie którego? może tego analogowego a tak ogolnie fotografowanie telefonem to obciach miliony ludzi to robi, to już analog lepszy żeby się wyróżnić z anonimowego milionowego tłumu
    Ostatnio edytowane przez mirror ; 20-02-2023 o 23:06
    EOS 3, 5D, R5

Pełne uzależnienie Awatar cauchy
    Miasto
    Warszawa

No ja akurat lubie byc jak najmniej rzucajacy sie w oczy. I strasznie gupio sie czuje jak ide przebrany za krzaka a ludzie mysla ze zolnierz
    EOS R5 | EOS R6 | RF 14-35 | RF 70-200 | RF 85 | RF 400 | DJI Mini 3 Pro
    Flickr | YT

Pełne uzależnienie Awatar atsf
    Miasto
    Lublin

Cytat Zamieszczone przez cauchy Zobacz posta
    No ja akurat lubie byc jak najmniej rzucajacy sie w oczy. I strasznie gupio sie czuje jak ide przebrany za krzaka a ludzie mysla ze zolnierz
    To jest jeszcze nic! Wiesz, jak wygląda facet kładący się na środku trawnika w blokowisku, żeby sfotografować jakiegoś szpaka?

Koleś miał przypał, jak przy ruchliwej trasie się położył czatując na chomika, a samochody się zatrzymywały, i każdy kierowca go chciał nieomalże reanimować
    EOS 550D, 6D, M2, M5, 80D, 7D II, kit 18-55 IS, EF-S 55-250 IS STM, EF-M 4-5,6/11-22 STM, EF-M 3,5-5,6/18-55 STM, EF-M 2/22 STM, EF 3,5-4,5/28-70, EF 1,8/50 Mk 1 i STM, EF 100-400L II, Tamron 100-400, Olympusy OM-1, OM-2N, OM-4, OM-10, stałki i zoomy Zuiko od 24 do 200 mm.

Cytat Zamieszczone przez cybulski Zobacz posta
    No nie wiem Jacek czy trochę Jacku się nie zafokusowałeś na łapaniu za słówka i definicje
    Przecież wszyscy wiemy, że profile korekcyjne obiektywów, korekcja w body istnieje. A czy to się nazywa profil, korekcja czy obliczenia, pies z tym. Faktem jest, że "oprogramowanie:, jakby je nie nazwać, stanowi dziś podstawę fotografii cyfrowej w coraz większym stopniu. czy to firmware do szkła, puszki, czy też inne części kodu które odpowiadają za obraz czy też obiektywy. Dobrym przykładem może być stabilizacja która np jest w szkle i w matrycy, oprogramowanie to spina. Panowie, przecież to jest po prostu oprogramowanie. A wy tu pitolicie jak kawałek kodu się nazywa czy tak czy siak .
    Jeśli to sie uzna za optykę to tak. To jednak jest tylko przetwarzanie sygnału jaki jest na matrycy. A że do jego przetwarzania są używane dane z chipa (exif) obiektywu to rzecz wtórna. Bo jakby iść dalej tym tropem to nastawianie ostrości za pomocą AF to też optyka obliczeniowa? Też sie korzysta z danych dostarczanych przez obiektyw.

Cytat Zamieszczone przez cybulski Zobacz posta
    Albo z naszego podwórka - dlaczego Canon, który jest wsród nikoniarzy i soniarzy uważany za gorszy ma największy udział w rynku foto ? Co pominięto w tej teorii że "najlepsze wyprze słabsze" , gdzie pomylili się Ci najmądrzejsi z mądrych, tzw gadające głowy, w swoich przewidywaniach ?
    Nie przez wszystkich Dostaje mi się za nieuznawanie hegemonii Sony. Dla mnie ważny jest system a tu Canon (z Nikonem nawet) są z przodu, wg mnie. Natomiast dlaczego pod kątem sprzedaży Nikon jest tak zdecydowanie niżej niż Canon to dla mnie zagadka. Może nie rozwijamy tu tego tematu.
    Nikon, Leica, Hasselblad, Mamiya, FKD i jeszcze kilka innych ...

Pełne uzależnienie Awatar jan pawlak

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    Jeśli to sie uzna za optykę to tak. To jednak jest tylko przetwarzanie sygnału jaki jest na matrycy. A że do jego przetwarzania są używane dane z chipa (exif) obiektywu to rzecz wtórna. Bo jakby iść dalej tym tropem to nastawianie ostrości za pomocą AF to też optyka obliczeniowa? Też sie korzysta z danych dostarczanych przez obiektyw.

Nie przez wszystkich Dostaje mi się za nieuznawanie hegemonii Sony. Dla mnie ważny jest system a tu Canon (z Nikonem nawet) są z przodu, wg mnie. Natomiast dlaczego pod kątem sprzedaży Nikon jest tak zdecydowanie niżej niż Canon to dla mnie zagadka. Może nie rozwijamy tu tego tematu.
    1.
    Spróbujmy więc inaczej, może tak :
    Wszystkie metody/sposoby i obliczenia które nie są stosowane przy robieniu zdjęć w 2022 w aparatach C, N a są stosowane w smartfonach to jest optyka obliczeniowa.

2.
    Nie rozumiem działań Sony, mają swój smartfon i robi niezłe zdjęcia, rozwijają wysokiej klasy matryce do smartfonów a świadomie trzymają się ogona tego peletonu.
    Zachowują się inaczej niż przy bezlusterkowcach.
    Konflikt interesów, gdyby narzucali tempo rozwoju smartfonów to strzał w kolano segmentu aparaty/obiektywy ?

jp
    Ostatnio edytowane przez jan pawlak ; 21-02-2023 o 09:18
    puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
    Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
    http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
    public.fotki.com/janusz-pawlak/

Pełne uzależnienie Awatar cybulski
    Miasto
    Warszawa

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    Exif jest wtórny, to tylko zwykła metryczna w pliku zczytana m.in z chwilowych parametrów obiektywu w momencie fotografowania.

Jeśli mówimy o "obliczeniach" jakichkolwiek czy korektach to one są możliwe dopiero gdy mamy już informację w postaci sygnału z matrycy. To pierwszy element łapiący te fotony aby przzerobić je na sygnał i coś na tej podstawie korygować. Nie ma innej drogi. Myślę że tutaj trochę trzeba zmienić klasyczne myślenie odnośnie optyki, ona dziś nie funkcjonuje sama już bez oprogramowania i bez informacji zwrotnej z body. To cały mechanizm. "Optyka" w tym sensie to nie tylko soczewki ale też chipy w obiektywie, silniki, stabilizatory czyli cała otoczka sterująca soczewkami gdzie centrum sterowania mamy z body.

--- Kolejny post ---

Idąc dalej, pokusiłbym się nawet dzisiaj o tezę że część optyki do obiektywu jest na matrycy. Wiemy przecież że matryce mają soczeki wraz ze wzorem RGB. W Leice są one chyba inaczej ustawione aby lepiej pracować z ich obiektywami podczas gdy w innym body występują już niedoskonałości na obiektywach leicowych co związane jest zapewne z inną konstrukcją tych matrycowych soczewek lub samej matrycy jako całość.

--- Kolejny post ---

Więc optyka w smartfonie zaczyna się na obiektywie, dalej jest w matrycy gdzie całym działaniem tego tandemu steruje oprogramowany procesor. W naszych bezlustrach jest ten sam mechanizm mniej lub bardziej ingerujący w działanie czystej optyki.

--- Kolejny post ---

Dalej, łapanie ostrości odbywa się na całej matrycy bezlusterkowca, więc nowe szkła muszą być ostre od brzegu do brzegu aby ten mechanizm działał bezbłędnie. Szkła nieostre poza centrum będą miały problem z ostrością złapaną inaczej niż w środku lub po prostu jej nie łapią skutecznie szybko. Więc szkła np nowe portretowe tracą przez to swój charakter (są jak makro) ale zwykły tester z jutuba pisze o nich, że są świetne, bo wszędzie ostro. Czyste bzdury.
    Ostatnio edytowane przez cybulski ; 21-02-2023 o 09:32
    linktr.ee/zbigniewurban5150 ||Canon R5 R |RF16/2.8 EF35/2IS RF50/1.8, Sigmy Art EF 35/1.4 50/1.4 , TTA50/0.95, 7A50/1.1, VM Noktony 40/1.4SC 75/1.5, EF85/1.2L II, EF16-35/4L IS, RF24-105/4L, EF200/2.8| Sony A73 SY 35-150/2-2.8 | Nikon D750 28-105/3.5-4.5D |Heliosy 58/2 50/1.8, Takumar Super 55/1.8 ||iPhone 14 PRO||

Uzależniony Awatar WinSho
    Miasto
    Lublin

Porównanie stronnicze bo to aparat Sony, który jak wszyscy wiemy nie umie w zdjęcia Gdyby porównali do Canona R5/6 to byłaby przepaść jakościowa a tak to dość ciężko odróżnić

Btw może by tak kupić tego S23 Ultra
    Ostatnio edytowane przez WinSho ; 21-02-2023 o 09:56

Pełne uzależnienie Awatar cauchy
    Miasto
    Warszawa

Robimy zrzute?
    EOS R5 | EOS R6 | RF 14-35 | RF 70-200 | RF 85 | RF 400 | DJI Mini 3 Pro
    Flickr | YT

Uzależniony Awatar WinSho
    Miasto
    Lublin

Siedząc w pracy aż sobie pobrałem jedno zdjęcie z S23 Ultra w nocy na obiektywie 3x...niezł kaszana

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	recenzja-samsung-galaxy-s23-ultra-tabletowo-przykladowezdjecia-pion-nocne-21b.jpg
Wyświetleń:	16
Rozmiar:	4,49 MB
ID:	10680

--- Kolejny post ---

Robimy zrzute?
    Nie trzeba na tyle jeszcze mnie stać Aczkolwiek ostatnio to wszystko na wyjazdy idzie...

Pełne uzależnienie Awatar cybulski
    Miasto
    Warszawa

Musisz wrzucać fotkę w max rozmiarze jak ekran S23. Nikt przecie normalnie nie ogląda tych zdjęć w większym rozmiarze.
    linktr.ee/zbigniewurban5150 ||Canon R5 R |RF16/2.8 EF35/2IS RF50/1.8, Sigmy Art EF 35/1.4 50/1.4 , TTA50/0.95, 7A50/1.1, VM Noktony 40/1.4SC 75/1.5, EF85/1.2L II, EF16-35/4L IS, RF24-105/4L, EF200/2.8| Sony A73 SY 35-150/2-2.8 | Nikon D750 28-105/3.5-4.5D |Heliosy 58/2 50/1.8, Takumar Super 55/1.8 ||iPhone 14 PRO||

Strona 131 z 296 PierwszyPierwszy ... 3181121129130131132133141181231 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów