EOS 3, 5D, R5
Strasznie mnie to zaintrygowało. W jakiż to zasadniczo inny sposób rzekomo "nowopowstająca" technologia tworzy obraz? Smartfon nie ma "obiektywu"? Nie ma matrycy? Czy chodzi o to, że może nic nie tworzy, tylko AI ściąga gotowe zdjęcia wcześniej wykonane w "starej" technologii i udaje, że coś tworzy? Za głupi jestem i nie rozumiem.
P.S. Oczywiście na pytania merytoryczne brak jakiejkolwiek odpowiedzi. Bicie piany jak zawsze.
Nowa technologia rejestracji obrazu wdrożona w smarfonie, polecam np. https://informatykzakladowy.pl/fotografia-obliczeniowa/:
jp
Ostatnio edytowane przez jan pawlak ; 31-01-2023 o 18:39
puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
public.fotki.com/janusz-pawlak/
EOS 3, 5D, R5
O to musisz zapytać pana Mr Terushi Shimizu, prezesa odpowiedzialnego w Sony za rozwój matryc.
To klasyczny japończyk, tam słowo znaczy coś zupełnie innego niż my oglądamy na "naszym podwórku"
jp
--- Kolejny post ---
Dzięki, tylko proszę pokaż w tym wątku jakąś moją wypowiedź która poddałaby w wątpliwość to podsumowanie. Szeroko używany jest termin technologia obliczeniowa do sposobu tworzenia obrazu w smartfonach i ten stosuję.
Dyskutujesz sam ze sobą, ze swoimi emocjami, nie zauważasz że nawet w tym posumowaniu autor użył pojęcia fotografia obliczeniowa
jp
Ostatnio edytowane przez jan pawlak ; 31-01-2023 o 19:08
puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
Obawiam się, że w 2024 roku pan ten będzie musiał popełnić seppuku. Oczywiście o ile rzeczywiście okaże się klasycznym Japończykiem z honorem, a nie zwykłym pracownikiem marketingu wciskającym kit.
Czy zamiast śpiewać tą samą nudną wstawkę, której używasz gdy nie potrafisz odpowiedzieć, raczyłbyś odpowiedzieć własnymi słowami na jakiekolwiek zadane pytanie? Niekoniecznie moje. Czyjekolwiek. Ale odpowiedzieć merytorycznie, samodzielnie i własnymi słowami. Bez kopiowania tekstów z czyichś artykułów czy folderów reklamowych?
Dobra. Prawda jest brutalna. Ten wątek nie ma żadnego sensu. Autor nie wnosi do niego nic nowego, nie jest w stanie udowodnić żadnej własnej opinii. Wątek znalazł się w dziale dotyczącym sprzętu. W dziale, gdzie wątki są merytoryczne i mają nieść wiedzę, konkretne informacje dla innych użytkowników. Tutaj nic się nie dowiadujemy, bo jedyne problemy z którymi autor boryka się przez 8 miesięcy dotyczą tego jak trzymać komórkę, żeby zrobić zdjęcie. Hyde park lub z humorem o fotografowaniu. Tam dalej można robić sobie jaja.
To wkleję Tobie Janie fragment podsumowania z zalinkowanego artykułu. I przeczytaj go ze zrozumieniem, bo ja już wielokrotnie o tym pisałem, że nie mamy do czynienia z żadną nową technologią w fotografii. Na taką ciągle czekamy:
Wciąż nie mamy lepszego sposobu na rejestrację obrazu, niż naśladowanie struktury oka, z soczewką i czopkami reagującymi na poszczególne składowe widma. Fotografia obliczeniowa dodaje do procesu „mózg”, który uzupełnia rejestrację obrazu o wnioskowanie oparte na zgromadzonej wiedzy. Owszem, daje nam to sporo nowych możliwości, ale nadal jesteśmy na etapie doczepiania skrzydeł do ramion, nie zaś wymyślania samolotu. Kiedyś przyjdzie czas porzucić wszystkie te przysłony i filtry Bayera.
Najpiękniejsze jest, że dziś nie potrafimy nawet wyobrazić sobie, co zastąpi obiektywy, migawki i matryce. Wiemy tylko, że kiedyś coś takiego się pojawi i zmieni fotografię na zawsze.
Zapis obrazu w smartfonach, z użyciem "fotografii obliczeniowej", czy bez niej, tworzy koszmarne artefakty, więc dopóki fotografia obliczeniowa będzie takie artefakty tworzyć, zamiast je usuwać, to jej przewaga nad fotografią tradycyjną nie nastąpi.
EOS 550D, 6D, M2, M5, 80D, 7D II, kit 18-55 IS, EF-S 55-250 IS STM, EF-M 4-5,6/11-22 STM, EF-M 3,5-5,6/18-55 STM, EF-M 2/22 STM, EF 3,5-4,5/28-70, EF 1,8/50 Mk 1 i STM, EF 100-400L II, Tamron 100-400, Olympusy OM-1, OM-2N, OM-4, OM-10, stałki i zoomy Zuiko od 24 do 200 mm.
W pełni się zgadzam że aktualnie w niektórych aspektach jakości technicznej fotografia obliczeniowa ma gorsze wyniki ale ma też wiele przewag.
I się gwałtownie rozwija.
Problem dla mnie, przy moim sposobie fotografowania i moim sposobie prezentacji, czy i jak mogę te różnice zobaczyć na swoich zdjęciach.
Jutro ma być pokazany S23U z (ponoć) zdecydowanie lapszą matrycą i zdecydowanie lepszym procesorem fotograficznym. I znowu, co to oznacza dla normalnych użytkowników sprzętu.
Jednego już jestem pewien, ( prawie, widzialem testy koreańczyków) że AF będzie zdecydowanie szybszy
jp
Ostatnio edytowane przez jan pawlak ; 31-01-2023 o 21:33