Pokaż wyniki od 1 do 10 z 828

WÄ…tek: Canon EOS R7 i R10

Widok wÄ…tkowy

Domyślnie Odp: Canon EOS R7 i R10

Cytat Zamieszczone przez Mamrot Zobacz posta
    Mając obiektyw makro (ten sam) i chcąc uzyskać największą skalę odwzorowania,
    a tak się dzieje w większości przypadków, ustawiam ostrość na minimalną odległość ostrzenia.
    Czy to będzie FF, APS czy LF w kropie to głębia ostrości jest ta sama.
    Dla makrofila skala odwzorowania nigdy nie jest za duża.
    Większą (finalną po kropie) skalę odwzorowania da mi gęstsza matryca a nie o mniejszym polu obrazowania.
    Cytat Zamieszczone przez Nozanu Zobacz posta
    Robiąc z tej samej odległości głębia ostrości jast taka sama. Obraz na APSc będzie tylko wycinkiem z FF i nic się nie zmieni w głębi.
    Jeżeli z FF nie możesz się bardziej przybliżyć i musisz robić wycinek z kadru to wtedy wystarczy APSc.
    APSc zwykle ma dużo większą rozdzielczość niż porównywalny wycinek z FF ale nie za darmo: uwidaczniają się bardziej wady szkła, domykania przysłony, niższa czułość, większy szum, większa wrażliwość na drgania(z racji wzrostu ogniskowej)
    Nie chce mi się po raz n-ty wchodzić w dyskusję o GO. Zapewniam, że mam rację. Macie to pokazane w wątku, możecie sobie podstawić do wzorów na GO wartości i sie okaze. https://dofmaster.com/ i multum innych.
    Sam na okrągło robiąc portrety i mając kilka jasnych stałem kwestie GO mam w małym paluszku.
    Gęstość matrycy nie zmienia GO w żaden sposób. Nie mylcie ostrości z głębią ostrości, to podstawowy błąd, założenie jakie sobie (tak się w innych dyskusjach okazywało) byc może (niesłusznie) robicie.
    GO w bardzo dobrym przybliżeniu zależy od skali odwzorowania.
    Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 22-07-2024 o 21:23
    Nikon, Leica, Hasselblad, Mamiya, FKD i jeszcze kilka innych ...

Uprawnienia umieszczania postów