"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Pisałem o bezlusterkowcach.
Te lustrzanki mają wydłużone rynkowy żywotNastępców brak.
Po prostu niesprzedane półkowniki.
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
W sumie to ciekawe czy Canon przedstawi jeszcze jakąś nową lustrzankę aps-c.
Może jeszcze przebiją numery w 850D na 900D,
albo w 250D na -no właśnie: 300D, 350D, 400D, 450D... zajęte.
problemem systemu R jest mega wysoki cenowo próg wejścia
najtanszy R10 ma się nijak cenowo do podstawowych lustrzanek xxxD, szkieł dobrych nie ma, a te które kryją pełną klatkę są drogie
mówiąc krótko R nie jest systemem dla początkujących, którzy nie wiedzą jeszcze czy będą chcieli zainwestować większe pieniądze w nowe hobby
pytanie jaki to jest w dzisiejszych czasach kawałek tortu, kiedyś był spory, a dziś, w dobie smartfonów?
z kolei serio nie mam pojęcia jak w tym segmencie przedstawia się sytuacja u konkurencji
Trzeba było kupić R7 , który podskoczył w cenie o 1.500 zł w ciągu miesiąca wrzesień/październik (wahania kursu dolara)
R10 zaś jak widać reaguje spadkiem ceny
--- Kolejny post ---
Zdziwiłbym się gdyby tknęli cokolwiek z ww. DSLRów APS-C z mocowaniem EF ponieważ wycofali z produkcji prawie 90% szkieł EF
Inwestują teraz w reklamę bezluster i szkieł z mocowaniem RF i RF-S - tak więc tu mają wielkie pole do popisu z puszkami R APS-C: R8*, R9*, R11, R12-R20, R50, R 80, R90, R100*, R1000, R2000, R4000, R8000 , R1000000 itpMalo szkieł z mocowaniem RF-S nie jest przeszkodą bo są przecież szkła RF za "ciut" większą cenę
z uwagami, że
*R8 - może być nowe opakowanie dla FF canona R
*R9 - może być nowe opakowanie dla FF canona RP
*R100 - jeszcze bardziej okrojona wersja R10 (odpowiednik DSLRa 200D, ale wykastrowany z EVF)
Ostatnio edytowane przez candar ; 22-10-2022 o 11:23
Dawniej A1, F1N, EOS 50, 5, 3, 10D, 7D, 5D MARK I i II i III , M DYNAX 505si , 7000 i 8000i , P K1000, ME SUPER, SUPER A , Fuji X-E1, X-T1, X-T2 , Nex5, A7 I ,II i III. Nikon F-601, 801s , Z6obecnie: A7 IV , Nikon J1, Canon F1N , Kodak SIX20 , WELTI Ic i M42 moja strona II MM II IG II FB II 35photo II 500px II 1x.com
dobrze że nie jest w biedronce po 1999.99dolna półka sprzętowa - taki sprzęt tanieje szybko - to nie kolekcjonerska lajka limited edition
swoją drogą cena szalona (nie wiem co może skłonić do zakupu czegoś takiego za taką cenę) za tyle to kupiłem kiedyś fullfrejma naszej ulubionej firmy
![]()
https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200
Cena 5k, to teraz większość bezlusterkowców. Żadna nowość i nic nadzwyczajnego. Można dołożyć drugie tyle i kupić "legendarnego" Sony A7III.
W tym budżecie jest Fuji który daję fajnego kita z 2.8. Problem Fuji, to płaskie body. Trzeba dokupić do tego grzyba na spust, jakiś grip z drukarki 3d żeby w miarę leżało i dla mnie to straciło sens. Dlatego skłoniłem się do zakupu R10. Aczkolwiek wyszedł poniżej 5k, ale nie w tym rzecz. Biorąc pod uwagę jak wszystko dookoła drożeje, na sprzedaży Fuji nie straciłem, to jestem zdziwiony takim spadkiem ceny po kwartale. Ja rozumiem tzw podatek od nowości i obniżki po roku, ale po 3 miesiącach to dla mnie ewenement. Tyle.
Aparat poza tym mocno ok, bo leży mega wygodnie w ręce. AF szybkie, jedyny minus że w tej cenie mogli dać już stabilizacje matrycy, bo takie Fuji ma.
--- Kolejny post ---
Był brany pod uwagę, ale odpuściłem dopłatę do R7, bo ten aparat mi służy jako drugie do lustra. Lekki, mały, leży wygodnie w ręce. Można uznać za aparat rodzinny/wakacyjny.
Ostatnio edytowane przez luck1985 ; 29-10-2022 o 13:13