Cytat Zamieszczone przez mystek Zobacz posta
#Nozanu - to już zależy od tego, do czego potrzebujesz aparatu. Jeśli faktycznie używasz go głównie do fotografowania ludzi gdzie siedzi np 5 osób i chcesz sobie przyostrzyć najpierw na jednego, potem na drugiego to nie wiem jak to się robi w R. Może się da jakoś przeskakiwać między postaciami. Co do zmiany punktu ostrości, to łatwo się obsługuje - jeździsz palcem po ekranie, jak suwakiem w telefonie i ci kratka AF jeździ po ekranie.

Co do stabilizacji matrycy, to ok - nie miałem nigdy aparatu z IBIS, ale nigdy nie zauważyłem, żeby mi tego brakowało. Z tym, że to ponownie - zależy kto co fotografuje. Pewnie jakbym fotografował na weselach w ciemnych pomieszczeniach, to IBIS byłby spoko, ale jak się np chodzi po górach i fotografuje krajobrazy, to IBIS jest totalnie zbędny moim zdaniem.
Wiem jak to działa w Rce. Pokazałem też właścicielowi Rki jak to działa w R6 i był w szoku że takie to proste.
Tryb AFa z automatycznym wykrywaniem twarzy działa podobnie w obu korpusach, ale poprzez brak możliwości sterowania jest on w Rce praktycznie bezużyteczny.
Np: mając trochę lepszy obiektyw i grupkę osób np.3 - ustawiamy ostrość na twarzy tej osoby która znajduje się w środku odległości aby wykorzystać głębię ostrości dla wszystkich, lub wprost przeciwnie ustawiamy AF na tej twarzy którą chcemy resztę rozmywając. Można też przy jednej osobie z bliska wybrać które chcemy oko i af będzie go pilnował.
Przecież w górach też robi się zdjęcia ludziowe, więc dla własnego dobra lepiej nie sprawdzaj tego jak to jest w sprzętach z dżojem.