Strona 76 z 83 PierwszyPierwszy ... 26667475767778 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 751 do 760 z 828

Wątek: Canon EOS R7 i R10

Miasto
    Oświęcim

Domyślnie Odp: Canon EOS R7 i R10

Cytat Zamieszczone przez marcusp Zobacz posta
    Mam R7, używam ze 100RF, lampą 600ex i dyfuzorem i daje radę. Uzyskuję lepsze powiększenia i z racji rozdzielczości matrycy mogę więcej kadrować niż na R6II.
    Bardzo dziękuję za odpowiedzi. Teoretycznie mam to opanowane, rozumiem, na czy polega problem, interesowało mnie jednak czy różnice są rzeczywiście widoczne. Poważnie zastanawiam się nad dokupieniem R7 do mojego zestawu właśnie pod kątem makro, a że nie są to dla mnie małe pieniądze, to warto zapytać kogoś, kto miał z tym osobiście do czynienia.

Moje makra na FF (R6 i R6 II, a wcześniej RP) wyglądają np. tak: https://www.instagram.com/zbigniew.pluta.2/

Jeszcze raz bardzo dziękuję.

Pozostaje jeden drobny problem. W żadnej konfiguracji oprócz R3 + EL1 lampa nie działa przy focus bracketingu. Być może będzie działać w R5 ii. Niestety nie ma tak fajnie jak w OM-1, że stacka z lampą z ręki zrobisz.
    Trzeba kombinować ze światłem zastanym, ciągłym lub szyna zmotoryzowana i wtedy stack z lampą zadziała.

Miasto
    Oświęcim

Mam R7, używam ze 100RF, lampą 600ex i dyfuzorem i daje radę. Uzyskuję lepsze powiększenia i z racji rozdzielczości matrycy mogę więcej kadrować niż na R6II.
    A jak jest z szumami? Do tej pory bardzo często robiąc makro bez dodatkowego doświetlenia domykałem do f/11 lub f/13, a wtedy często musiałem dawać ISO 3200-6400. W R7 makro na ISO 6400 będzie jeszcze do przeżycia?

Po południu mogę Ci podesłać zdjęcia z wysokim iso przy świetle zastanym i na iso 100-200 z lampą.

Miasto
    Oświęcim

Po południu mogę Ci podesłać zdjęcia z wysokim iso przy świetle zastanym i na iso 100-200 z lampą.
    Bardzo bym prosił...

Coś już napisał
    Miasto
    Bełchatów

Cytat Zamieszczone przez zpluta Zobacz posta
    Czy ktoś używał R7 do fotografii makro? W tej chwili używam do takich zdjęć R6, R6 II i zastanawiam się, czy zmiana na APS-C w R7 dużo zmieni.
    Inna wersja odpowiedzi ;-).
    Jeśli nadal będziesz używał obiektywów od swoich R6 i R6 II, to NIC się nie zmieni.
    Po prostu na matrycy APS-C odwzoruje się wycinek z pola obrazowego obiektywu FF i tyle.
    ŻADNE parametry optyczne się nie zmienią, bo niby czemu ???
    Nadmiarowa część obrazka ze szkła FF zwyczajnie przepada, a wszelkie parametry przypisane do tego obiektywu pozostają.
    Matryca APS-C niczego nie przelicza, tylko rejestruje światło, które do niej dotrze.

Bywalec
    Miasto
    Warszawa

Cytat Zamieszczone przez Leon007 Zobacz posta
    Starość (wiadomo, nie radość) swoją drogą, ale niewłaściwe parametry wymieniłeś.
    Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    Tak i nie. Pisząc, że nie zalezy od pola obrazowania co miałeś na myśli?
    Mając obiektyw makro (ten sam) i chcąc uzyskać największą skalę odwzorowania,
    a tak się dzieje w większości przypadków, ustawiam ostrość na minimalną odległość ostrzenia.
    Czy to będzie FF, APS czy LF w kropie to głębia ostrości jest ta sama.
    Dla makrofila skala odwzorowania nigdy nie jest za duża.
    Większą (finalną po kropie) skalę odwzorowania da mi gęstsza matryca a nie o mniejszym polu obrazowania.

Miasto
    Oświęcim

Cytat Zamieszczone przez Mamrot Zobacz posta
    Mając obiektyw makro (ten sam) i chcąc uzyskać największą skalę odwzorowania,
    a tak się dzieje w większości przypadków, ustawiam ostrość na minimalną odległość ostrzenia.
    Czy to będzie FF, APS czy LF w kropie to głębia ostrości jest ta sama.
    Dla makrofila skala odwzorowania nigdy nie jest za duża.
    Większą (finalną po kropie) skalę odwzorowania da mi gęstsza matryca a nie o mniejszym polu obrazowania.
    A to ciekawe, bo w wielu poradnikach oraz na stronach różnych doświadczonych fotografów można przeczytać, że mniejsza matryca daje większą GO (vide np. smartfon). W końcu po to bierzemy aparat z pełną klatką, żeby mieć bardziej rozmyte tło, prawda? Poza tym kiedyś widziałem poradnik makro, w którym autor pokazywał zdjęcia makro robione aparatem z APS-C i widziałem, że domykał do f/5.6 czy f/8, a ja (żeby mieć podobny efekt) domykam do f/11-13...

Uzależniony

Cytat Zamieszczone przez zpluta Zobacz posta
    A to ciekawe, bo w wielu poradnikach oraz na stronach różnych doświadczonych fotografów można przeczytać, że mniejsza matryca daje większą GO (vide np. smartfon). W końcu po to bierzemy aparat z pełną klatką, żeby mieć bardziej rozmyte tło, prawda? Poza tym kiedyś widziałem poradnik makro, w którym autor pokazywał zdjęcia makro robione aparatem z APS-C i widziałem, że domykał do f/5.6 czy f/8, a ja (żeby mieć podobny efekt) domykam do f/11-13...
    Robiąc z tej samej odległości głębia ostrości jast taka sama. Obraz na APSc będzie tylko wycinkiem z FF i nic się nie zmieni w głębi.
    Jeżeli z FF nie możesz się bardziej przybliżyć i musisz robić wycinek z kadru to wtedy wystarczy APSc.
    APSc zwykle ma dużo większą rozdzielczość niż porównywalny wycinek z FF ale nie za darmo: uwidaczniają się bardziej wady szkła, domykania przysłony, niższa czułość, większy szum, większa wrażliwość na drgania(z racji wzrostu ogniskowej)
    Zdjęcia z lampą macro to jakby inna dziedzina, bardziej szczegółowa, dokumentacyjna i nigdy nie uzyskasz tak ładnych ujęć jak z zastanym światłem. Można użyć lampy do doświetlania lub kontry ale skazujesz się wtedy na HSS lub krótkie czasy.
    RF100 2,8L macro daje niezłe efekty na FF z pierścieniami dystansowymi, wiem bo używam, myślę że to lepsze i tańsze nawet jeśli dokupisz porządne dystanse z przeniesieniem AFa.
    Ostatnio edytowane przez Nozanu ; 22-07-2024 o 16:09

Pełne uzależnienie Awatar cauchy
    Miasto
    Warszawa

coo?... a jak robisz z tej samej odległości ff a smartfonem, to głębię ostrości też masz tą samą?
    EOS R5 | EOS R6 | RF 14-35 | RF 70-200 | RF 85 | RF 400 | DJI Mini 3 Pro
    Flickr | YT

Strona 76 z 83 PierwszyPierwszy ... 26667475767778 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów