Strona 69 z 83 PierwszyPierwszy ... 1959676869707179 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 681 do 690 z 828

Wątek: Canon EOS R7 i R10

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie Odp: Canon EOS R7 i R10

odpowiem jak szanujacy sie fizyk teoretyczny: nie wiem, to przeczy teorii, wiec uznajemy za blad pomiaru

to jest ostrzenie na fizycznej ksiazce, nie ekranie?

do R10 podpinam Tamrona 35/1.8, ktory u mnie jest przewaznie szklem manualnym (cos mu ostatnio sie przestawilo i AF jest jak kobieta po slubie: raczej nie chce, chyba ze czasami ma dobry dzien). i ten asystent z "trzema ptaszkami" wskazuje mi z tym obiektywem poprawnie ostrosc. w badylkach podpinam tez 200/2.8 i tam tez ocena ostrosci jest prawidlowa.

ten sam efekt jest jak wlaczysz podkreslanie krawedzi (to takie domyslnie "czerwone" podswietlenie ostrych krawedzi)?
    www albo tez flickr

Pełne uzależnienie Awatar Eberloth

Niniejszym, przez nikogo nie zmuszany, @akustyk przyznał się do posiadania bezlusterkowca, które kiedyś z pogardą opluwał, i to w bliskiej memu sercu wersji R10
    Gratuluję zakupu i życzę udanych kadrów!
    Sprzęt - dekielek z przyległościami.
    Fumare humanum est!

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Cytat Zamieszczone przez Eberloth Zobacz posta
    Niniejszym, przez nikogo nie zmuszany, @akustyk przyznał się do posiadania bezlusterkowca, które kiedyś z pogardą opluwał, i to w bliskiej memu sercu wersji R10
    Gratuluję zakupu i życzę udanych kadrów!
    mialem juz 2 bezlustra wiec to nie jest tak, ze to jest wielki krok dla akustyko-ludnosci. i moze nie tyle opluwalem co raczej wyrazalem sie w niewyszukanej lacinie na temat dennej jakosci celownikow elektronicznych i go* zywotnosci baterii

R10 kupilem sobie jako drugi korpus. w zasadzie to w procesie decyzyjnym: RFS 18-150 i do niego jako zakretka R10.
    Ziemia nadal jest okragla i telewizorki maja sie nijak do prawdziwych celownikow - ten w R10 da sie uzywac, ale to nie jest i nie bedzie dla mnie preferowany sposob patrzenia na swiat. urodzilem sie dluuuugo przed smarkfonami, jeszcze w czasach kiedy ogladalo sie sporo swiata w tzw. realu
    zywotnosc baterii tez d* nie urywa, zeby zachowac dyplomatyczny styl wypowiedzi. na nowiutkich oryginalach jest tak sobie - do LP-E6NH w lustrze to jest przeeeeepasc, nawet w 5D4 na dwuletnich aku z wlaczonym GPS-em (a przez amelinowa klatke GPS w 5D4 zre wiecej pradu niz szostki)

jako zestaw R10 + 18-150 mi odpowiada. obiektyw jest szokujaco ostry jak na ta cene/parametry, korpus tez zdradza objawy zaprojektowania przez kogos znajacego sie na uzytkowaniu aparatow na wymienna optyke a nie idiotow od Powershotow jak moj wczesniejszy M5. pomimo nieodlacznych cech aparatu malego gabarytowo i adresowanego dla amatora, R10 jest sensowny w obsludze i duzo blizej mu do kategorii narzedzia niz zabawki elektronicznej (jak ww. M5), widac ze Canon juz poodrabial niektore lekcje ergonomiczne mlodego wieku i zrobil korpus dzialajacy jak prawdziwy Canon a nie jak jakis eksperyment.
    dobrze sprawdza sie jako drugi korpus w plener (albo z adapterem EF jako telekonwerter albo z gibanym ekranikiem do niskich kadrow) a swietnie jako lekki zestaw na rower. natomiast na pewno tez niepodwazalnie uswiadamia, ze do wymiany 5D4 jako podstawowego korpusu na bezlustro bardzo daleka droga. raczej przez smierc kliniczna dostaw czesci i serwisow niz przez premiery aparatow z telewizorkiem
    Ostatnio edytowane przez akustyk ; 06-06-2024 o 13:28
    www albo tez flickr

Pełne uzależnienie Awatar atsf
    Miasto
    Lublin

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    odpowiem jak szanujacy sie fizyk teoretyczny: nie wiem, to przeczy teorii, wiec uznajemy za blad pomiaru

to jest ostrzenie na fizycznej ksiazce, nie ekranie?
    Tak, to jest fizyczna książka. Ostrzenie z Focus Peaking jest mało precyzyjne, albowiem pokazuje pewien zakres ostrości i niekoniecznie trafia się dokładnie w ten punkt, w który się chce, więc nie korzystam z niego.

Efekt niespójności wskazania potwierdzenia ostrości nie występuje z Tamronem i np. z EF 1,8/50 STM, a występuje z obiektywami manualnymi podpinanymi przez dandelion (nie ten jeden zresztą, bo mam jeszcze adaptery do Zuiko OM oraz do manualnych Tamronów, i dzieje się to samo), oraz z EF 100-400L II.

Moim zdaniem jest to manifestacja obecności wykrywania w korpusach "swój-obcy", które działa losowo. Zarówno obiektywy manualne podłączone przez dandeliony, jak EF 100-400L II, który nie jest RF, zostają potraktowane jako obce, i aparat dodaje im "poprawki" do nastaw odległości.
    EOS 550D, 6D, M2, M5, 80D, 7D II, kit 18-55 IS, EF-S 55-250 IS STM, EF-M 4-5,6/11-22 STM, EF-M 3,5-5,6/18-55 STM, EF-M 2/22 STM, EF 3,5-4,5/28-70, EF 1,8/50 Mk 1 i STM, EF 100-400L II, Tamron 100-400, Olympusy OM-1, OM-2N, OM-4, OM-10, stałki i zoomy Zuiko od 24 do 200 mm.

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Cytat Zamieszczone przez atsf Zobacz posta
    Moim zdaniem jest to manifestacja obecności wykrywania w korpusach "swój-obcy", które działa losowo. Zarówno obiektywy manualne podłączone przez dandeliony, jak EF 100-400L II, który nie jest RF, zostają potraktowane jako obce, i aparat dodaje im "poprawki" do nastaw odległości.
    no te wyniki z Tamronami i z bylo nie bylo firmowym EF 100-400 nie pasuja do teorii

poobserwuje jak to u mnie bangla. poki co nie zauwazylem dziwactw ale calego mojego worka stalek przez R10 jeszcze nie przegonilem. ani zoomow
    www albo tez flickr

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Niestety jest dużo gorzej. Bodaj w innym wątku wspomniał, że ma też 17-40 który zawsze konsekwentnie odsądzał od czci i wiary..

.....szkoda, bo dobry był z niego herbatnik....
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie Awatar Leon007
    Miasto
    wieś, nie miasto

Też go o to pytałem. Mówił, że mu lżej czy jakoś tak.
    Nie wiem co się dzieje, nie wiem... globalne ocieplenia, La Niña... albo co gorsze AI.
    Nie to ładne co ładne, ale co się komu podoba.
    Ja
    Człowiek potyka się o kretowiska, nie o góry.
    Konfucjusz

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

moze tak wlasnie byc, ze globalne ocieplenie

ale nie... to jest troche kwestia korekty priorytetow. bardzo duzo ostatnio foce z roweru - do pracy mam 22km (najkrotsza droga, ale z reguly tej wlasnie nie wybieram ) a ze dzieciecie w wieku maturalnym, to moge sobie wydlubac czas zeby na spokojnie pojechac i wrocic. to pstrykam. i optymalizuje co nosic na grzbiecie a co w sakwe wrzucic. ostatnio 17-40 bylo takim szkielkiem dokupionym po taniosci (230 EUR) pod katem kilku kadrow dziennie gdzie 24mm za wasko. ale prawdopodobnie pojdzie do nowego nabywcy a ja sobie kupie RFS 10-18. chociaz jeszcze sie modle nad jego optyka - czy tez: optyki to tam naprawde mooocno brakuje (rogi 17-40 sa w porownaniu z 10-18 git malina) bo dopiero po korekcie w LR to zaczyna przypomnac ludzi. jeszcze nie jestem pewny, czy mentalnie zaadoptuje sie do tych nowych czasow, kiedy nie oglada sie co obiektyw naprawde robi, tylko dopiero wersje po mocnym wyciaganiu za uszy. nawet jesli po tym wyciaganiu ten 10-18 wyglada cholernie dobrze na 24Mpix...

bede aktualizowal, ku uciesze gawiedzi popcorn i piwo na zas mozna juz kupowac...
    www albo tez flickr

Pełne uzależnienie Awatar Eberloth

Równia pochyła jak widzę. Skończysz na samsungu
    Sprzęt - dekielek z przyległościami.
    Fumare humanum est!

Pełne uzależnienie Awatar Leon007
    Miasto
    wieś, nie miasto

Równia pochyła jak widzę. Skończysz na samsungu
    Dokładnie to miałem napisać, ale Szanowny Kolega mnie wyprzedził.
    Po co marnować pieniądze na kroki pośrednie, zamiast zmierzać rowerową autostradą do jasnego celu?
    Tylko czy w Holandii mają w ogródkach kangurki? Bo inaczej tylko Księżyc zostanie fotografować.
    Nie to ładne co ładne, ale co się komu podoba.
    Ja
    Człowiek potyka się o kretowiska, nie o góry.
    Konfucjusz

Strona 69 z 83 PierwszyPierwszy ... 1959676869707179 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów