Strona 27 z 83 PierwszyPierwszy ... 1725262728293777 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 261 do 270 z 828

Wątek: Canon EOS R7 i R10

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie Odp: Canon EOS R7 i R10

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    A to ja jestem nienormalny, że mnie M-ki odpowiadają gabarytem?
    osobiscie nie mam (wiekszych) zastrzezen co do gabarytow M. zwlaszcza w polaczeniu z ta optyka do nich, o ktora warto sie bic (22, 32, 11-22, 18-150, 55-200)... dobra... skracajac: prawie wszystkimi modelami EF-M
    w wersji z adapterem i do szkiel EF - no to juz roznie bywa. 85/1.8 jest na granicy tego co bym nazwal wygodnym dla mnie...

mam bardzo duuuuuze zastrzezenia do "kompaktowej" obslugi, ktora dla kogos nawyklego do DSLR jest po prostu irytujaca: na podstawie M5 - zmiany parametrow nie sa natychmiastowe, celownik ma blackouty a pomiedzy nacisnieciem polspustu po raz pierwszy a obejrzeniem zrobionego zdjecia w celowniku i "uwolnieniem" aparatu do kolejnego zdjecia - Gari Karparow zdazy 5 ruchow zrobic i jeszcze na siku wyskoczyc tym sie po prostu zle pracuje majac 15 lat przyzwyczajen do xxD/xD :/
    www albo tez flickr

Pełne uzależnienie

Może na lepszym bezlustrze powinieneś spróbować bo z tego co piszesz to mój 10-cio letni GH2 pracuje nieporównanie lepiej, że o również niemłodym A7s nie wspomnę.

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Cytat Zamieszczone przez Przemek_PC Zobacz posta
    Może na lepszym bezlustrze powinieneś spróbować bo z tego co piszesz to mój 10-cio letni GH2 pracuje nieporównanie lepiej, że o również niemłodym A7s nie wspomnę.
    jak pojawi sie takie do szkiel EF z GPS-em, stabilizowana matryca i normalna canonowska obsluga to sie zaprzyjaznie. poki co nie mam na co 6D2 wymienic. koniecznosci ani pospiechu nie mam...
    www albo tez flickr

Pełne uzależnienie Awatar atsf
    Miasto
    Lublin

Kto nie spróbuje innego, ten nie wie o co chodzi. Dla mnie system M byłby może i wystarczający, gdybym nie miał innych, i upodobania do długich teleobiektywów. EVF w ogóle mnie wkurza, zwłaszcza ten w rozdziałce 2,4 Mp, a R7 i R10 nie pociągają w ogóle ze względu na nieczyniące wiosny matryce. AF to nie wszystko.
    EOS 550D, 6D, M2, M5, 80D, 7D II, kit 18-55 IS, EF-S 55-250 IS STM, EF-M 4-5,6/11-22 STM, EF-M 3,5-5,6/18-55 STM, EF-M 2/22 STM, EF 3,5-4,5/28-70, EF 1,8/50 Mk 1 i STM, EF 100-400L II, Tamron 100-400, Olympusy OM-1, OM-2N, OM-4, OM-10, stałki i zoomy Zuiko od 24 do 200 mm.

Pełne uzależnienie Awatar marfot
    Miasto
    Zgorzelec

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    mam bardzo duuuuuze zastrzezenia do "kompaktowej" obslugi, ktora dla kogos nawyklego do DSLR jest po prostu irytujaca: na podstawie M5 - zmiany parametrow nie sa natychmiastowe, celownik ma blackouty a pomiedzy nacisnieciem polspustu po raz pierwszy a obejrzeniem zrobionego zdjecia w celowniku i "uwolnieniem" aparatu do kolejnego zdjecia - Gari Karparow zdazy 5 ruchow zrobic i jeszcze na siku wyskoczyc
    Po przesiadce z M50 na M6II zasadnicza różnica to właśnie obsługa - z gruba taka jak w M5:
    - 3 niezależne kółka do ustawiania w manualu osobno T,A,ISO
    - w Fv dowolny zestaw parametrów w Auto
    - jeden klik - przełączanie OneShot i Servo
    - jeden klik - wybór trybu AF
    Przełącza się wszystko natychmiast.

Blackout występuje rzeczywiście po naciśnięciu strzałki wyświetlania zrobionej fotki i trwa jakieś 0,5s - to ewentualnie może drażnić.

Rzecz ciężko strawna to nadpobudliwość - zbyt łatwe wybudzenie z byle powodu albo raczej niezdolność do natychmiastowego uśpienia. Póki co cierpi na to większość bezluster.
    https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
    EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    osobiscie nie mam (wiekszych) zastrzezen co do gabarytow M. zwlaszcza w polaczeniu z ta optyka do nich, o ktora warto sie bic (22, 32, 11-22, 18-150, 55-200)... dobra... skracajac: prawie wszystkimi modelami EF-M
    w wersji z adapterem i do szkiel EF - no to juz roznie bywa. 85/1.8 jest na granicy tego co bym nazwal wygodnym dla mnie...

mam bardzo duuuuuze zastrzezenia do "kompaktowej" obslugi, ktora dla kogos nawyklego do DSLR jest po prostu irytujaca: na podstawie M5 - zmiany parametrow nie sa natychmiastowe, celownik ma blackouty a pomiedzy nacisnieciem polspustu po raz pierwszy a obejrzeniem zrobionego zdjecia w celowniku i "uwolnieniem" aparatu do kolejnego zdjecia - Gari Karparow zdazy 5 ruchow zrobic i jeszcze na siku wyskoczyc tym sie po prostu zle pracuje majac 15 lat przyzwyczajen do xxD/xD :/
    W kompaktowości podobno siła .... Co do szybkości to może miałeś coś zepsute albo M5 jest jakieś kulawe - nie miałem nie wiem. W M100 i M6 jest normalnie. Problemem jest raczej zbyt nerwowa responsywność...
    EDIT: @marfot - wyżej wspomina - czyli nie tylko ja mam problem.
    Co nie zmienia faktu że czasem brakuje mi aparatu o lepszej ergonomii. Stąd pomysł kupienia jakiegoś RF. Myślałem nawet o jakimś DSLR ale ten śmiechu warty AF mnie przeraża, a po drugie to czasem robię zdjęcia w teatrze gdzie kłapanie lustrem jest wykluczone.
    Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 10-09-2022 o 15:57
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie

Mając bezlustro nie zawsze da się użyć elektronicznej migawki. Przy migoczącym oświetleniu na zdjęciach będą poziome paski.

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Cytat Zamieszczone przez Przemek_PC Zobacz posta
    Mając bezlustro nie zawsze da się użyć elektronicznej migawki. Przy migoczącym oświetleniu na zdjęciach będą poziome paski.
    Ale nawet mechaniczna jest dużo cichsza od kłapania lustrem.
    Pomijam tu fakt, że światło w teatrze to raczej nie z tych migoczących (chyba że rozmawiamy o jakiś zupełnie amatorskich scenach).
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie Awatar atsf
    Miasto
    Lublin

Nawet jeszcze nie było aparatów cyfrowych, a ludzie robili zdjęcia w teatrach lustrzankami, nawet 6x6
    EOS 550D, 6D, M2, M5, 80D, 7D II, kit 18-55 IS, EF-S 55-250 IS STM, EF-M 4-5,6/11-22 STM, EF-M 3,5-5,6/18-55 STM, EF-M 2/22 STM, EF 3,5-4,5/28-70, EF 1,8/50 Mk 1 i STM, EF 100-400L II, Tamron 100-400, Olympusy OM-1, OM-2N, OM-4, OM-10, stałki i zoomy Zuiko od 24 do 200 mm.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań, WLKP

Cytat Zamieszczone przez atsf Zobacz posta
    Nawet jeszcze nie było aparatów cyfrowych, a ludzie robili zdjęcia w teatrach lustrzankami, nawet 6x6
    I co w związku? Jak nie było lustrzanek, to też robili. Ale to chyba nie w temacie.

Strona 27 z 83 PierwszyPierwszy ... 1725262728293777 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów