Pokaż wyniki od 241 do 250 z 828

Wątek: Canon EOS R7 i R10

Widok wątkowy

Bywalec

Domyślnie Odp: Canon EOS R7 i R10

Wiecie, o tym, że niektóre obiektywy nie podołają sensorom high-res też się nie mówiło za wiele dopóki nie powstały matryce o wysokiej rozdzielczości Wcześniej nikt specjalnie o tym nie mówił, bo problem w zasadzie nie istniał.

Gdy pojawiły się szybkie Sony A9, a teraz super "pocisk" - Sony A1, to trochę temat zgłębiłęm. Przykładowo Sony stosuje jeszcze starsze silniki krokowe, nowsze krokowe i kila rodzajów silników liniowych (te ostatnie są najszybsze, szczególnie XD LM i jeśli dobrze pamiętam: DD SSM). Najlepsze z nich trafiają do szkieł serii G Masters. Z sony A1 tylko wybrane obiektywy osiągają maks. serię 30 FPS. Jak ktoś jest bliżej zainteresowany tematem silników w Soony, to odsyłam do linku:

https://www.sony.pl/electronics/alpha-lens-technology

Jest też tabela które szkła Soony ile maksymalnie osiągają - wrzucałem ją na KKM, można znaleźć w Googlu.

Nie wiem jak jest z Nikonem, ale podejrzewam, ze też nie wszystkie szkła podołają najszybszym korpusom. Chociaż nie siędzę obecnie w Nikonie- nie jestem na bieżąco (swojego D7100 sprzedałem z 8-9 lat temu; Od tego czasu "pstrykam" Soniaczami i Canoonami).

To wszystko dotyczy szkieł natywnych (producenta aparatu), jeśli chodzi o obiektywy "skundlone" czy takie które są mocowane przez adapter to raczej trudno jest znaleźć jakieś zestawienia, testy które pozwoliły by ocenić osiągi obiektywów.
    Ostatnio edytowane przez WzW ; 31-07-2022 o 18:50

Uprawnienia umieszczania postów