Cytat Zamieszczone przez pawel.guraj Zobacz posta
Chodzi wyłącznie o to, że konkurencja od dawna posiada matryce o znacznie lepszych parametrach - również w segmencie APS-C.
Nikt tu nie podważa faktu, że przy dzisiejszej technologii poziom szumu w zasadzie zależy od powierzchni piksela - jeżeli porównujemy matryce tej samej generacji.

Matryce konkurencji są lepsze zarówno w FF jak i w APS-C. W R3 i w R5 - choć to nowa technologia Canon nadal musiał uciec się do zaszycia odszumiania bezpośrednio w kanał RAW - jak wiele osób podejrzewa wyłącznie po to aby cyferkowo ładnie wyszedł DR.

p,paw
Pawle chyba nie ma obowiązku posiadania sprzętu firmy C, skoro konkurencja od dawna posiada lepsze. Do roku 2002 byłem w stajni Nikona i Mamiy, sprzedałem wszystko przeszedłem do C i nigdy nie żałowałem tej decyzji. Takie cechy obrazu fotograficznego jak: ostrość i szumy (ziarnistość) są wałkowane bez przerwy przez: ślubniaków, dokumentalistów i amatorów. Ale jest spora grupa ludzi zajmujących się fotografią, dla których ostrość i szumy nie są decydującymi czynnikami o tym, czy zdjęcie jest dobre / ciekawe i czy warto je publikować dla innych.
Kwestią czasu jest kiedy oprogramowanie w smartfonach dorówna jakością „aparatom” i wszystkie takie dyskusje z czasem zanikną.