Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 22

Wątek: 300d w studio

Mieszany widok

Dopiero zaczyna
    Miasto
    3miasto

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Krzychu
    W sumie D70 ma 1/500 sekundy to wciąż jest dalekie od 1/2000 o których pisałeś, ale ta elektroniczna migawka chyba działa trochę jak centralna...
    nie wiem jak to jest, ale:
    http://onephoto.net/info.php3?id=83383 - robiona D70 z czasem 1/4000
    http://onephoto.net/info.php3?id=86075 - ta sama sesja ...1/5000

d70 bez najmniejszego problemu wspolpracuje z lampami studyjnym w pelnym zakresie czasow.
    300d wysiada po 1/250...lipa
    pzdr

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Last
    d70 bez najmniejszego problemu wspolpracuje z lampami studyjnym w pelnym zakresie czasow.
    300d wysiada po 1/250...lipa
    pzdr
    Bo ma migawke elektroniczna powyzej czas synchronizacji. 300D, 10D , a moze wszystkie Canony dSLR maja tylko migawke mechaniczna szczelinowa - stad tego typu ograniczenie synchronizacji z lampami studyjnymi.
    Poczytaj sobie o wadach i zaletach migawki elektronicznej - szczegolnie wlasnie przy tego typu krotkich czasach (hint: blooming matrycy) a moze zrezygnujesz ze stwierdzenia "lipa" ... chyba ze w studio tylko pstrykasz a nie zarabiasz to mozesz olac temat bloomingu migawki elektronicznej, olac 300D i robic jakimkolwiek aparatem z migawka elektroniczna (nawet kompaktem cyfrowym, ktory przy tego typu synchronizacji sprawdza sie lepiej niz 300D - po co komu dSLR? ), ale wstepnie to mozesz uwierzyc - to dla twojego dobra takie ograniczenie.

Domyślnie

Można i przy 1/4000 sek Canonem )))) Tak to prawda. Wystarczy wyzwolić lampy studyjne fleszem dedykowanym ale pod jednym warunkiem - lampy możesz ustawić na wyzwolenie drugim błyskiem ))) Ja pracuję na MarkoFleszu i poza jedną rynną sufitową wszystkie taką opcję mają ale ja jadę na 1/200 i nie cuduję )) Ale sprawdzałem i jest OK
    Analog i cyfra

Uzależniony Awatar Przemek Białek
    Miasto
    Świnoujście

Domyślnie

ale podobnoz błysk zamraza obiekt w ruchu to po co te super krotkie czasy na upartego czy jak?
    dobry sprzęt jeszcze lepszy fotograf tylko tyle potrzeba
    "galeria zdjęć artystycznych" www.bandit.digart.pl

Dopiero zaczyna
    Miasto
    3miasto

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Przemek Białek
    ale podobnoz błysk zamraza obiekt w ruchu to po co te super krotkie czasy na upartego czy jak?
    dokladnie po to. w studio nie tylko statyczne obiety sie fotografuje
    wszystkim dzieki za info. wiem to co chcialem.
    z 3setka w plenerze walcze, w studio jednak nikon.
    pzdr

Bywalec
    Miasto
    nml

Domyślnie

od paru lat używam 1/30 f 8 i jest ok.Oprócz mnie ustawiają tak inni moi koledzy.

Uzależniony
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Niedawno pożyczałem koledze mój aparat na sesję w studio.
    Jak pojechałem odebrać pobawiłem się trochę i sprawdziłem.
    Faktycznie przy wyzwalaniu za pomocą 550EX ustawionej
    na krótkie czasy i fotoceli naświetlał prawidłowo całą klatkę.
    Tyle tylko, że zależało to jednak chyba od mocy, na jaką ustawione były
    lampy studyjne. Przy mniejszych mocach zdarzało się jednak niedoświetlenie
    (pojawiał się ciemny pasek).
    Przy czym zaznaczam, że bawiłem się tylko chwilkę i nie sprawdziłem wszystkich
    możliwych kombinacji.

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez
    Bo ma migawke elektroniczna powyzej czas synchronizacji. 300D, 10D , a moze wszystkie Canony dSLR maja tylko migawke mechaniczna szczelinowa - stad tego typu ograniczenie synchronizacji z lampami studyjnymi.
    no dobra, to kontynuujac watek zadam pytanie: jak to jest robione w Minoltach, ze aparaty synchronizuja sie w trybie HSS na czasach do 1/8000s? nie chodzi bynajmniej o cyfry, tylko zwykle analogi, gdzie jesli dobrze zgaduje migawka elektroniczna nie wchodzi w ogole w rachube?
    www albo tez flickr

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk
    Cytat Zamieszczone przez Vitez
    no dobra, to kontynuujac watek zadam pytanie: jak to jest robione w Minoltach, ze aparaty synchronizuja sie w trybie HSS na czasach do 1/8000s? nie chodzi bynajmniej o cyfry, tylko zwykle analogi, gdzie jesli dobrze zgaduje migawka elektroniczna nie wchodzi w ogole w rachube?
    Ze studyjnymi lampami się synchronizują te Minolty czy z dedykowanymi lampami ?
    Podejrzewam że to drugie i robią to dokładnie tak samo jak Canony z EX'ami, które w trybie FP (HSS) błyskają kilka razy w czasie ekspozycji...
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Krzychu
    Ze studyjnymi lampami się synchronizują te Minolty czy z dedykowanymi lampami ?
    Podejrzewam że to drugie i robią to dokładnie tak samo jak Canony z EX'ami, które w trybie FP (HSS) błyskają kilka razy w czasie ekspozycji...
    z dedykowanymi. ze studyjnymi na "zwyklych" czasach. rozumiem ze z tym kilka razy chodzi o to ze pod rzad, dzieki czemu krotka ekspozycja "liznie" ktorys z blyskow?
    www albo tez flickr

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów