Pokaż wyniki od 1 do 10 z 294

Wątek: Sytuacja w branży eventowej w 2023 roku

Mieszany widok

Początki nałogu
    Miasto
    Kraków

Domyślnie Odp: Sytuacja w branży eventowej w 2023 roku

A to przy TFP ma jakieś znaczenie sytuacja rodzinna jednej ze stron tego typu umowy?
    Zawsze myślałem, że TFP to TFP - z założenia barterowe, bezgotówkowe i jeśli chodzi o szczegóły „do dogadania” itd.
    W ramach tego mogę chcieć mieć zdjęcia bezcennego argentyńskiego kaktusa z mojej kolekcji i jak ktoś się zgodzi je zrobić dla mnie bo chce mieć w swoim portfolio takie zdjęcia to ten kaktus dostanie fajna sesje i generalnie wszystko gra.

Od narzekania w necie na to co inni ludzie robią ze swoim sprzętem i czasem z pewnością nie przybędzie sensownych zleceń.
    Ostatnio edytowane przez robcio ; 02-10-2023 o 00:26

Pełne uzależnienie Awatar candar
    Miasto
    Chrząszczyrzewoszczyce, Powiat Łękołody

Cytat Zamieszczone przez robcio Zobacz posta
    A to przy TFP ma jakieś znaczenie sytuacja rodzinna jednej ze stron tego typu umowy?
    Zawsze myślałem, że TFP to TFP - z założenia barterowe, bezgotówkowe i jeśli chodzi o szczegóły „do dogadania” itd.
    W ramach tego mogę chcieć mieć zdjęcia bezcennego argentyńskiego kaktusa z mojej kolekcji i jak ktoś się zgodzi je zrobić dla mnie bo chce mieć w swoim portfolio takie zdjęcia to ten kaktus dostanie fajna sesje i generalnie wszystko gra.

Od narzekania w necie na to co inni ludzie robią ze swoim sprzętem i czasem z pewnością nie przybędzie sensownych zleceń.
    Krótkie pytanie do Ciebie

Potrafisz odróżnić późniejsze KOMERCYJNE wykorzystanie przez zleceniodawcę zdjęć wykonywanych przez Ciebie za darmo na evencie biznesowym przez kilka/kilkanaście godzin (dochodzi do tego kilkugodzinna postprodukcja) od kilku tzw. fotek wykonanych w ramach TFP? Jeśli tak lubisz być jeleniem wykorzystywanym przez zleceniodawcę/pracodawcę to z otwartymi rękami przyjmą Cię wszędzie do pracy za darmo.

Bo jeśli nie widzisz żadnej różnicy to może idź kup 1.000 litrów paliwa na stacji benzynowej i rozdawaj je gratis w ramach reklamy Twojej osoby na FB i IG, albo w ramach barteru za kubek kawy - wyjdzie na to samo.

@robcio
    BTW - mogę porobić zdjęcia bezcennego argentyńskiego kaktusa z Twojej kolekcji (oraz całej reszty Twoich "kfjatkuf") a w ramach barteru oddasz mi swój aparat i obiektywy. Chętny? ten kaktus dostanie fajna sesje i generalnie wszystko gra

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Problem branży foto to zbyt niski próg wejścia przy małym rynku zleceń i niemal zerowych kosztach. Co przy niezbyt mierzalnych końcowych efektach powoduje, że niemal każdy może próbować sił. Porównanie tego z bardzo rozbudowanym rynkiem budowlanym nawet bez uwzględnienia kosztu materiałów jest dosyć problematyczne.
    Niestety pełno jest obecnie Januszy (przepraszam noszących to imię) biznesu, którzy zepsuli rynek bezmyślnie wykonując za darmo zlecenia komercyjne na poziomie jakościowym dziecka ze smartfonem w ręce. Obecnie nie liczy się jakość materiału, ale wyłącznie DARMOCHA.
    Ostatnio edytowane przez candar ; 02-10-2023 o 06:19
    Dawniej A1, F1N, EOS 50, 5, 3, 10D, 7D, 5D MARK I i II i III , M DYNAX 505si , 7000 i 8000i , P K1000, ME SUPER, SUPER A , Fuji X-E1, X-T1, X-T2 , Nex5, A7 I ,II i III. Nikon F-601, 801s , Z6 obecnie: A7 IV , Nikon J1, Canon F1N , Kodak SIX20 , WELTI Ic i M42 moja strona II MM II IG II FB II 35photo II 500px II 1x.com

Początki nałogu
    Miasto
    Kraków

Cytat Zamieszczone przez candar Zobacz posta
    Krótkie pytanie do Ciebie

Potrafisz odróżnić późniejsze KOMERCYJNE wykorzystanie przez zleceniodawcę zdjęć wykonywanych przez Ciebie za darmo na evencie biznesowym przez kilka/kilkanaście godzin (dochodzi do tego kilkugodzinna postprodukcja) od kilku tzw. fotek wykonanych w ramach TFP?
    Potrafię, natomiast wprowadźmy trochę logiki do tego co napisałeś bo w jednym miejscu Ty sobie tu dorabiasz od razu jakieś teorie o obróbce i cudach, a później referujesz do jakości ze smartfona, czasami Ci "za darmowicze" to Ci jpegi oddają i to tyle.

Cytat Zamieszczone przez candar
    Bo jeśli nie widzisz żadnej różnicy to może idź kup 1.000 litrów paliwa na stacji benzynowej i rozdawaj je gratis w ramach reklamy Twojej osoby na FB i IG, albo w ramach barteru za kubek kawy - wyjdzie na to samo.
    Tu dochodzimy do sedna, już o tym napisałem wyżej (w tej poważniejszej części mojej wypowiedzi ale nie raczyłeś się odnieść) od biadolenia w internecie nie przybędzie zleceń tak ogólnie, a i Tobie również, od obrażania, plucia i mówienia wszystkim co mają robić bo Ty tak uważasz i Tobie tak by pasowało świat się nie zmieni.

Tobie się marzą czasy dawno minione gdzie Pan Fotograf to był Ktoś bo ma ten swój "skomplikowany" powszechnie niezbyt dostępny aparat i później robił magię by na koniec przynieść zdjęcia.

Cytat Zamieszczone przez candar
    @robcio
    BTW - mogę porobić zdjęcia bezcennego argentyńskiego kaktusa z Twojej kolekcji (oraz całej reszty Twoich "kfjatkuf") a w ramach barteru oddasz mi swój aparat i obiektywy. Chętny? ten kaktus dostanie fajna sesje i generalnie wszystko gra
    Jak zdobędę taki okaz to się zgłoszę :P
    Nawet taki specjalny aparat będę miał wtedy z sobą żeby Ci go oddać.

Pełne uzależnienie Awatar candar
    Miasto
    Chrząszczyrzewoszczyce, Powiat Łękołody

Cytat Zamieszczone przez robcio Zobacz posta
    Potrafię, natomiast wprowadźmy trochę logiki do tego co napisałeś bo w jednym miejscu Ty sobie tu dorabiasz od razu jakieś teorie o obróbce i cudach, a później referujesz do jakości ze smartfona, czasami Ci "za darmowicze" to Ci jpegi oddają i to tyle.

Tu dochodzimy do sedna, już o tym napisałem wyżej (w tej poważniejszej części mojej wypowiedzi ale nie raczyłeś się odnieść) od biadolenia w internecie nie przybędzie zleceń tak ogólnie, a i Tobie również, od obrażania, plucia i mówienia wszystkim co mają robić bo Ty tak uważasz i Tobie tak by pasowało świat się nie zmieni.

Tobie się marzą czasy dawno minione gdzie Pan Fotograf to był Ktoś bo ma ten swój "skomplikowany" powszechnie niezbyt dostępny aparat i później robił magię by na koniec przynieść zdjęcia.

Jak zdobędę taki okaz to się zgłoszę :P
    Nawet taki specjalny aparat będę miał wtedy z sobą żeby Ci go oddać.
    Rynek foto jest zepsuty już od dwóch dekad i to MZ nieodwracalnie. Pomimo to wyśmiewam "artystów" zarówno dających darmowe zlecenia, jak również biorących te darmowe zlecenia. Jeśli uważasz, że to tylko moje zdanie i tylko ja tak uważam to zrób proszę ankietę wśród fotografów chociażby ślubnych co myślą na ten temat...
    Dawniej A1, F1N, EOS 50, 5, 3, 10D, 7D, 5D MARK I i II i III , M DYNAX 505si , 7000 i 8000i , P K1000, ME SUPER, SUPER A , Fuji X-E1, X-T1, X-T2 , Nex5, A7 I ,II i III. Nikon F-601, 801s , Z6 obecnie: A7 IV , Nikon J1, Canon F1N , Kodak SIX20 , WELTI Ic i M42 moja strona II MM II IG II FB II 35photo II 500px II 1x.com

Uprawnienia umieszczania postów