[mungo]tomaszfedor.blogspot.com

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • adamek
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 2265

no to załóż!
    Miłego dnia
    adam jastrzębowski
    cyfra i analog. obiektywy, statyw i monopod
    tu tu

Komentarz

• gunia1990
      Uzależniony
      • 2008
      • 550

ależ adamku gazetka jest, jednak jest dośc... zacofana.. ograniczaja sie tylko do prymitywnych rysunków, raz na jakiś czas ( przez moje naleganie) zamieszcza jakieś zdjęcie, ale to rzadkość... bynajmniej nie ma co porównywać dzieło munga, a mojej szkoły...
      galeria CB / ludzie... / picasa

Komentarz

• mungo
        Uzależniony
        • 2006
        • 535

Zamieszczone przez MartineZ.oom Zobacz wpis
        Tomek, nawet jak masz 3 minuty na zdjęcie to wcześniej dobrze jest opracować projekt w głowie. Spróbuj łamać powszechne przyzwyczajenie do portretu, jak z legitymacji. Pomyśl "w bok" nie liniowo albo tak jak wypada (no chyba, że nie ma miejsca na to w szkolnej gazetce).
        Np.: jeśli pan od PO jest sympatyczny poprosiłbym go o swobodną pozę przy ścianie pod kątem 45st. on swobodnie oparty jedna ręka w kieszeni a w drugiej książka oparta o bok okładką. A jeśli pan od PO jest raczej apodyktyczny lub/i raczej sztywny w zachowaniu to zrobiłbym mu zdjęcie jak Platon Putinowi :-D Albo ustawiłbym równolegle do obiektywu, kazałbym założyć lewą ręka na zgięcie w łokciu a prawą na twarz ułożoną w geście myśliciela. A z poziomu jego pasa zrobiłbym zdjęcie, pilnując kątów aby zbyt nie przerysować. Niestety portret to wbrew pozorom nie łatwy rodzaj fotografii, sam się tego już sporo czasu uczę.
        Dzięki MartineZ za radę. Postaram się zastosować do niej przy najbliższych zdjęciach.
        Guniu, co do gazetki szkolnej, to moja szkoła jest faktycznie wyjątkiem w tej dziedzinie. W czerwcu zdobyliśmy nagrodę dla najlepszej gazetki szkolnej w Polsce. Jest to szczególnie zasługa grafika, Marcina, który z normalnej gazetki szkolnej wyciągnął ją na poziom profesjonalny. Skład takiego numeru, ok. 40 stron trwa całymi tygodniami. To dzięki niemu gazetka wygląda jak wygląda. Poza składem jest mnóstwo roboty z zachęceniem ludzi do pisania tekstów, z późniejszym ich sprawdzaniem, ale to już robota redakcji i pani koordynator projektu.
        Jeśli będziesz chciała zakładać gazetkę u siebie w szkole, służę pomocą.
        Pzdr!

Zaczątek portfolio: link

Komentarz

• mungo
          Uzależniony
          • 2006
          • 535

Chwila odpoczynku od gazetki szkolnej. Kilka portretów, ale czy można je nazwać portretami jesiennymi? To już zależy od waszych komentarzy. Czekam na konkretną krytykę. Pzdr!
          202.
          203.
          204.
          205.
          206.
          207.
          208.
          209.
          Ostatnio edytowany przez mungo; 4195.

Komentarz

• Paenka
            Uzależniony
            • 2008
            • 727

generalnie to fajnie ale na niektórych zdjęciach twarz dziewczyny bardzo niezdrowo wyszła, czy używałes jakiejś blendy że tak blado sino doświetlona jest?
            Tzn. tak teoria mówi o praktykę mnie nie pytajcie;p

TU możesz przypuścić atak odwetowy, nie krępuj się

Komentarz

• mungo
              Uzależniony
              • 2006
              • 535

Używałem tylko blendy. Możesz powiedzieć na których zdjęciach? Ta bladość może też wynikać z nieumiejętnej obróbki...

Komentarz

• Zemun
                Coś już napisał
                • 2007
                • 97

hmm oglądając te zdjęcia na myśl przyszedł mi taki dialog:
                fotograf: proszę, ustaw się przed obiektywem a ja zrobię ci kilka zdjęć
                modelka: ok. Skończyłeś już? Możemy iść?

Oglądając te zdjęcie odnoszenie wrażenie, że modelka jest cholernie znudzona. Nawet te sztuczne uśmieszki niczego nie poprawiają, ba wprowadzają jeszcze większą sztuczność. Nie podoba mi się.
                Strona

Moje

Komentarz

• mungo
                  Uzależniony
                  • 2006
                  • 535

Chodzi Ci o minę. A to dziwne, bo miny brałem z francuskiej wersji Vogue. Tak, tak. Tam też są znudzone i bez wyrazu.
                  Paenka - rozumiem o co Ci chodzi z tymi kolorami. Coś pochrzanilem w obróbce. Mam trochę inaczej, czyt. niedobrze, skalibrowany monitor i u mnie wyglądają ok, ale już na innych widać te różnice w kolorze cery. Dzisiaj zrozumiałem o co Ci chodzi. Błąd przy obróbce, lekkiej poprawie cery. Wszystko do naprawienia.
                  A jeśli chodzi o to, że twarz taka blada - mi się taka podoba. Bardziej niż opalona. U mnie na monitorze jest wzorcowa biała cera(ale nie blada!).

Komentarz

• Zemun
                    Coś już napisał
                    • 2007
                    • 97

Problem tylko w tym, że sztuczność i znudzenie bije z całego ciała nie tylko z mimiki, więc skopiowanie zamysłów z "francuskiej wersji Vogue" wg mnie nie udane.
                    Ostatnio edytowany przez Zemun; 11959.
                    Strona

Moje

Komentarz

• Paenka
                      Uzależniony
                      • 2008
                      • 727

202,204,205,206 te zdjęcia typuje z tą cerą....aczkolwiek wiesz....ja też mam nieskalibrowany monitor
                      Tzn. tak teoria mówi o praktykę mnie nie pytajcie;p

TU możesz przypuścić atak odwetowy, nie krępuj się

Komentarz

• aptur
                        Pełne uzależnienie
                        • 2005
                        • 3837

Mi się tam taka mina podoba. Kto mówi że na każdym zdjęciu musi być usmiech? Jesień jest nie? Nostalgia, zamyślenie, te sprawy Fajne zdjęcia.

Komentarz

• micles
                          Zablokowany
                          • 2006
                          • 4359

202. prawie jak w kościele do modlitwy + ciachnięte prawe ramię
                          203. uwagę odwracają 2 spadające liście nad głową (ten po lewej może zostać)
                          204. mungo-style portret Prawy górny i lewy dolny róg do obcięcia - niepotrzebne rozpraszacze.
                          205. Najlepsze, fajne światło, po PSie lepiej wygląda . Fajne!
                          206. Fociłbym z wysokości klatki piersiowej modelki żeby lew był niżej niż jej głowa.
                          207. Brak blendziarza widoczny. Odgarnąłbym trochę liści z wody żeby złapać odbicie.
                          208. Brak blendziarza widoczny. Do tego liście po prawej budzą nieład.
                          209. Bez zarzutu.

Ogólnie : przyjemna sesja, trochę zbyt standardowe pozy i miny (wiem, trudno w dzisiejszych czasach o kreatywność ), zato od strony technicznej jak zawsze solidnie (kadry, obróbka). No, może dorzuciłbym kilka kelwinów do WB tak od siebie.

Komentarz

• mungo
                            Uzależniony
                            • 2006
                            • 535

Dzięki. Ktoś dorzuci swoje 5 groszy?

Komentarz

• MartineZ.oom
                              Dopiero zaczyna
                              • 2007
                              • 41

Piszę z laptopa (do stacjonarnego z Eizo mam 5m system mi padł) więc nie podejmuję się oceny kolorystyki. A jaki masz monitor? Kolibrowałeś go czymś? Czy na oko?
                              Czy

Komentarz

• mungo
                                Uzależniony
                                • 2006
                                • 535

Samsunga LCD 24". Jakiś SyncMaster. Niczym go nie ruszałem. Jest taki, jaki przyjechał ze sklepu. Do BW nie przeszkadza, ale widzę, że przy kolorkach już jest spory kłopot...

Komentarz

Pracuję...
                                X