Strona 69 z 89 PierwszyPierwszy ... 1959676869707179 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 681 do 690 z 881

Wątek: [mungo]tomaszfedor.blogspot.com

Zablokowany
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

199. "Kwiaty we włosach, potargał wiatr..." (unikać rzeczy wyrastających z głowy)
    200. Bez zarzutu, no może klamka odciąga
    201. Dać go na to czarne tło po prawej i gites.

Ogólnie : bardzo dobra seria, jak zawsze super bw + portrety z duszą, ja bym pozostał przy tej "pośpiesznej" konwencji, bo ten lekki nieład służy naturalizmowi fot (mówię teraz o przewadze 200 nad 201)

Coś już napisał

Domyślnie

technicznie jest chyba wszystko ok.. ladna plastyka, ladna glebia ostrosci, ladny bokeh.
    200 jest najlepsze ze wzgledu na kompozycje.

Jak wyglada nedzne oswietlenie w szkole wiem stad pytanie o wersje kolor, jestem ciekawy jak wybrnales z obrobki

jesli mialbym sie do czegos doczepic...
    jak teraz drugi raz ogladam te zdjecia niespecjalnie mi sie widzi pozycja goscia na 3 zdjeciu. Jakby korpus byl prostopadle do aparatu a glowa byla zwrocona w inna strone. Efekt chyba taki, iz obiekt na zdjeciu wyglada jakby mial zeza.
    350d+grip, tamron 28-75/2.8

Dopiero zaczyna Awatar MartineZ.oom
    Miasto
    Wołomin

Domyślnie

Pani od rosyjskiego - fajnie; i tło odpowiednie. Na 200 pokazał bym więcej młodzieży.
    Pan od PO na 201, hmm..., trochę zamknięty. Wiem, że trudno jest przekonać osobę która nie czuje się dobrze przed obiektywem do zdjęć a co dopiero zrobić ciekawy portret. Mam swoje sposoby na "zmiękczenie" modela ale w szkole nie wypada a nawet nie wolno
    Czy L na obiektywie uczyni mnie Fotografem? Nie... ale w każdym razie poprawi mi humor

Uzależniony Awatar mungo
    Miasto
    A, A

Domyślnie

Więcej młodzieży nie było. Z kolei co do portretu... Miałem na niego 3 minuty. Też mam sposoby na rozmiękczenie modela, ale nie są one do wykonania w 3 minuty Fajno, że wam się podoba. Bo myślałem, że z fotami zaliczam ostatnio równie pochyłą w dół...

Mam takie, gdzie na 201 patrzy z boku. Faktycznie wygląda to lepiej.
    Kolor:
    Ostatnio edytowane przez mungo ; 03-10-2008 o 21:49
    No i zbiera się chmura. Czarna. Canon/Velbon DF 50/Svierdlovsk 4/Lubitel 166B/Ami 66/Zorka 5
    Mówcie, bo kiedyś będę robił takie zdjęcia i takie, i takie, i takie, i takie, a to wszystko tylko kwestia czasu, bo póki co robię takie zdjęcia.
    Zaczątek portfolio: link

Miasto
    Wołomin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mungo Zobacz posta
    Z kolei co do portretu... Miałem na niego 3 minuty.
    No właśnie i tu jest sedno sprawy - dobry portret potrzebuje czasu. A po drugie sądzę, że trzeba równie dobrze władać umiejętnościami interpersonalnymi co techniką.
    Czy L na obiektywie uczyni mnie Fotografem? Nie... ale w każdym razie poprawi mi humor

Uzależniony Awatar mungo
    Miasto
    A, A

Domyślnie

No wiem, że dobry portret potrzebuje czasu. Dlatego jak robię fotę na okładkę, to już się ustawiłem z nauczycielem na całą sesję. I wychodzi lepiej. Ale tak, to mam czas na przerwie(maks. 5 minut) i muszę lecieć serią. Nawet nie ma czasu na pogadanie. Jest tylko: Pan stanie tu, i tu. Spojrzy tu i tu. Ręce tak.
    No i zbiera się chmura. Czarna. Canon/Velbon DF 50/Svierdlovsk 4/Lubitel 166B/Ami 66/Zorka 5
    Mówcie, bo kiedyś będę robił takie zdjęcia i takie, i takie, i takie, i takie, a to wszystko tylko kwestia czasu, bo póki co robię takie zdjęcia.
    Zaczątek portfolio: link

Coś już napisał

Domyślnie

w kolorze jeszcze lepsze!!
    350d+grip, tamron 28-75/2.8

Zablokowany
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez GrzesiekK Zobacz posta
    w kolorze jeszcze lepsze!!
    Czy ja wiem? Może to dlatego, że "czytam : mungo, widzę : fajne bw"

Miasto
    Wołomin

Domyślnie

Tomek, nawet jak masz 3 minuty na zdjęcie to wcześniej dobrze jest opracować projekt w głowie. Spróbuj łamać powszechne przyzwyczajenie do portretu, jak z legitymacji. Pomyśl "w bok" nie liniowo albo tak jak wypada (no chyba, że nie ma miejsca na to w szkolnej gazetce).
    Np.: jeśli pan od PO jest sympatyczny poprosiłbym go o swobodną pozę przy ścianie pod kątem 45st. on swobodnie oparty jedna ręka w kieszeni a w drugiej książka oparta o bok okładką. A jeśli pan od PO jest raczej apodyktyczny lub/i raczej sztywny w zachowaniu to zrobiłbym mu zdjęcie jak Platon Putinowi :-D Albo ustawiłbym równolegle do obiektywu, kazałbym założyć lewą ręka na zgięcie w łokciu a prawą na twarz ułożoną w geście myśliciela. A z poziomu jego pasa zrobiłbym zdjęcie, pilnując kątów aby zbyt nie przerysować. Niestety portret to wbrew pozorom nie łatwy rodzaj fotografii, sam się tego już sporo czasu uczę.

Uzależniony Awatar gunia1990
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

mungo świetne zdjęcia! czemu moja szkoła nie ma takiej gazetki... ;/

Strona 69 z 89 PierwszyPierwszy ... 1959676869707179 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów