Cytat Zamieszczone przez mungo Zobacz posta
Wrzucam kilka portrecików robionych już lepszym(przynajmniej jak dla mnie) sprzętem, a mianowicie 50 mm 1.8. Czekam na komentarze, opinie-także te krytyczne. Jest to dla mnie szczególnie ważne, gdyż portrety mnie coraz bardziej "wciągają" i chciałbym się nauczyć je wykonywać poprawnie
No więc tak
1. Modelka bardzo fotogeniczna, a to już Ci załatwia 50% problemów
2. 50mm nawet po cropie to za mało na ciasny portret. Jeśli chcesz robić ciasno to musisz użyć dłuższej ogniskowej, bo deformujesz twarz. Wydaje mi się, że modelka nie bedzie zachwycona, że jej pogrubiłeś nos ;-)
3. Kadrowanie - jedyne wytłumaczenie, które widzę to chęć zaakcentowania oczu, ale patrz punkt 4
4. Martwe oczy - modelka ma ciemne oczy, a Ty nie użyłeś ani blendy, ani nie dopaliłeś lampą. W efekcie otrzymałeś ładną dziewczynę, bez błysku w oczach ;-)
5. Brak makijażu jest OK, ale poproś modelkę, żeby podkreśliła oko kreską. Wtedy, oczy "wyjdą" jako punkt przyciągajacy uwagę.
6. Nie bój się większej GO - nos powinien być ostry

Najlepsze jest zdjęcie nr 4 - myślę, że w przypadku tej modelki i szkła 50mm najlepsze będą portrety o trochę szerszych kadrach, a nie zbliżenia twarzy. Poszukałbym też innego światła - w ciepłym, zachodzącym słońcu ten typ urody powinien wyjść bardzo dobrze bez makijażu. Jeśli chcesz robić w mało kontrastowym świetle, to wprowadź trochę kontrastu na twarzy lub/i dopal lampą.