Strona 43 z 89 PierwszyPierwszy ... 33414243444553 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 421 do 430 z 881

Wątek: [mungo]tomaszfedor.blogspot.com

Uzależniony Awatar VanMurder

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mungo Zobacz posta
    A tak btw - jeśli nei w obiektyw to gdzie? Z tego co w mądrych księgach wyczytałem to, gdy fotografia jeszcze raczkowała ludziom podczas portretu kazano patrzeć się w lewo, albo w prawo tuż nad aparat
    z tym to trudna spraw, polegająca raczej na wyczuciu a nie na książkowych wskazówka, model powinien przekonywająco zagrać jak aktor, fotograf powinien go naprowadzić jako reżyser, to jak kręcenie filmu tylko efekt końcowy musi być utrwalony w jednej lub kilku klatkach a nie na metrach filmu ... ty masz swoja wizje i model ma swoją razem tworzycie coś co przekona odbiorce, a to gdzie maja patrzeć oczy to wychodzi w praniu ...

pamiętam twój wywód w galerii C42
    Portret pozowany dzielę na dwie kategorię: pozowany sztuczny i pozowany naturalny.
    moim zdaniem jest tylko portret udany i nieudany, a wszystko rozchodzi się interakcje fotograf/model... pytanie czy fotograf potrafi przekazać swoją wizje modelowi i czy model potrafi stanąć na wysokości zadania ...

dlatego przy "profesjonalnych" (czyt. poważnych) sesjach robi się setki, tysiące zdjęć żeby wybrać to jeno, dwa idealnie odzwierciedlające przewodnią wizję...

tu mały filmik by zilustrować o co mi chodzi ...

http://youtube.com/watch?v=KKK9-HEDa8I

pozdrawiam

Uzależniony Awatar -=Festyk=-
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Jedynka jest zdecydowanie najlepsza,ale przeszkadza mi tło.Wygląda na mocno przypadkowe.

Ps.Macie w szkole mundurki czy koleżanka sama się tak ubrała?
    D300s,Nikkor 18-55mm f:3,5-5,6,Tamron 55-200mm f:4,0-5,6,Jupiter 37A 135mm f:3,5,SB-800,Fancier WB1626
    plfoto||Galeria

Uzależniony Awatar mungo
    Miasto
    A, A

Domyślnie

Koleżanka tego dnia pisała maturę. Tło nie jest przypadkowe - to nasza szkolna stołówka
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez VanMurder Zobacz posta
    dlatego przy "profesjonalnych" (czyt. poważnych) sesjach robi się setki, tysiące zdjęć żeby wybrać to jeno, dwa idealnie odzwierciedlające przewodnią wizję...
    No to na mojej sesji poszło 100 klatek, z czego te trzy wybrałem. I tak jestem z siebie dumny, bo to pierwszy portret pozowany, który wyszedł mi w miarę
    Ostatnio edytowane przez mungo ; 09-12-2007 o 22:16 Powód: Automerged Doublepost
    No i zbiera się chmura. Czarna. Canon/Velbon DF 50/Svierdlovsk 4/Lubitel 166B/Ami 66/Zorka 5
    Mówcie, bo kiedyś będę robił takie zdjęcia i takie, i takie, i takie, i takie, a to wszystko tylko kwestia czasu, bo póki co robię takie zdjęcia.
    Zaczątek portfolio: link

Pełne uzależnienie Awatar adamek
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Druga używka jest świetna.
    trzecia dość banalna, a pierwsza sprawia wrażenie przeładowanej fotografii.
    acz pierwsza też jest ładna, lecz skoro wystawiłeś drugą - to nie ma szans.
    Miłego dnia
    adam jastrzębowski
    cyfra i analog. obiektywy, statyw i monopod
    tu tu

Uzależniony Awatar mungo
    Miasto
    A, A

Domyślnie

W ramach chwalenia się, chciałem się pochwalić okładką w gazetce szkolnej. Powoli udaje mi się w niej zdobywać coraz ważniejszą pozycję, a jak w podpisie "Początki są skromnę", ale lepszy rydz niż nic
    No i zbiera się chmura. Czarna. Canon/Velbon DF 50/Svierdlovsk 4/Lubitel 166B/Ami 66/Zorka 5
    Mówcie, bo kiedyś będę robił takie zdjęcia i takie, i takie, i takie, i takie, a to wszystko tylko kwestia czasu, bo póki co robię takie zdjęcia.
    Zaczątek portfolio: link

Domyślnie

no na okładeczce wygląda bomba za łoże się że cover page design też ty robiłeś ...
    bardzo fajne

pozdrawiam

Zablokowany
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Tylko imo nazwa gazety powinna być "nad ręką" - jeszcze nigdy nie widziałem albo nie zwróciłem uwagi na zasłanianie tytułu gazetki postacią/elementem :P (wiem, chciałeś się pobawić w wycinanie )

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez micles Zobacz posta
    Tylko imo nazwa gazety powinna być "nad ręką" - jeszcze nigdy nie widziałem albo nie zwróciłem uwagi na zasłanianie tytułu gazetki postacią/elementem :P (wiem, chciałeś się pobawić w wycinanie )
    ten trick jest bardzo często stosowany i nadużywany w prasie zachodniej, amerykańskiej: Sport Illustrated, MOTOCross, Cosmopolitan czy People
    ... nie śledzisz po prostu zachodnich trendów
    pozdrawiam

Uzależniony

Domyślnie

No oczekiwałem komentarzy technicznych, typu kadr za bardzo w prawo, za dużo góry, za mało dołu lub na odwrót, zbyt ciasny kadr, oczy nie ostre, za duży szum[to niestety wynik obróbki], że te zdjęcia się kupy nie trzymają, wszystko się sypie, gdzie są mocne punkty, że ręka powinna być bardziej w lewo, bo coś tam zasłania, etc. Albo: co to za tragiczne zdjęcia, to napewno ty je robiłeś? Itd.
    No oczekuje normalnych komentarzy, takich jak w każdej innej galerii Technicznie i kadrowo. No może być też treściowo, tylko wtedy będę musiał wyjaśniać całą gazetkowo-szkolną hierarchię i problemy, a to dłuższe od niejednego peruwiańskiego serialu.
    Mungo, zdjęcie na jedynkę, nawet gazetki szkolnej, ma miec przede wszystkim odpowiednią wymowę. Jeśli tego nie będzie, to kompozycyjna poprawnośc i techniczna doskonałośc będą na nic. Moim zdaniem to zdjęcie ma się nijak do "używek", nawet jeśli weźmie się pod uwagę to, że kawa jest używką i "całą gazetkowo-szkolną hierarchię i problemy". Panna szuka czegoś w styropianowym kubku odwróconym do góry dnem. I tyle. Btw. powyżej masz lead: "używki zabijają". Owszem, wiadomo jakie. Kawa w szkolnej stołówce raczej nie. Nie ten pomysł. Trudny problem - trudne zdjęcie. Ale nikt nie obiecywał, że będzie łatwo:smile:

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rolaj Zobacz posta
    Mungo, zdjęcie na jedynkę, nawet gazetki szkolnej, ma miec przede wszystkim odpowiednią wymowę. Jeśli tego nie będzie, to kompozycyjna poprawnośc i techniczna doskonałośc będą na nic. Moim zdaniem to zdjęcie ma się nijak do "używek", nawet jeśli weźmie się pod uwagę to, że kawa jest używką i "całą gazetkowo-szkolną hierarchię i problemy". Panna szuka czegoś w styropianowym kubku odwróconym do góry dnem. I tyle. Btw. powyżej masz lead: "używki zabijają". Owszem, wiadomo jakie. Kawa w szkolnej stołówce raczej nie. Nie ten pomysł. Trudny problem - trudne zdjęcie. Ale nikt nie obiecywał, że będzie łatwo:smile:
    z ta jedynka to trochę przegiąłeś - widziałem dużo słabsze fotki na okładkach magazynów, po za tym nie jest to fota do nagrody Pulitzera, tylko do gazetki szkolnej ... zdjęcie dziewczyny z dyndającą igłą z przedramienia lub gostka wciągającego ścieżkę metaamfetaminy byłoby zbyt dosłowne i nie na miejscu ... wiadomo że wszystko zaczyna się od kawy i fajek...

Strona 43 z 89 PierwszyPierwszy ... 33414243444553 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów