Strona 9 z 89 PierwszyPierwszy ... 78910111959 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 81 do 90 z 881

Wątek: [mungo]tomaszfedor.blogspot.com

Uzależniony Awatar mungo
    Miasto
    A, A

Domyślnie

Wrzucam kilka wakacyjnych fotek z Hiszpanii(niestety nie ma ich za dużo, gdyż mój pobyt polegał na wylegiwaniu się na plażu, gdzie nie było nic do fotografowania), z którymi jak na razie udało mi się uporać. Od czasu do czasu udało nam się gdzieś wyrwać na kilka godzin i coś pozwiedzać. Te fotki które wrzuciłem zdają mi się najfajniejsze. Jeśli chcecie zobaczyć inne zapraszam na moją stronkę http://fotomungo.za.pl/gallery/index.php?list=9
    Czekam na wasze opinie Dzięki za wszelkie komentarze.
    1.Codorniu
    2. Monastir de Poblet
    3.Nou Camp
    4. Montserrat
    5. Sagrada Familia
    No i zbiera się chmura. Czarna. Canon/Velbon DF 50/Svierdlovsk 4/Lubitel 166B/Ami 66/Zorka 5
    Mówcie, bo kiedyś będę robił takie zdjęcia i takie, i takie, i takie, i takie, a to wszystko tylko kwestia czasu, bo póki co robię takie zdjęcia.
    Zaczątek portfolio: link

Początki nałogu Awatar perqsista
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Obejrzałem jak narazie tylko te, które wkleiłeś. Oglolnie jest IMO OK, może obrócz pierwszej. 2-ka ma świetny klimat -bardzo mi się podoba, tak samo ten kadr z Sagrada Famila

Uzależniony Awatar mungo
    Miasto
    A, A

Domyślnie

Dzięki Czekam na dalsze komentarze.
    No i zbiera się chmura. Czarna. Canon/Velbon DF 50/Svierdlovsk 4/Lubitel 166B/Ami 66/Zorka 5
    Mówcie, bo kiedyś będę robił takie zdjęcia i takie, i takie, i takie, i takie, a to wszystko tylko kwestia czasu, bo póki co robię takie zdjęcia.

Uzależniony Awatar mungo
    Miasto
    A, A

Domyślnie

Wrzucam kilka portrecików robionych już lepszym(przynajmniej jak dla mnie) sprzętem, a mianowicie 50 mm 1.8. Czekam na komentarze, opinie-także te krytyczne. Jest to dla mnie szczególnie ważne, gdyż portrety mnie coraz bardziej "wciągają" i chciałbym się nauczyć je wykonywać poprawnie
    1.
    2.
    3.
    4.

Pełne uzależnienie Awatar adamek
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

przyjemne takie.
    Nie są pretensjonalne, a to już dużo.
    Miłego dnia
    adam jastrzębowski
    cyfra i analog. obiektywy, statyw i monopod
    tu tu

Pełne uzależnienie Awatar Arkan
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mungo Zobacz posta
    Wrzucam kilka portrecików robionych już lepszym(przynajmniej jak dla mnie) sprzętem, a mianowicie 50 mm 1.8. Czekam na komentarze, opinie-także te krytyczne. Jest to dla mnie szczególnie ważne, gdyż portrety mnie coraz bardziej "wciągają" i chciałbym się nauczyć je wykonywać poprawnie
    No więc tak
    1. Modelka bardzo fotogeniczna, a to już Ci załatwia 50% problemów
    2. 50mm nawet po cropie to za mało na ciasny portret. Jeśli chcesz robić ciasno to musisz użyć dłuższej ogniskowej, bo deformujesz twarz. Wydaje mi się, że modelka nie bedzie zachwycona, że jej pogrubiłeś nos ;-)
    3. Kadrowanie - jedyne wytłumaczenie, które widzę to chęć zaakcentowania oczu, ale patrz punkt 4
    4. Martwe oczy - modelka ma ciemne oczy, a Ty nie użyłeś ani blendy, ani nie dopaliłeś lampą. W efekcie otrzymałeś ładną dziewczynę, bez błysku w oczach ;-)
    5. Brak makijażu jest OK, ale poproś modelkę, żeby podkreśliła oko kreską. Wtedy, oczy "wyjdą" jako punkt przyciągajacy uwagę.
    6. Nie bój się większej GO - nos powinien być ostry

Najlepsze jest zdjęcie nr 4 - myślę, że w przypadku tej modelki i szkła 50mm najlepsze będą portrety o trochę szerszych kadrach, a nie zbliżenia twarzy. Poszukałbym też innego światła - w ciepłym, zachodzącym słońcu ten typ urody powinien wyjść bardzo dobrze bez makijażu. Jeśli chcesz robić w mało kontrastowym świetle, to wprowadź trochę kontrastu na twarzy lub/i dopal lampą.
    Pentax K-5 II, Leica M9

Uzależniony Awatar mungo
    Miasto
    A, A

Domyślnie

Ad 1. To pierwsze zdjęcia z Kasią-mam nadzieję, że uda mi się namówić ją na jeszcze kilka
    Ad 2.Jedyne szkła jakie posiadam to kit i te 50 mm(ze względu na cenę), a na dłuższe ogniskowe narazie mnie nie stać-wiem, że mogę sobie jakiś ruski obiektyw zakupić, ale to ciągle wychodzi ok 200 zł-obiektyw+przejsciówka.
    Ad 3. Chodziło mi głównie o zaakcentowanie oczu, które są nieprzeciętnej urody
    Ad 4.Blendy nie mam(chyba sobie zakupię jakieś prześcieradło i w wizirze wypiorę), lampę tylko wbudowaną(kurczę-ciągle narzekam na brak sprzętu...!:/)
    Ad 5. Makijaż da się jakoś załatwić
    Dzięki wielkie za tak wyczerpujący komentarz! Czekam na następnę.

Bywalec Awatar gzak
    Miasto
    Warszawa - Sandomierz

Domyślnie

Mi się najbardziej podoba jedynka. Lubie małą GO... Tylko tego podbródka można było jej chyba zostawić....
    Grzechu
    http://www.gzak.net - Ostatnie galerie: Warszawa 2007 , USA 2007 cz. 3 , Toskania 2011
    Żelastwo: 5d, 24 2.8, 85 1.8, 70-200 F4, 28-75 2.8, 21M, 190CLB, 420EX, 580EX, E-PL3

robertdaz
    Guest

Domyślnie

Ja nie jestem jakims znawca To inni znacznie bardziej zaznajomieni z foto powinni doradzac, ja jeszcze palne glupote i niepotrzebnie jakies bledne wskazowki podam

Moge tylko tak intuicyjnie... powiedziec, ze mozesz do portretu podchodzic takze z boku, z gory, z dolu.... Nie ma wymogu robic zdjecia tylko z przodu z naprzeciwka. Pozwol sobie odejsc na bok i łapać oczy modelki z boku. Nadasz wtedy troche innego tonu zdjeciom i powiekszysz GO co ladnie dodatkowo wyeksponuje Jej oczy.
    Tak jak poprzednicy, ma bardzo ladne duze, wyrazne jaskrawe bialka i mocno piwne oczy. Podkreslenie ich kredka na gornej i dolnej czesci oka dodatkowo sprawi wrazenie "wyrazistosci". Mozna takze uzyc jakiegos pudru badz podkladu aby ukryc zaczerwienienia wokol oka, chyba, ze to cos chwilowego i generalnie to nie wystepuje na codzien.
    Takze maskara moze tu duzo zdzialac bo duze oczy z wyrazistymi bialkami beda sie pieknie komponowac z zageszczonymi, dlugimi rzesami. A gdy jeszcze lekko nimi zatrzepocze modelka w strone Ciebie to... ufff, wpadniesz w wir )

Nie mam wielkiej wiedzy ani doswiadczenia, ale na pewno masz fajna modelke, ktora nie boi sie obiektywu a to juz wiele. Masz moze i tani ale dosc dobry obiektyw (50 stałka). Jest co uzywac i jest potencjał.

To takie moje, jak zaznaczylem wczesniej - intuicyjne uwagi.

Aaa.... i nie ma sie co bac ciec po glowie modelki, brak calej twarzy nie oznacza bledu (moim zdaniem) a kadr zyska na niebanalnosci i oryginalnosci "odbioru" zdjecia.

Pozdrawiam i udanych plenerów

PS. Dlaczego inni oceniali 6 zdjec a w wątku jest tylko 4 widocznych ? :>

Uzależniony Awatar mungo
    Miasto
    A, A

Domyślnie

To było sześć punktów co powinienem poprawić Co do modelki to pierwszy raz miała robione takie portrety i trochę czasu minęło, zanim ją ośmieliłem troszkę Ja z efektów jestem bardzo zadowolony i widzę, że wam także się podoba. Następnym razem postaram się zastosować do waszych rad. Wielkie dzięki za pomoc!

Strona 9 z 89 PierwszyPierwszy ... 78910111959 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów