Cytat Zamieszczone przez rolaj Zobacz posta
A nie przyszło Ci do głowy, że na forum są też tacy, co zaczęli fotografować zanim powstały laby? PS? I kolor ręcznie robili? Takie urządzenie było, się nazywało powiększalnik.
Rojal jakbyś sobie zadał choć minimum trudu i przeczytał moje krótkie bio na stronie, nie plótłbyś takich andronów !

zacząłem robić zdjęcia jak miałem 8 lat, w podstawówce, popołudnia zapędzałem na pieszych wycieczkach do sklepu fotograficznego po odczynniki, w łazience, w zaimprowizowanej ciemni fotograficznej, na starym ręcznie, przez mojego ojca wykonanym powiększalniku, zgłębiałem tajniki fotograficznego post procesu ... filmy wkręcałem do koreksu w starym zwiniętym z kłąb kożuchu Ojca, pierwszy retusz niedoskonałości skóry robiłem za pomocą miękkiego ołówka BB, bezpośrednio na negatywie - technika znana kreatywnym fotografom od początków fotografii "tradycyjnej", czyli ponad 100lat!!!
kolego nie urodziłem się przed wczoraj i nie zacząłem pstrykać fot wczoraj popołudniu

prawie dwadzieścia lat spędziłem na zgłębianiu tajników retuszu, przestudiowałem wiele pozycji książkowych z rynku polskiego jak i amerykańskiego, uwierz mi, praktycznie nic nie trafia do druku, bez korekt edytorskich, a już na pewno nie bezpośrednio z puszki ...