Strona 52 z 89 PierwszyPierwszy ... 242505152535462 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 511 do 520 z 881

Wątek: [mungo]tomaszfedor.blogspot.com

Uzależniony Awatar VanMurder

Domyślnie

wiesz co czasami mam wrażenie że zdjęcia z Indii i ostatnie twoje prace robiły dwie różne osoby ... tamto to był prawdziwy dojrzały reportaż, a to ostatnie zdjęcie to co to ma być ? taki ciasny kadr to ma być reportaż? zdjęcie samo w sobie nic nie wyraża,

trochę się rozczarowałem - nie tak dawno sam prosiłeś mnie porady na priv, na temat retuszu i obróbki - ja się produkowałem wysyłałem psd i różne wskazówki a ty terasz piszesz mi o płaskich twarzach, komputerowych makietach dużych biustach i długich nogach ...

zdjęcie jest słabe i kropa - przypadkowy pstryk ani reportaż ani portret...

nic tu po mnie

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez VanMurder Zobacz posta
    dodatkowy retusz jest wymagany, usunięcie wąsów też by się przydało
    Opadają ręce i opada generalnie wszystko co opaść może...

VM - jesteś pewien że wiesz na czym polega reportaż??

Coś już napisał
    Miasto
    Katowice

Domyślnie

i dodatkowy retusz jest wymagany, usunięcie wąsów też by się przydało.
    dobry portret powinien być zawsze retuszowany, bo nie pokazujecie ludzi tak jak oni w rzeczywistości wyglądają
    Dziękuje za poprawienie humoru... Nie spodziewałem się, że znajdę tu takie "złote myśli". Po lekturze kilku takich wypowiedzi człowiek coraz bardziej utwierdza się w przekonaniu, że fotografia cyfrowa zabiła całkowicie prawdziwego ducha fotografii tradycyjnej.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Zemun Zobacz posta
    Dziękuje za poprawienie humoru... Nie spodziewałem się, że znajdę tu takie "złote myśli". Po lekturze kilku takich wypowiedzi człowiek coraz bardziej utwierdza się w przekonaniu, że fotografia cyfrowa zabiła całkowicie prawdziwego ducha fotografii tradycyjnej.
    co rozumiesz przez prawdziwego ducha fotografii tradycyjnej? pstrykanie analogiem na auto i oddawanie negatywów do fotolabu?
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez rene Zobacz posta
    Opadają ręce i opada generalnie wszystko co opaść może...

VM - jesteś pewien że wiesz na czym polega reportaż??
    nie wiem czy jetem pewien, zobacz tu -> adammirski.com

wiem że jesteś bardzo przykrym, zawziętym na mnie człowiekiem ...

nikt cię nie zmusza żebyś się zgadzał z moim zdaniem - to oczywiste, prawda? nie rozumiem tego twojego głupawego piętnowania, co którejś mojej wypowiedzi - powiedz mi kiedy ci tak za skórę zalazłem ?

boli cie to ze robię przyzwoite zdjęcia i mam odwagę przedstawiać swoje zdanie publicznie, czy masz inny problem?
    Ostatnio edytowane przez VanMurder ; 07-03-2008 o 20:30 Powód: Automerged Doublepost

Coś już napisał
    Miasto
    Katowice

Domyślnie

pstrykanie analogiem na auto i oddawanie negatywów do fotolabu?
    ?
    :] Zabawnym jesteś człowiekiem. Starasz się już w pierwszym swoim zdaniu zdyskredytować rozmówce. I jak tu z tobą polemizować?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Zemun Zobacz posta
    :] Zabawnym jesteś człowiekiem. Starasz się już w pierwszym swoim zdaniu zdyskredytować rozmówce. I jak tu z tobą polemizować?
    a ty robisz pewnie inaczej, popatrz na pierwsze twoje zdanie ...Zabawnym jesteś człowiekiem.

Uzależniony Awatar mungo
    Miasto
    A, A

Domyślnie

wiesz co czasami mam wrażenie że zdjęcia z Indii i ostatnie twoje prace robiły dwie różne osoby ... tamto to był prawdziwy dojrzały reportaż, a to ostatnie zdjęcie to co to ma być ? taki ciasny kadr to ma być reportaż? zdjęcie samo w sobie nic nie wyraża,

trochę się rozczarowałem - nie tak dawno sam prosiłeś mnie porady na priv, na temat retuszu i obróbki - ja się produkowałem wysyłałem psd i różne wskazówki a ty terasz piszesz mi o płaskich twarzach, komputerowych makietach dużych biustach i długich nogach ...

zdjęcie jest słabe i kropa - przypadkowy pstryk ani reportaż ani portret...

nic tu po mnie
    VanMurderze, nie wiem czy to ja mam kryzys fotograficzny, czy Ty osobowościowy, ale coś mi tutaj brzydko pachnie. Więcej na priv Ci wytłumaczę.
    No i zbiera się chmura. Czarna. Canon/Velbon DF 50/Svierdlovsk 4/Lubitel 166B/Ami 66/Zorka 5
    Mówcie, bo kiedyś będę robił takie zdjęcia i takie, i takie, i takie, i takie, a to wszystko tylko kwestia czasu, bo póki co robię takie zdjęcia.
    Zaczątek portfolio: link

Uzależniony

Domyślnie

co rozumiesz przez prawdziwego ducha fotografii tradycyjnej? pstrykanie analogiem na auto i oddawanie negatywów do fotolabu?
    A nie przyszło Ci do głowy, że na forum są też tacy, co zaczęli fotografować zanim powstały laby? PS? I kolor ręcznie robili? Takie urządzenie było, się nazywało powiększalnik. A teraz bez problemów fotografują cyfrą, mając jakiś background z tego właśnie "prawdziwego ducha fotografii tradycyjnej". I wiedzą co przez to rozumieć.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Coś dodać do powyższego musze, na edit zbyt późno. VanMurder: napisałeś, że "każdy dobry portret musi być retuszowany". Oczywiście sie z tym nie zgadzam. Czy sądzisz, że taki Karsh np. retuszował zdjęcie dajmy na to Churchila? Facet, co po długich poszukiwaniach powierzył swój album małej drukarni w Szwecji bodajże, bo mogła oddać "ducha" jego zdjęć? Nie ma takiej reguły!! Nie uważam, by mungo zrobił dobry potret, ale takie rady z pewnością mu nie pomogą. Fotografia i jej "duch" powstały grubo przed tym, zanim wyspekulowałeś swoje pierwsze zdjęcie pod Photoshopem. Robisz fajne obrazki, ale inni robią inne. Wcale nie gorsze. Wcale nie rzadziej.
    Ostatnio edytowane przez rolaj ; 08-03-2008 o 00:23 Powód: Automerged Doublepost

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rolaj Zobacz posta
    A nie przyszło Ci do głowy, że na forum są też tacy, co zaczęli fotografować zanim powstały laby? PS? I kolor ręcznie robili? Takie urządzenie było, się nazywało powiększalnik.
    Rojal jakbyś sobie zadał choć minimum trudu i przeczytał moje krótkie bio na stronie, nie plótłbyś takich andronów !

zacząłem robić zdjęcia jak miałem 8 lat, w podstawówce, popołudnia zapędzałem na pieszych wycieczkach do sklepu fotograficznego po odczynniki, w łazience, w zaimprowizowanej ciemni fotograficznej, na starym ręcznie, przez mojego ojca wykonanym powiększalniku, zgłębiałem tajniki fotograficznego post procesu ... filmy wkręcałem do koreksu w starym zwiniętym z kłąb kożuchu Ojca, pierwszy retusz niedoskonałości skóry robiłem za pomocą miękkiego ołówka BB, bezpośrednio na negatywie - technika znana kreatywnym fotografom od początków fotografii "tradycyjnej", czyli ponad 100lat!!!
    kolego nie urodziłem się przed wczoraj i nie zacząłem pstrykać fot wczoraj popołudniu

prawie dwadzieścia lat spędziłem na zgłębianiu tajników retuszu, przestudiowałem wiele pozycji książkowych z rynku polskiego jak i amerykańskiego, uwierz mi, praktycznie nic nie trafia do druku, bez korekt edytorskich, a już na pewno nie bezpośrednio z puszki ...

Początki nałogu

Domyślnie

wiem że jesteś bardzo przykrym, zawziętym na mnie człowiekiem ...

nikt cię nie zmusza żebyś się zgadzał z moim zdaniem - to oczywiste, prawda? nie rozumiem tego twojego głupawego piętnowania, co którejś mojej wypowiedzi - powiedz mi kiedy ci tak za skórę zalazłem ?

boli cie to ze robię przyzwoite zdjęcia i mam odwagę przedstawiać swoje zdanie publicznie, czy masz inny problem?

W zasadzie to zdanie jest kwintesencją wszystkiego co mnie drażni (mungo, wybacz za zaśmiecanie wątku).

Uważam za kompletny idiotyzm fałszowanie reportażu! Wiem że jesteś zdolny przy swoich niemałych umiejętnościach fotoszopowania opowiedzieć historyjkę o ataku na world trade center w Kiszyniowie, ale nie nazywaj tego reportażem.

A co do załażenia za skórę - cierpisz na nieprawdopodobnie uciążliwą przypadłość - uważasz że tylko twoje zdanie jest jedynym słusznym, tylko ty definiujesz fotografię, a każdy kto się nie zgadza jest głupi/niedouczony/uprzedzony itp. Na krytykę nie reagujesz defensywą (o zdystansowanej wymianie poglądów nawet nie marzę), ale atakujesz, jednocześnie stawiając rozmówcę w roli oponenta. Używasz zidiociałych argumentów pt. "pokaż swoje zdjęcia a potem krytykuj", czy choćby świeżutkie "boli cię że robię przyzwoite zdjęcia?".

Wklejanie swoich zdjęć w cudze wątki z adnotacją "ja bym to zrobił tak" albo "też mam zdjęcia z tej okolicy" zdecydowanie nie ratuje mojej opinii o tobie.

Żeby nie posądzić mnie o brak obiektywizmu - uważam że masz potężną wiedzę techniczną, bardzo dobre opanowanie fotoszopa, i raz na jakiś czas podobają mi się twoje fotki. Tylko że niestety, mariaż despotyzmu i infantylizmu a.k.a twój charakter jest zwyczajnie zbyt irytujący.

I obawiam się że photoshopem tego nie poprawisz.

:*

PS. A w temacie - zdjęcie mi się nie podoba, babcia, zmarszczki, ciasny kadr i BW. Może jako element dłuższej historii będzie inaczej odbierane, na chwilę obecną nic ciekawego.
    Ostatnio edytowane przez rene ; 08-03-2008 o 07:56

Strona 52 z 89 PierwszyPierwszy ... 242505152535462 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów