Strona 36 z 89 PierwszyPierwszy ... 2634353637384686 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 351 do 360 z 881

Wątek: [mungo]tomaszfedor.blogspot.com

Uzależniony Awatar mungo
    Miasto
    A, A

Domyślnie

Chętnie podejmę z Tobą polemikę. Jeśli to ma być taka kulturalna dyskusja, to tym bardziej się cieszę.

Coś egzotycznego, niesamowitego, rzeczywiście bardzo łatwo jest pokazać w interesujący sposób. Wtedy już nie tyle liczy się kadr, technika, subtelność zdjęcia, ile wyczucie sytuacji. Kwestia znalezienia się blisko zdarzenia[albo użycia dobrego zooma]. Jak powiedział to ktoś mądrzejszy ode mnie "jeśli zdjęcie jest słaby, znaczy że nie byleś zbyt blisko akcji". Na tym polega, imho, reporterka. Więc, żeby zdjęcie było ciekawe, coś musi się dziać.

O egzotycznych zdjęciach - nie zastanawiałeś się kiedyś, dlaczego konkursu World Press Photo nie wygrywają zdjęcia chociażby z Paryża, tylko z Afryki? Często zastanawiam się, co uważamy za ciekawe zdjęcie. Zazwyczaj dochodzę to wniosku, że ludzie uważają za ciekawe zdjęcie, takie, które pokazuje to, czego oni nie mogą zobaczyć na własne oczy.

Piszesz mi tutaj o sztuce - sztuki nie chce uprawiać, nie umiem. Pasjonuje mnie reporterka, reportaż. A te są najciekawsze z miejsc, gdzie nie wszyscy mogą pojechać. Większość tej "sztuki" w fotografii, to jest pseudosztuka - znajdą kawałek ziemniaka na podłodze, sfotografują go z taką GO, żeby nie było widać, że to ziemniak, podciągną[a może raczej przeciągną...] kolorki w photoshopie, dadzą tytuł "***" i już są bożyszczami fotograficznej awangardy. Mi kompletnie nie o to chodzi.

Piszesz, że doskonale portretuje ludzi - dziękuje bardzo. Tak samo fotografuje tych w Polsce, jak i tych zagranicą. Tylko te portrety za granicą są dla Ciebie "nieco" ciekawsze. Dlaczego? Bo takich twarzy nie widujesz codzień. W Polsce rzadko kiedy można na ulicy spotkać kogoś uśmiechniętego, godzącego się na zrobienie mu zdjęcia. A tam - na ulicach ludzie proszą Cię, żebyś im robił zdjęcia, towarów które sprzedają, etc. To jest ta właśnie pasjonująca egzotyka.
    Rozumiem, że pisałeś ten komentarz w myśl "cudze chwalicie, swego nie znacie". Otóż znamy i swoje. Mam np. świetne zdjęcia z Dworca Centralnego, na których pokazani są mieszkający tam bezdomni. Tylko nie mogę ich opublikować. Zgoda na wykonywanie zdjęć zobowiązała mnie do publikacji, dopiero po wcześniejszym pokazaniu ich PKP. A na to nie mam czasu i nie mam zamiaru tego robić. Tutaj z kolei też mi możesz powiedzieć, że Centralny, to nie jest szara rzeczywistość, tylko "egzotyczna" szara rzeczywistość.
    Co pojmujesz jako szarą rzeczywistość? Jakbym się nie starał, to nijak nie uda mi się zrobić ciekawego zdjęcia reporterskiego z miejsca, gdzie kompletnie NIC się nie dzieje. Czasami chodzę tygodniami z aparatem do szkoły, szukając czegoś godnego do sfotografowania w drodze do szkoły, jednak tego nie udało mi się jeszcze ani razu znaleźć.

Trochę się rozpisałem, mam nadzieję, że zostałem zrozumiany. Czekam na twoją odpowiedź. Pozdrawiam!
    No i zbiera się chmura. Czarna. Canon/Velbon DF 50/Svierdlovsk 4/Lubitel 166B/Ami 66/Zorka 5
    Mówcie, bo kiedyś będę robił takie zdjęcia i takie, i takie, i takie, i takie, a to wszystko tylko kwestia czasu, bo póki co robię takie zdjęcia.
    Zaczątek portfolio: link

Dopiero zaczyna Awatar mabok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mungo Zobacz posta
    Coś egzotycznego, niesamowitego, rzeczywiście bardzo łatwo jest pokazać w interesujący sposób. Wtedy już nie tyle liczy się kadr, technika, subtelność zdjęcia, ile wyczucie sytuacji. (...)
    O egzotycznych zdjęciach - nie zastanawiałeś się kiedyś, dlaczego konkursu World Press Photo nie wygrywają zdjęcia chociażby z Paryża, tylko z Afryki?
    Na konkursie WPP akurat i technika wykonania jest istotna... I owszem, zastanawiałem się. Po czym posmutniałem, że przyszło mi żyć w kulturze (bądź co bądź już) Zachodu, dla którego nie sama odmienność, a ubóstwo i upodlenie stanowi źródło fascynacji, nierzadko też ekscytacji. Moje pytanie - czy o to właśnie chodzi? Czy tak bardzo zatraciliśmy zdolność do odnajdywania, więc także poszukiwania nietuzinkowego Piękna pośród pobratymców?
    Piszesz mi tutaj o sztuce - sztuki nie chce uprawiać, nie umiem.
    Nie, nie proszę o Sztukę. "Sztuką jest...", "sztuką nie jest..." Taki chwyt retoryczny. ;-)
    Pasjonuje mnie reporterka, reportaż. A te są najciekawsze z miejsc, gdzie nie wszyscy mogą pojechać.
    Nie zawsze. Czasem najciekawsze jest tuż obok. Wtedy odkryć to i pokazać innym - wyczyn! "Najpiękniejsze jest niewidzialne dla oczu." Ale czy musi być daleko, niedostępne? Odpowiedz sobie sam.
    Piszesz, że doskonale portretuje ludzi - dziękuje bardzo. Tak samo fotografuje tych w Polsce, jak i tych zagranicą. Tylko te portrety za granicą są dla Ciebie "nieco" ciekawsze. Dlaczego? Bo takich twarzy nie widujesz codzień. W Polsce rzadko kiedy można na ulicy spotkać kogoś uśmiechniętego, godzącego się na zrobienie mu zdjęcia. A tam - na ulicach ludzie proszą Cię, żebyś im robił zdjęcia, towarów które sprzedają, etc. To jest ta właśnie pasjonująca egzotyka.
    To jest METODA, a nie egzotyka. Z racji młodego wieku w Polsce, a w 'egzotycznych' krajach tym bardziej jest Ci znacznie łatwiej fotografować ludzi, nawet bez ich zgody. Bo jakie jest prawdopodobieństwo, że mógłbyś okazać się mordercą albo choćby pedofilem? Z czasem (w procesie starzenia) zaczynają patrzeć na dociekliwego fotografującego z obawami i niepokojem. W młodości siła! ;-)
    Rozumiem, że pisałeś ten komentarz w myśl "cudze chwalicie, swego nie znacie". Otóż znamy i swoje. Mam np. świetne zdjęcia z Dworca Centralnego, na których pokazani są mieszkający tam bezdomni. Tylko nie mogę ich opublikować. Zgoda na wykonywanie zdjęć zobowiązała mnie do publikacji, dopiero po wcześniejszym pokazaniu ich PKP. A na to nie mam czasu i nie mam zamiaru tego robić. Tutaj z kolei też mi możesz powiedzieć, że Centralny, to nie jest szara rzeczywistość, tylko "egzotyczna" szara rzeczywistość.
    Nie pamiętam teraz, kto powiedział, że napisane powieści zalegające w szufladzie nie istnieją. To samo ze zdjęciami...
    Co pojmujesz jako szarą rzeczywistość? Jakbym się nie starał, to nijak nie uda mi się zrobić ciekawego zdjęcia reporterskiego z miejsca, gdzie kompletnie NIC się nie dzieje. Czasami chodzę tygodniami z aparatem do szkoły, szukając czegoś godnego do sfotografowania w drodze do szkoły, jednak tego nie udało mi się jeszcze ani razu znaleźć.
    Wiem o czym piszesz. Znam nawet to uczucie. Tyle, że niejednokrotnie widziałem sytuacje godne zdjęcia, ale nie dane mi było wtedy zabrać aparat... Co pojmuję jako szarą rzeczywistość? Choćby irracjonalne wkładanie dwudziestego upomnienia z tytułu nieopłaconego postoju za wycieraczkę wyglądającą po tym zabiegu jako podajnik serwetek...
    cogitationis poenam nemo patitur...
    Zaczątek nowej galerii - http://www.obiektywni.pl/autorzy/aut...03-0-0-0-0.php

Uzależniony Awatar mungo
    Miasto
    A, A

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mabok Zobacz posta
    Na konkursie WPP akurat i technika wykonania jest istotna... I owszem, zastanawiałem się. Po czym posmutniałem, że przyszło mi żyć w kulturze (bądź co bądź już) Zachodu, dla którego nie sama odmienność, a ubóstwo i upodlenie stanowi źródło fascynacji, nierzadko też ekscytacji. Moje pytanie - czy o to właśnie chodzi? Czy tak bardzo zatraciliśmy zdolność do odnajdywania, więc także poszukiwania nietuzinkowego Piękna pośród pobratymców?
    Wszędzie tylko zafascynowanie biedą i ubóstwem... Te zdjęcia wygrywają chyba również dlatego, że zwracają uwagę na sprawy istotne, nietuzinkowe, pomijane w większości innych mediów. Technika jest istotna, to przychodzi z doświadczeniem. Wygrywają prace najlepsze technicznie, ale również te pełne emocji, mimo centralnego kadru, etc.

Nie zawsze. Czasem najciekawsze jest tuż obok. Wtedy odkryć to i pokazać innym - wyczyn! "Najpiękniejsze jest niewidzialne dla oczu." Ale czy musi być daleko, niedostępne? Odpowiedz sobie sam.
    Takie gadanie... Wrzuciłbym na forum zdjęcie z ul. Świętokrzyskiej, od razu powiałoby nudą. "Najpiękniejsze jest niewidzialne dla oczu"... Mi nie chodzi o rzeczy najpiękniejsze. Mi chodzi o rzeczy realne, ciekawe. O szarej rzeczywistości: zdecydowanie ciekawsze jest babcia z chustką na głowie wśród facetów w garniturach niż facet w garniturze wśród setek facetów w garniturach. Dlaczego? Bo babcia tworzy pewną egzotykę, nie pasuje do reszty. A jednak zdjęcie będzie się zaliczało do tych z typu "szarej rzeczywistości". I to ma być to piękne, niezauważlne dla oka, ta szara rzeczywistość?

To jest METODA, a nie egzotyka. Z racji młodego wieku w Polsce, a w 'egzotycznych' krajach tym bardziej jest Ci znacznie łatwiej fotografować ludzi, nawet bez ich zgody. Bo jakie jest prawdopodobieństwo, że mógłbyś okazać się mordercą albo choćby pedofilem? Z czasem (w procesie starzenia) zaczynają patrzeć na dociekliwego fotografującego z obawami i niepokojem. W młodości siła! ;-)
    Akurat w Polsce jest z tym przegięcie. Dość często jestem brany za profi fotografawa, bo lustrzanka, torba, etc. i przez to tym bardziej jest im się zgodzić na zdjęcie. Sytuacja na Pradze Warszawskiej w skrócie: "Można panu zrobić zdjęcie?" "A pan skąd, z Policji?! W życiu nie pozwolę sobie na żadne zdjęcie". Czy Białoruś jest kraje ezgotycznym? W każdym bądż razie ludzie dają się tam fotografować. Czy Niemcy, Francja, Hiszpania są krajami egzotycznymi? Ludzie dają się tam fotografować i nie mają nic przeciwko temu. To jakaś dzika specyfika naszego kraju. Mam wrażenie, że podejrzliwość i niepewność wobec każdego napotkanego człowieka idzie z góry...

Wiem o czym piszesz. Znam nawet to uczucie. Tyle, że niejednokrotnie widziałem sytuacje godne zdjęcia, ale nie dane mi było wtedy zabrać aparat... Co pojmuję jako szarą rzeczywistość? Choćby irracjonalne wkładanie dwudziestego upomnienia z tytułu nieopłaconego postoju za wycieraczkę wyglądającą po tym zabiegu jako podajnik serwetek...
    Wrzuciłem kilka ciekawych zdjęć ze szkoły, IMHO całkiem przyzwoitych. Komentarzy w ogóle nie było, albo określane były jako nuda.
    No i zbiera się chmura. Czarna. Canon/Velbon DF 50/Svierdlovsk 4/Lubitel 166B/Ami 66/Zorka 5
    Mówcie, bo kiedyś będę robił takie zdjęcia i takie, i takie, i takie, i takie, a to wszystko tylko kwestia czasu, bo póki co robię takie zdjęcia.

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Errm... zaraz zaraz, ja pamiętam wcześniejsze zdjęcia Mungo (powinny być parę-naście stron dalej) z jakichś zapadłych wioch, no, takie aHtystyczne BW ;-) i pamiętam, że były równie dobre jak te ostatnie "egzotyczne". No chyba że mi się coś pieprzy z kim innym

Uzależniony Awatar -=Festyk=-
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Ja tylko napiszę,że gratuluję i zazdroszczę(zarówno umiejętności jak i wycieczki).Czekam na kolejne zdjęcia.Pozdrawiam.
    D300s,Nikkor 18-55mm f:3,5-5,6,Tamron 55-200mm f:4,0-5,6,Jupiter 37A 135mm f:3,5,SB-800,Fancier WB1626
    plfoto||Galeria

Uzależniony Awatar VanMurder

Domyślnie

generalnie gratuluje zdjęć z wyprawy bardzo dojrzałe, widać duży postęp w reportażu, obróbka i technika też na plus
    moje faworyty 64, 56, 57, 58 z minimalnym prze kadrowaniem w lewo
    60 - klasyk ...
    resztę pozytywów przedmówcy napisali pozdrawiam
    ps wystawiałeś te fotki na oPh lub obiektywnych? jaki odbiór? zakwalifikowałeś się do PiPy albo do zdjęcia tygodnia? rzuć link
    V.

Uzależniony Awatar mungo
    Miasto
    A, A

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez VanMurder Zobacz posta
    generalnie gratuluje zdjęć z wyprawy bardzo dojrzałe, widać duży postęp w reportażu, obróbka i technika też na plus
    moje faworyty 64, 56, 57, 58 z minimalnym prze kadrowaniem w lewo
    60 - klasyk ...
    resztę pozytywów przedmówcy napisali pozdrawiam
    ps wystawiałeś te fotki na oPh lub obiektywnych? jaki odbiór? zakwalifikowałeś się do PiPy albo do zdjęcia tygodnia? rzuć link
    V.
    Nie, nie wrzucalem żadnych fotek. Nie mam czasu, pozatym nie chce wrzucać ciągle tych samych zdjęć wszędzie. Kiedyś tak robiłem a i tak najlepsze i najbardziej konstruktywne komentarze dostawałem na Canon-board. Panowie, dzięki wielki!

Dzięki Muflon za obronę i dzięki Festyk za komplement Czy Mabok może powiedzieć czy chce kontyunować rozmowę, czy nie?

Uzależniony Awatar VanMurder

Domyślnie

najbardziej konstruktywne komentarze dostawałem na Canon-board. ...
    z tym się nie mogę nie zgodzić

Dopiero zaczyna Awatar mabok

Domyślnie

(...)

Dzięki Muflon za obronę i dzięki Festyk za komplement Czy Mabok może powiedzieć czy chce kontyunować rozmowę, czy nie?
    A przepraszam, czy muszę składać kwieciste oświadczenie o zakończeniu bądź podtrzymaniu konwersacji? Milczenie zwykle jest postrzegane dość jednoznacznie... Rozmowy nie kontynuowałem nie widząc punktu zaczepienia. A na zwroty pokroju 'takie gadanie' czy inne przykłady mentorskiej zuchwałości reagował nie będę chyba, że to dla Ciebie istotne.

Obrona ze strony muflona? Obrona przed czym? Bo nie sądzę, aby można moje wypowiedzi traktować w konwencji ataku. Raczej jako alternatywne opinie. Widzę też, że przyjąłeś wszystkie życzliwe Ci komentarze za dobrą monetę. A chyba nie zawadzi nieco więcej roztropności w tej mierze. I pokory...

To tyle na razie (więcej nie zdążyłem wyprodukować w niedługiej przerwie między ćwiczeniami z kryminalistyki a prawem handlowym).
    cogitationis poenam nemo patitur...
    Zaczątek nowej galerii - http://www.obiektywni.pl/autorzy/aut...03-0-0-0-0.php

Uzależniony Awatar mungo
    Miasto
    A, A

Domyślnie

Obrona ze strony muflona? Obrona przed czym? Bo nie sądzę, aby można moje wypowiedzi traktować w konwencji ataku. Raczej jako alternatywne opinie.
    W sensie takim, że wstawił się za mną.

Widzę też, że przyjąłeś wszystkie życzliwe Ci komentarze za dobrą monetę. A chyba nie zawadzi nieco więcej roztropności w tej mierze. I pokory...
    Jak ktoś Cię chwali, to chyba grzecznie jest mu podziękować... Nie wiem jakie ty masz zwyczaje, ale ja zawsze dziękuje. Chyba podziękowanie nie jest wyrazem braku pokory...

Strona 36 z 89 PierwszyPierwszy ... 2634353637384686 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów