Strona 22 z 89 PierwszyPierwszy ... 1220212223243272 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 211 do 220 z 881

Wątek: [mungo]tomaszfedor.blogspot.com

Uzależniony Awatar mungo
    Miasto
    A, A

Domyślnie

Foty były na konkursie, ale nic nie zdobyły. Wrzucam je tutaj tak jak je wysyłałem, wraz z opisem. Czekam na wasze komentarze - co źle zrobiłem i co wam się podoba w zdjęciach. Wszelkie komentarze mile widziane.

Hermanowicze to nieduża miejscowość na Szarkowszczyznie na zachód od Połocka, we wschodniej Białorusi. Należała do ksiąźąt Sapiehów, potem do Szyrynów, itd. Znajdowala się w okręgu Wileńskim. Zawsze było to Polskie miasto, jednak wszystko uległo zmianie po 1945 roku, kiedy znalazło się w Związku Radzieckim, a oficjalnym językiem stał się język rosyjski. Polacy mieszkający w Hermanowiczach, nie ruszając się na krok od swoich domów nagle znaleźli się w całkowicie innym państwie, z językiem rosyjskim jako językiem urzędowym, oficjalnym i jedynym prawnie istniejącym. Od 1990 roku Hermanowicze należą do Republiki Białoruskiej. Ludzie w miasteczku, to ludzi starsi, bardzo religijni, bardzo otwarci i bardzo mili, mimo że żyją bardzo biednie. Wszystkie dzieci wyjechały do dużych miast studiować i pracować. W Hermanowiczach, powoli, razem z kolejnymi umierającymi Polakami, umiera polskość tamtej ziemii.
    1.

2.

3.
    Ostatnio edytowane przez mungo ; 07-06-2007 o 23:09
    No i zbiera się chmura. Czarna. Canon/Velbon DF 50/Svierdlovsk 4/Lubitel 166B/Ami 66/Zorka 5
    Mówcie, bo kiedyś będę robił takie zdjęcia i takie, i takie, i takie, i takie, a to wszystko tylko kwestia czasu, bo póki co robię takie zdjęcia.
    Zaczątek portfolio: link

Uzależniony Awatar mungo
    Miasto
    A, A

Domyślnie

Z trzy dniowego pobytu w Moskwie. Wszystkie komentarze mile widziane i bardzo potrzebne
    1.
    2.
    3.
    4.
    5.
    No i zbiera się chmura. Czarna. Canon/Velbon DF 50/Svierdlovsk 4/Lubitel 166B/Ami 66/Zorka 5
    Mówcie, bo kiedyś będę robił takie zdjęcia i takie, i takie, i takie, i takie, a to wszystko tylko kwestia czasu, bo póki co robię takie zdjęcia.

Pełne uzależnienie Awatar adamek
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Pan władza z 4 zdjęcia jest łądnie sportretowany.
    Miłego dnia
    adam jastrzębowski
    cyfra i analog. obiektywy, statyw i monopod
    tu tu

Coś już napisał Awatar jarq.
    Miasto
    Kórnik/Poznań

Domyślnie

fajnie kombinujesz w fotkach - czasem popracowałbym nad kadrami i kompozycją - np. pani przy toaletach, czy akordeonista - ale powiem Ci, że fotka z Twojego bloga "Foto na niedziele" jest dla mnie mistrzowska!

jak na 16 lat to powiem szczerze niezwykle rokująco tak trzymaj!
    "Fotografuję, żeby zobaczyć, jak to będzie wyglądać na zdjęciach" – Garry Winogrand
    flickr

Uzależniony Awatar mungo
    Miasto
    A, A

Domyślnie

Heh, dzięki A jakieś dokładniejsze wskazówki dotyczące kadrów mogę dostać? W trakcie uczenia jest to dla mnie bardzo ważne. I wszelkie porady o fotografii reportersko-ulicznej mile widziane - o takiej, kiedy mam 0,5 sekundy na zrobienie zdjęcia, a trzeba je wykonać tak, żeby osoba fotografowana nie pouczyła się nachalnie fotografowana.

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Mungo, nie pitol o jakichś tam kadrach i innych takich. Po prostu rób swoje, bo robisz to dobrze Jeśli już mi podobają się przysłowiowe "czarno-białe zdjęcia starych ludzi", to znaczy że musi w tym coś być. No dobra, brakuje papierosów, pewnie to dlatego ;-)

Uzależniony Awatar mungo
    Miasto
    A, A

Domyślnie

Dzięki Muflon Co do kadrów to do "babuszek" nie mam w swoim sumieniu jakichś zastrzeżeń, natomiast do zdjęć moskiewskich mam. Tylko nie wiem co mi tutaj nie gra i tutaj proszę was o pomoc, dlatego pitolenie o kadrach czasem się przydaje
    Papierosów nie ma, bo palą tylko faceci[szczególnie na Białorusi], a na tej wsi co ja byłem, to większość facetów poumierała. Alkoholizm tam na każdym kroku...
    Pytanie na koniec: czy bardzo widać, że foty kitem robione?

Pełne uzależnienie Awatar aptur

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mungo Zobacz posta
    Pytanie na koniec: czy bardzo widać, że foty kitem robione?
    Nie widać. Obróbka też dobra, kontrastowe fajne zdjęcia. Gratulacje

Coś już napisał Awatar jarq.
    Miasto
    Kórnik/Poznań

Domyślnie

muflon - kadr i kompozycja to jedna z najwazniejszych rzeczy w fotce - można mieć oko, czuja itd ale z doświadczenia wiem, że oglądając swoje fotki czasem brak swieżego spojrzenia osoby postronnej, która zwróci uwagę na to czy tamto.
    Mungo - co miałem na myśli pisząc o kadrach i kompozycji w kilku ostatnich Twoich fotkach:
    Pani wucetowa - fajne są te kible ale walą mi się w prawy dół - podłoże jest dość ciemne, co podwaja efekt "ciążenia" dołu - niebo przejarane przyciąłbym mocnej (zaraz przy dachu muzeum) zyskując trochę podłoża. Kto wie - a moze ta fotka w ogóle powinna być w poziomie - pani mi wypada z kadru jakos... Ja często zostawiam sobie pole manewru szerzej łapiąc kadr i pozniej odpowiednio przycinając.
    W akordeoniście jest prawie ok - tylko troche przeszkadza w kompozycji ta dziura po prawej - no i obciete głowy powyzej.
    Jeśli chodzi o "babcinę nr 2" to nie wiem czy tak centralne ujęcie jest fajne - czegoś brakuje - dynamiki, pomysłu na fotkę - a wystarczyło babinę umieścić w jednym z 2 górnych silnych punktów - pokazując troszke śwata w którym przyszło jej żyć - a nie ją centralnie i już.

To oczywiście moje subiektywne spostrzezenia - mogę sie mylić. Co do silnych punktów 2 linki, które dość prosto tłumaczą zasady złotego podziału - choć pewnie jest ona wszystkim dobrze znana

http://www.edu.info.pl/strona.php?322

http://www.michaldulemba.pl/technika...i-w-fotografii

pozdro
    Ostatnio edytowane przez jarq. ; 10-06-2007 o 16:14
    "Fotografuję, żeby zobaczyć, jak to będzie wyglądać na zdjęciach" – Garry Winogrand
    flickr

Uzależniony Awatar mungo
    Miasto
    A, A

Domyślnie

OOO! Dzięki. Złoty podział znałem już od dawna, ale dzięki. Jeśli chodzi o babcinę nr 2, to byłem pewny, że taki kadr jest ciekawy, że światło dobrze eksponuje to co chce pokazać, czyli twarz, no ale cóż... Każdy ma swoje odczucia.
    I dzięki za radę z babcią klozetową, przycinać, bo wszystkie zdjęcia tutaj to 100% kadru.

Strona 22 z 89 PierwszyPierwszy ... 1220212223243272 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów