Czy nie warto zatem zinteresować się cyfrowym korpusem z bagnetem PK?Zamieszczone przez shiru22
Są Pentaxy, Samsungi... Pewnie masz jakieś obiektywy, więc dalej by Ci mogły służyć.
Wybór OK, niemniej przemyśl to co napisałem powyżej.Zamieszczone przez shiru22
OK.Zamieszczone przez shiru22
IMHO zdecydowanie zły pomysł!Zamieszczone przez shiru22
W tych zestawach hurtownie upychają nie schodzące im graty.
Sam sobie skompletuj sprzęt, a my postaramy się Tobie doradzić :-)
Pół na pół :-)Zamieszczone przez shiru22
W tej klasie warto kupić:
Canon EF-S 18-55/3,5-5,6
Sigma 70-300/4-5,6 APO DG Macro.
Nie wiadomo. No name.Zamieszczone przez shiru22
Wygląda jak Sigma EF-500 ST/SUPER? ale skoro nic nie napisali, to nie wiadomo co Ci wcisną!
Najlepiej kup sobie lampę Canon 430EX.
To nie jest obiektyw, lecz wide-converter.Zamieszczone przez shiru22
Niepotrzebne Ci to do lustrzanki, używa się ich raczej w aparatach compaktowych.
EF-S 18-55 nie da się wykorzystać, Sigmę 70-300 się da.Zamieszczone przez shiru22
A czy warto kupować analoga? IMHO warto, ale do zadań "specjalnych" ;-).
Ja np. uzywam kliszaka tylko do fotografowania na slajdach przeznaczonych docelowo do prezentacji za pomocą rzutnika. Jestem przekonany, że również w przypadku fotografii czarno-białej kliszak byłby niezastąpiony. Natomiast na co dzień (jako odpowiednik kolorowego negatywu) myślę, ze wystarczy cyfra :-)
Gdybyś się jednak zdecydował to zawsze za parę groszy możesz kupić jakiś korpusik (mam i polecam ELAN II) z obiektywem o ogniskowych w granicach 28-80mm. Jakbyś już kupował, to zapytaj na forum szczegółowo o standard zoom do analoga, wtedy wszystkiego się dowiesz :-)
Optyka i osprzęt (np. flash) zupełnie niekompatybilne.Zamieszczone przez shiru22
Jeśli już chciałbyś tego kliszaka, to zdecydowanie korpus EOS.
A wiec tak: obiektywach było, o lampie też. Co dalej?
- Grip? wiadomo: BG-E3
- Filtry? Wspólne dla obu obiektywów 58mm. Polaryzacyjny - Hoya Standard wystarczy, przydałaby się też szara połówka.
- Akumulator? Tak, drugi do gripa, raczej zamiennik, bo cena oryginału jest wybitnie wygórowana,
- Pamięć? Raczej zwykłe Flash CF (nie MicroDrive). a jakie? Myśle, że to powie wszystko:
http://www.robgalbraith.com/bins/mul...?cid=6007-7699
- statyw? Na pewno nie taki, jak w tych zestawach, bo nawet pominąwszy ich jakość, mają one głowicę do video!
W ciemno można polecić Manfrotto, ale jeśli za drogo, to u nas są dostępne dość przyzwoite zamienniki (Funsport), więc zostaw sobie ten zakup po powrocie do kraju.
- czytnik kart? Do 350D akurat niekonieczny, bo aparat zgrywa dość szybko. Jednak dla wygody można kupić.
- torba/plecak/walizka? Wybór w zależności od osobistych upodobań. Najlepiej kupować niewysyłkowo, wziąć do ręki, pomacać czy solidnie uszyte, czy porządny materiał, wyściółka itp.