Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Wątek: POMOCY zanikł AF w 300D !!!

Mieszany widok

miggi
    Guest

Domyślnie POMOCY zanikł AF w 300D !!!

Witam

Proszę o pomoc . W 300D (firmware 1.1.1 wasia) zanikł mi AF. Stało się to nagle zrobiłem zdjątka po paru minutach aparat był właczony przestał działać AF. Próbowałem zmienić obiektyw ale nic to nie dało. Reset do ustawień fabrycznych też nic nie dał. Na waszym forum wyczytałem że ktoś też miał taki problem i wgrał z powrotem firmware 1.0.2(oryginał) mam pytanko skąd wziąść ten firmware. luub co innego mogło się zepsuć.

Z góry wielkie dzięki

miggi

Uzależniony Awatar Peri Noid
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Co znaczy "przestał działać"? Jak się zachowuje aparat? Może przestawiłeś go na tryb AI-Servo - popatrz w dokumentacji do firmware'u jak przestawić z powrotem do AF-OS albo AF-AI. A zamiast wgrywać firmware 1.0.2, lepiej ściągnąć z Canona oryginalny 1.1.1.
    Praktica MTL 5B, RevueFlex 5005, PSix, EOS 30D+opcjonalna matówka z klinem, worek szkiełek, jakaś lampa i statyw :-)

miggi
    Guest

Domyślnie

Przestawiałem na wszystkie tryby. obiektyw "kręci" ale nie ostrzy ( próbowałem na 2 oryginalnych i tamronie na wszystkich to samo) próbowałem soft 1.1.1 ze strony canona ale nie pomogło

Dopiero zaczyna
    Miasto
    NDM

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez miggi
    skąd wziąść ten firmware. luub co innego mogło się zepsuć.
    miggi
    np z tąd:
    http://web.canon.jp/Imaging/eosdigit...irmware-e.html

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

A może lusterko od AF się wytentegowało? Popatrz dobrze w komorę lustra czy jest na miejscu.
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

miggi
    Guest

Domyślnie

Dzieki za odpowiedzi
    Właśnie znalazłem temat o lustrze AF w 300D jetsem teraz w pracy jak wrócę do domu to sprawdzę. JAki może być koszt naprawy ??
    Czy może dać komuś kto to naprawiał i wymienił bolec na metalowy ??

Pełne uzależnienie Awatar DoMiNiQuE
    Miasto
    Ostrów Wlkp.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez miggi
    Dzieki za odpowiedzi
    Właśnie znalazłem temat o lustrze AF w 300D jetsem teraz w pracy jak wrócę do domu to sprawdzę. JAki może być koszt naprawy ??
    Czy może dać komuś kto to naprawiał i wymienił bolec na metalowy ??
    Sprawdz najpierw czy nie wpadl Ci jakis paproch w czujniki AF (sa na dole pod lustrem). Przedmucjaj profilaktycznie. Sprawdziales na wszystkich punkatach AF?
    Ostatnio edytowane przez DoMiNiQuE ; 12-06-2006 o 12:09

miggi
    Guest

Domyślnie

Niestety padło lustro AF cały czas jest przyklejone" do głównego. jak je skierowałem w dół to zaczą ostrzyć ale 1/3 kadru od góry jest poprawnie naświetlona a cała reszta jest czarna.
    Ile moze kosztować naprawa w serwisie a może ktoś to robi indywidualnie ??

Uzależniony Awatar Peri Noid
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

W serwisie to coś pomiędzy 300 a 400zł (jeśli się mylę to poprawcie). I tak będzie najszybciej i najpewniej. Oni to już chyba z zamkniętymi oczami robią ;-) Wyślij kurierem na Żytnią, w tydzień będziesz miał sprzęt z powrotem, z gwarancją na migawkę i spokojem na jakiś czas.
    Praktica MTL 5B, RevueFlex 5005, PSix, EOS 30D+opcjonalna matówka z klinem, worek szkiełek, jakaś lampa i statyw :-)

Uzależniony

Domyślnie

A co ma migawka do lustra AF?
    Czarna puszka i gruszka... www.andee.nwz.pl

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów