Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 57

Wątek: Przejściówka EF -> M42 z... potwierdzeniem ostrości?

Mieszany widok

Uzależniony Awatar Peri Noid
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie Przejściówka EF -> M42 z... potwierdzeniem ostrości?

Znalazłem na Allegro taką aukcję. Zadziwiło mnie to, że podobno dzięki tej przejściówce działa potwierdzenie ostrości z obiektywami manualnymi. Czy ktoś używał takiej przejściówki? Mógłby potwierdzić/zdementować te rewelacje? Prawdę powiedziawszy to perspektywa złączenia styków na złączu obiektywu "czymś" nieznanego pochodzenia jest mało kusząca, za to sam fakt uzyskania potwierdzenia ostrości - bardzo.
    Praktica MTL 5B, RevueFlex 5005, PSix, EOS 30D+opcjonalna matówka z klinem, worek szkiełek, jakaś lampa i statyw :-)

Pełne uzależnienie Awatar popmart

Domyślnie

Działa dobrze , używał, nic nieznanego , mozna brać , sprzedawca znany z forum M42 gdzie prawie wszyscy to mają ......

http://forum.stock-photo.pl/index.php

trzeba się zarejestrować

pozdro

Pełne uzależnienie Awatar enter
    Miasto
    wioskawawa

Domyślnie

również mogę polecić tego usera jak dotąd nikt na forum nie zgłaszał niedziałanie takiego adaptera.

Może sam będe zamieżał nabyć coś podobnego.

Pełne uzależnienie Awatar DoMiNiQuE
    Miasto
    Ostrów Wlkp.

Domyślnie

Uzywal ktos tego? Sprawdza sie w praktyce? Rozumiem, ze po przymknieciu przyslony powyzej f/5.6 potwierdzenie ostrosci przestaje dzialac? Eee lipa

Pełne uzależnienie Awatar Kolaj
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez [DoMiNiQuE]
    Rozumiem, ze po przymknieciu przyslony powyzej f/5.6 potwierdzenie ostrosci przestaje dzialac? Eee lipa
    Eee, raczej nie przestaje o ile dalej masz wystarczająco dużo światła, żeby AF był w stanie ocenić ostrość. Aparat przez cały jest święcie przekonany, że ma podpięty obiektyw z przysłoną 1,4.

BTW, Chyba lepiej wyostrzyć na otwartej dziurze i dopiero skręcić przysłonę, więc o ile nie używasz bardzo ciemnych szkieł, to chyba nie ma znaczenia.
    BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolaj
    Eee, raczej nie przestaje o ile dalej masz wystarczająco dużo światła, żeby AF był w stanie ocenić ostrość. Aparat przez cały jest święcie przekonany, że ma podpięty obiektyw z przysłoną 1,4.
    Co z tego że jest światło, skoro maleje dokładność lub w ogóle przestaje działać czujnik fazowy? Moje obserwacje klina na matówce przy przymykaniu przesłony raczej nie zachęcają do takich eksperymentów.
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

No to się wyjaśniło. Ja się jednak nie skuszę, za duży poziom cenowy osiąga ta przejściówka. Swoją drogą - widzieliście, ile na E-Bay'u kosztuje sam moduł do włączania AF? Można zerknąć np. tutaj. Straszne pieniądze jak na mój gust.
    Praktica MTL 5B, RevueFlex 5005, PSix, EOS 30D+opcjonalna matówka z klinem, worek szkiełek, jakaś lampa i statyw :-)

Bywalec
    Miasto
    Wrocław, Radosmko

Domyślnie

Ja również posiadam tę przejściówke z potwierdzeniem odtrości i musze przyznac ze jestem bardzo z niej zadowolony
    W moim przypadku potwierdza ostrosc idealnie.
    Odkrylem dzieki niej zalety bardzo tanich szkiel jak np. jupiter 135 ktorego kupilem kiedys za 30zl do zenita a tu prosze jaka ostrosc na pelnej dziurze (f/3,5)... dodam ze kiedy ostrzylem "na oko" w ogole nie potrafilem trafic z ostroscia...

http://img109.imageshack.us/img109/8958/img98781je.jpg

http://img109.imageshack.us/img109/7442/img98871pi.jpg
    Ostatnio edytowane przez kociu ; 15-06-2006 o 21:14
    eos 10D, zenit TTL
    kilka obiektywów, statyw, wężyk home made...

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Przejściówka osiągnęła już zawrotną (jak na moje pojmowanie sprawy) kwotę. Za ile kupowaliście swoje (kto ma)? Chodzi mi o to, ile to tak na prawdę jest warte przy większej podaży - tutaj zadziałało prawo rynku - jedna sztuka do sprzedania, dużo chętnych, to i suma wysoka.

Bywalec Awatar RaV22
    Miasto
    Warszafka

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Peri Noid
    Chodzi mi o to, ile to tak na prawdę jest warte
    Dkladnie tyle, ile ktoś chce za to zapłacić.
    Na e-bayu koleś w detalu sprzedaje za 70$ (lub 38 funtow), więc cena podobna.

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów