Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 17

Wątek: Canon Powershot a510; 520;530;610 czy 620 lub cos innego?

Gonzso
    Guest

Question Canon Powershot a510; 520;530;610 czy 620 lub cos innego?

Witam
    mam problem z dokonaniem wlasciwiego wyboru ktory aparat kupic
    Canon Powershot a510; 520; 530; 540 czy 610 lub 620 ?
    Kryteria wyboru:
    1.stabilizacja obrazu rece mi sie troche trzesa i stablilizacja by sie przydała.. jesli nie ma jej w tych modelach to prosilbym o wskazanie modelu w ktorym to jest i cena nie przekracza 1000zł [jesli takie sa w ogole]
    2.Nagrywanie filmu [bajer przydatny i nie chce ograniczen czasowych]
    3.Bezawaryjnosc

WAZNE nie potrzebuje duzej matrycy [zebym mogl sie tylko chwalic ze moj aparat ma 7mpix bo i tak bede korzystal z 3-4Mpix]
    czytalem wiele komentarzy i opinii i juz poporstu zaczelo sie wszystko mieszac

w niektorych artukulach przeczytalem ze 620 rozni sie od 610 tylko wielkoscia matrycy [iloscia mpix] jesli to prawda to automatycznie wole 610 bo jest tanszy a jak juz wspomnialem nie musze sie chwalic iloscia mpix..

Prosilbym o doradzenie mi ktory by byl najlepszy z nich wszystkich z uwzglednieniem moich 3 kryteriow.

Jesli sa jakies inne firmy/modele ze stabilizacja i bardzo dorba jakoscia zdjec to prosilbym o wypisanie ich [granica max:1000zł]

Pozdrawiam Gonzso

edit: literowka
    Ostatnio edytowane przez Gonzso ; 12-06-2006 o 02:08

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Gonzso
    Witam
    mam problem z dokonaniem wlasciwiego wyboru ktory aparat kupic
    Canon Powershot a510; 520; 530; 540 czy 610 lub 620 ?
    http://www.dpreview.com
    Z tego co widzę, to najrozsądniej wypada A610.
    Ale żaden z w/w nie posiada stabilizacji.

Podklinkowałem Ci tez dwa starsze modele ze stabilizacja: S1IS oraz S2IS.
    Po ile chodzą? --> zobacz Allegro.
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Bywalec
    Miasto
    Ełk

Domyślnie

A jak mi się trzęsą ręce! Trema jest wielka, gdy się 3ci raz ma mydelniczkę w ręku a obok stoją Canonierzy z profesjonalnymi haubicami. Obejrzyj fotki zielonego fotoamatora.

Gonzso
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gwozdzt
    http://www.dpreview.com
    Z tego co widzę, to najrozsądniej wypada A610.
    Ale żaden z w/w nie posiada stabilizacji.

Podklinkowałem Ci tez dwa starsze modele ze stabilizacja: S1IS oraz S2IS.
    Po ile chodzą? --> zobacz Allegro.
    slicznie dziekuje za stronke bardzo czytelna Po wtsepnych przegladach pozostaly w boju:
    Canon PowerShot A530 lub Canon PowerShot A610 lub Canon PowerShot S2 IS z tym, ze ten ostatni torszke drogi jest wiec jego szanse maleja:/

teraz pytanie z innej beczki: dlaczego a 510 jest drozsza od a 520 ? a praktycznie niczym sie nie roznia a nawet mozna powiedziec ze a 520 jest nieco lepsza?

no i na koniec teraz pytanie do uzytkownika a610
    czy dalo by rade zeby zrobic zdjecie i potrzasnacw pionie i poziomie aparatem podac link do zdjecia [przykladowo mozna zamiescic je tutaj www.imageshack.us albo na e-mail gonzso@wp.pl ] chcialbym zobaczyc jak bardzo bedzie rozmazane moze troszke glupio to brzmi ale np. a510 jak mialem go chwile w rekach to aparatem przy robieniu zdjecia"falowalem aparatem w poziomie" i strasznie rozmazane nie wyszlo pomimo braku stablilizacji [zdjecie robilem tylko z lampa takze jesli nie bylo by problemem to poprosil bym o zdjecie z lampa oraz bez lampy
    z gory dziekuje

p.s. na jakiej rozdzielczosc sa Pan/Pani robi zdjecia? i czy Pan/Pani retuszuje je jeszcze na komputerze?

edit: aa jeszcze jedno prosilbym [jesli by to nie sprawilo problemu] jeszcze o jakies pierwsze lepsze zdjecie zrobione w pomieszczeniu tylko prosze nie wybierac najlepszego tylko pierwsze zrobione [przeznaczone dla mnie oczywiscie] na ustawieniach AUTOMATYCZNYCH albo malo zaawansowanych, bez wczesniejszego dokladnego ustawiania aparatu dokladnie pod jedno zdjecie chcialbym zobaczyc jak one beda wygladac, bo najprawdopodobniej bede robil zdjecia tylko na atuomatycznych ustawieniach albo na jakiejs szybkiej konfiguracji

Pozdrawiam
    Gonzso
    Ostatnio edytowane przez Gonzso ; 12-06-2006 o 22:22

Bywalec
    Miasto
    Ełk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Gonzso

no i na koniec teraz pytanie do uzytkownika a610
    czy dalo by rade zeby zrobic zdjecie i potrzasnacw pionie i poziomie aparatem podac link do zdjecia [przykladowo mozna zamiescic je tutaj www.imageshack.us albo na e-mail gonzso@wp.pl ] chcialbym zobaczyc jak bardzo bedzie rozmazane moze troszke glupio to brzmi ale np. a510 jak mialem go chwile w rekach to aparatem przy robieniu zdjecia"falowalem aparatem w poziomie" i strasznie rozmazane nie wyszlo pomimo braku stablilizacji [zdjecie robilem tylko z lampa takze jesli nie bylo by problemem to poprosil bym o zdjecie z lampa oraz bez lampy
    z gory dziekuje

p.s. na jakiej rozdzielczosc sa Pan/Pani robi zdjecia? i czy Pan/Pani retuszuje je jeszcze na komputerze?

edit: aa jeszcze jedno prosilbym [jesli by to nie sprawilo problemu] jeszcze o jakies pierwsze lepsze zdjecie zrobione w pomieszczeniu tylko prosze nie wybierac najlepszego tylko pierwsze zrobione [przeznaczone dla mnie oczywiscie] na ustawieniach AUTOMATYCZNYCH albo malo zaawansowanych, bez wczesniejszego dokladnego ustawiania aparatu dokladnie pod jedno zdjecie chcialbym zobaczyc jak one beda wygladac, bo najprawdopodobniej bede robil zdjecia tylko na atuomatycznych ustawieniach albo na jakiejs szybkiej konfiguracji

Pozdrawiam
    Gonzso
    1) Oczywiście da radę potrząsnąć aparatem (nie jest zbyt ciężki), nie ćwiczyłem jeszcze takich artystycznych rozmazanych ujęć.
    Jeżeli chodzi o trzęsące sie ręce, to ostrość zależy od czasu ekspozycji, jak ustawiasz na automacie (i wcisniesz spust do połowy), to na LCD widzisz, jakie parametry aparat ustawił, jeśli czas jest za długi na Twoje drżące ręce, to przechodzisz w tryb Tv (wyswietlacz informuje, że czas ustawiony automatycznie może być zbyt duży).

2) Używam maksymalnej rozdzielczości i najmniejszej kompresji (ok 200 fotek na 512MB karcie się mieści)

3) Sądzę, że A610 nie zasługuje, żeby go wykorzystywać tylko na automatycznych ustawieniach.

4) Po miesiącu zabawy w "pstrykanie" nie potrafię już cykać "pierwszych lepszych zdjęć".

5) A610 to w końcu tylko kompakt.

6) Pozdrawiam

Mugo
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez A610
    Jeżeli chodzi o trzęsące sie ręce, to ostrość zależy od czasu ekspozycji

To jaki czas należy ustawiać aby się nie martwić że zdjęcie będzie nie ostre jeśli akurat ręce mi się trzęsą jak cholera ?

Uzależniony Awatar FOTOGRAF
    Miasto
    Holandia, Polska

Domyślnie

1/160 ? mi tam wystarcz
    Nikon Lowepro Zeiss Tamron Sigma Sony VAIO Manfrotto i duzo innych dupereli
    Canon? moze niedlugo!

Bywalec
    Miasto
    Ełk

Domyślnie

100 powinna wystarczyc.

Uzależniony Awatar -=Festyk=-
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Odwrotność ogniskowej czyli dla ogniskowej 50mm. będzie to czas 1/50 s.
    D300s,Nikkor 18-55mm f:3,5-5,6,Tamron 55-200mm f:4,0-5,6,Jupiter 37A 135mm f:3,5,SB-800,Fancier WB1626
    plfoto||Galeria

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów