Strona 8 z 8 PierwszyPierwszy ... 678
Pokaż wyniki od 71 do 79 z 79

Wątek: NYT o Polsce - "rzad bigotow"

Pełne uzależnienie Awatar DoMiNiQuE
    Miasto
    Ostrów Wlkp.

Domyślnie

Tomasz, mowisz nie raz jak Roman Twoje poglady zaczynaja mnie przerazac

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez DoMiNiQuE
    Tomasz, mowisz nie raz jak Roman Twoje poglady zaczynaja mnie przerazac
    Dmowski? Możliwe. Ale potrafisz podać mi jakiś powód w odpowiedzi?
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Miasto
    Ostrów Wlkp.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomasz Golinski
    Dmowski? Możliwe. Ale potrafisz podać mi jakiś powód w odpowiedzi?
    NIE Nie chce sie wciagac w jakies polityczno-ideologiczno-religijne dyskusje ...z doswiadczenia wiem jak tos ie konczy
    A czy mozesz rozwinac ta mysl?
    Cytat Zamieszczone przez DoMiNiQuE
    To byla napasc na tle rasistowskim i nigdy nie bedzia traktowana tak samo jak przypadek, w ktorym Kowalski daje w morde sasiadowi po pijaku!
    A dlaczego? Ja nie widzę żadnego powodu ku temu. A widzę mnóstwo powodów przeciwko.
    Troche pod nacjonalizm to podchodzi, nie uwazasz? Moze nie brzmi to wszystko tak doslownie, ale mozna wyczuc ...mam nadzieje, ze sie myle

Miasto
    Białystok

Domyślnie

Uważam, że inne traktowanie napadów z powodów tzw. rasistowskich stwarza odczucie (usprawiedliwione zazwyczaj, ale to nieistotne dla sprawy), że np. Żydzi (dla ustalenia uwagi) są lepiej chronieni przez prawo niż Polacy - czyli, że cieszą się pewnymi przywilejami. Taka sytuacja stwarza niebezpieczeństwo zwiększenia się anty-semityzmu, gdyż społeczeństwo z reguły nienawidzi tych, którzy mają przywileje - vide rabacje chłopskie, pogromy, niechęć do "nowobogackich", walka z zwolnieniami podatkowymi dla supermarketów, manifestacje feministek. To całkiem racjonalne zachowania i zazwyczaj nieuniknione.

Właśnie w interesie Żydów (i innych mniejszości) jest, by były traktowane dokładnie tak samo, jak inni.
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r

FoFot.pl
    Canon IRC

Miasto
    Ostrów Wlkp.

Domyślnie

Właśnie w interesie Żydów (i innych mniejszości) jest, by były traktowane dokładnie tak samo, jak inni.
    Tutaj sie rozumiemy.

Miasto
    Białystok

Domyślnie

No ale nie powiesz mi, że gdy napadniętego Żyda przeprasza Prezydent i Premier, a napadniętego Kowalskiego nie, to z równością jest kiespko...

FoFot.pl
    Canon IRC

Miasto
    Ostrów Wlkp.

Domyślnie

No ale nie powiesz mi, że gdy napadniętego Żyda przeprasza Prezydent i Premier, a napadniętego Kowalskiego nie, to z równością jest kiespko...
    Tutaj tez po czesci sie zgodze, ale nie do konca. Pod uwage trzeba wziasc fakt, ze rabin jest jakas "szycha" w naszym kraju i dostal tylko za to, ze jest Zydem ...a wiec byl to napad na tle rasistowskim (a nie rabunkowym, czy tez jakims innym).

Miasto
    Białystok

Domyślnie

Że szycha to zgoda, ale tu nie podkreśla się szychowatości tylko semityzm. Zgoda, że napad mógł być na tle rasistowskim, ale co z tego wynika? Dlaczego powinien być inaczej ścigany?

BTW. Arabowie to też semici, więc władze Izraela są anty-semickie

FoFot.pl
    Canon IRC

Początki nałogu Awatar Diego
    Miasto
    Madrid

Domyślnie

Tak czytam sobie nienerwowo Pratchetta i znajduje fajny cytat o Polsce:

"Zastrzelić dyktatora i zapobiec wojnie? Ale dyktator jest tylko czubkiem ropiejącego pęcherza społecznej materii, z której biorą się dyktatorzy. Jeśli zastrzeli się jego, inny za chwilę zajmie jego miejsce. Zastrzelić jego także? A może wystrzelić wszystkich i napaść na Polskę? Za 50 lat, 30 lat, nawet za 10 lat świat wróci prawie dokładnie na dawny kurs. Historia zawsze miała ogromną bezwładność." (Panowie i Damy)
    Niezła charakterystyka

Strona 8 z 8 PierwszyPierwszy ... 678

Uprawnienia umieszczania postów