Tomasz, mowisz nie raz jak RomanTwoje poglady zaczynaja mnie przerazac
![]()
Tomasz, mowisz nie raz jak RomanTwoje poglady zaczynaja mnie przerazac
![]()
NIEZamieszczone przez Tomasz Golinski
Nie chce sie wciagac w jakies polityczno-ideologiczno-religijne dyskusje ...z doswiadczenia wiem jak tos ie konczy
A czy mozesz rozwinac ta mysl?
Troche pod nacjonalizm to podchodzi, nie uwazasz? Moze nie brzmi to wszystko tak doslownie, ale mozna wyczuc ...mam nadzieje, ze sie myleZamieszczone przez Tomasz Golinski
![]()
Uważam, że inne traktowanie napadów z powodów tzw. rasistowskich stwarza odczucie (usprawiedliwione zazwyczaj, ale to nieistotne dla sprawy), że np. Żydzi (dla ustalenia uwagi) są lepiej chronieni przez prawo niż Polacy - czyli, że cieszą się pewnymi przywilejami. Taka sytuacja stwarza niebezpieczeństwo zwiększenia się anty-semityzmu, gdyż społeczeństwo z reguły nienawidzi tych, którzy mają przywileje - vide rabacje chłopskie, pogromy, niechęć do "nowobogackich", walka z zwolnieniami podatkowymi dla supermarketów, manifestacje feministek. To całkiem racjonalne zachowania i zazwyczaj nieuniknione.
Właśnie w interesie Żydów (i innych mniejszości) jest, by były traktowane dokładnie tak samo, jak inni.
Tutaj sie rozumiemy.Zamieszczone przez Tomasz Golinski
No ale nie powiesz mi, że gdy napadniętego Żyda przeprasza Prezydent i Premier, a napadniętego Kowalskiego nie, to z równością jest kiespko...
Tutaj tez po czesci sie zgodze, ale nie do konca. Pod uwage trzeba wziasc fakt, ze rabin jest jakas "szycha"Zamieszczone przez Tomasz Golinski
w naszym kraju i dostal tylko za to, ze jest Zydem ...a wiec byl to napad na tle rasistowskim (a nie rabunkowym, czy tez jakims innym).
Że szycha to zgoda, ale tu nie podkreśla się szychowatości tylko semityzm. Zgoda, że napad mógł być na tle rasistowskim, ale co z tego wynika? Dlaczego powinien być inaczej ścigany?
BTW. Arabowie to też semici, więc władze Izraela są anty-semickie![]()
Tak czytam sobie nienerwowo Pratchetta i znajduje fajny cytat o Polsce:
Niezła charakterystyka"Zastrzelić dyktatora i zapobiec wojnie? Ale dyktator jest tylko czubkiem ropiejącego pęcherza społecznej materii, z której biorą się dyktatorzy. Jeśli zastrzeli się jego, inny za chwilę zajmie jego miejsce. Zastrzelić jego także? A może wystrzelić wszystkich i napaść na Polskę? Za 50 lat, 30 lat, nawet za 10 lat świat wróci prawie dokładnie na dawny kurs. Historia zawsze miała ogromną bezwładność." (Panowie i Damy)![]()