Duża przesłona = duże zasłonięcie = mały otwór
Mała przesłona = małe zasłonięcie = duży otwór
Nie zabrało mi to wiele czasu.
A na marginesie: przEsłona czy przYsłona? ja mam taki problem, bo i tak i tak w literaturze wyczytałem.
Duża przesłona = duże zasłonięcie = mały otwór
Mała przesłona = małe zasłonięcie = duży otwór
Nie zabrało mi to wiele czasu.
A na marginesie: przEsłona czy przYsłona? ja mam taki problem, bo i tak i tak w literaturze wyczytałem.
Znajac elastycznosc naszego jezka, w ktorym "pisze" jest rownoznacze "jest napisane"Zamieszczone przez A610
to obie formy sa poprawne
Ja wychowalem sie na przyslona i tej wersji bede sie trzymal
![]()
Tu, dla odmiany, nie będę polemizował.Zamieszczone przez [DoMiNiQuE]
650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0
Moja babcia w grobie sie przewraca!Zamieszczone przez [DoMiNiQuE]
Podobnie: rysuje - jest narysowane, wisi - jest powieszone, śmierdzi - jest nasmrodzone. :PZamieszczone przez [DoMiNiQuE]
Ja też używam przysłony, nie przesłony (choć niektózy udowadniali, że przesłona bo przesłania. Według mnie jednak ona przysłania).
W fotografii wiele jest wyrażeń oznaczających odwrotnie niż coś odwrotnego niż po odwróceniu miało by to na odwrót znaczyć.
Przykład to dyskutowana pzysłona i wartość większa czy mniejsza (większa wartość, mniejsza dziura, większa głąbia).
Inny przykład to temperatura światła - wyższa temperatura barwowa daje chłodniejsze światło. I na odwrót (-: Ciepłe światło to te o niskiej temperaturze barwowej.
nawet sam obraz rzucany jest na blone/matryce.. odwrotnie![]()
![]()
minek, ten cytat to chyba sobie w stopke wklejeZamieszczone przez minek
moge, moge?
![]()
tak, tylko tam wkradł się błąd, zamiast drugiego ,,niż'' powinno być ,,co''.Zamieszczone przez [DoMiNiQuE]