Kolega kupił tą Tokinę - działa bardzo dobrze z 20D. Były wypuszczone dwie serie od 1999 roku i po 2001. Ta druga miała już lepszą obsługę dla 'cyfraków' - czyt. 'działała z nimi'. Optycznie bardzo mi się ten obiektyw podoba, używałem z 20D, 350D i 300D - osobiście jestem naprawdę 'na plus'. Mimo tego kupiłe 70-200 f4L, bo uznałem, że waga (1640g vs 705g) względem -1EV ma większe znaczenie - duże chodzę po górach i L'ka po prostu jest poręczniejsza. Tokina domknięta do 4.0 daje te same rezultaty jeśli chodzi o ostrość. AF - faktycznie wolniejszy, ale bardzo dokładny. Budowa - wg. mnie - jest znacznie lepsza w Tokinie. Canon ma część korpusu z jakiegoś plastiku (długo się przypatrywałem i tylko pierścienie ostrości i zoomu są czysto metalowe). Sam jestem ciekaw jak jest właśnie z Tokina i serwisem (vel wymiana / upgrade chip'a), bo bardzo zainteresował mnie stary obiektyw 100-300 f4 (nie 'aktualny' produkowany po 98 roku, ale wcześniejszy model) i zastanawiam się, czy jeśli nie zadziała z moim korpusem, to czy da się go jakoś 'uczłowieczyć'![]()