Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 17

Wątek: Tokina AF 80-200 f/2,8 AT-X 828AF PRO

Dopiero zaczyna Awatar Lary

Domyślnie Tokina AF 80-200 f/2,8 AT-X 828AF PRO

Witam,
    Jestem nowym użytkownikiem forum. Mam zamiar kupić ten obiektyw. Znalazłem jednego posta na forum odnośnie tegoż szkła, ale nic ciekawego nie napisano o nim. Interesuje mnie szczególnie jego praca z 20d. Czy jest szybki i jak z ostrością przy max otwartej przysłonie?

Pełne uzależnienie Awatar Kubaman
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

poszukaj lepiej było o niej sporo, zwłaszcza przyokazji zoomów canona 70-200/4 i 70-200/2.8. Generalnie pancerna, gorsza optycznie i z dużo wolniejszym AF, za to tańsza.
    Pasja---------------------> www.jakubszyma.pl

Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Kiedyś na foto.com.pl był jego test (od czasu kiedy zmienili stronę nie mogę go znaleźć). Generalnie opinia pozytywna, ale... testowano go z aparatem analogowym, więc jeśli z cyfrą będzie zachowywał się tak jak 28-80/2,8 tej samej firmy, to może miec słabą ostrość na "pełnej dziurze".

Poza tym to dość stara konstrukcja, proponuje sprawdzić przed zakupem czy w ogóle będzie działać z 20D (AF, przesłona)

Domyślnie

Nie mialem tego obiektywu, sa ludzie ktorzy sa Tokinami zachwyceni. Ja mialem 28-80/2.8 te z SV na koncu i te bez SV tez i 12-24/4. Robia solidne wrazenie.Optycznie 12-24 byl fajny ale 28-80 mialy prablemy z ostroscia nie tylko przy 2.8 ale przy 4.0 tez. Ponadto mialy front-focus i dodatkowy spadek ostrosci od 50mm w gore.

Mysle, ze Sigma 70-200/2.8 jest bezpiecznieszym zakupem i na pewno ma szybszy AF (silnik HSM), oczywiscie jezeli canon 70-200/2.8 i 70-200/4 z jakis powodow odpadaja. Tokina to jedank egzotyczne szklo i moze byc je trudniej sprzedac za dobra cene.

Dopiero zaczyna

Domyślnie Tokina 80-200 i 20D

no wlasnie ..praca z 20D,,,wlasnie ja nabylem, kawal dobreho szkla i co z tego ? skoro nie pracuje z moim canonem;/... nie dziala AF albo na manulalu po zrobieniu paru fot wyskakuje Error 99.. no i jak tu byc szczesliwym?
    pisalem do Tokiny, i odpowiedz jaka dostalem to ze trzeba prawdopodobnie zrobic upgrade chipa w obiektywie... ;//
    przy okazji dostalem kontakty do przedstwicielstw /dealerow Tokiny w Europie co by tam wyslac Tokine..

Bywalec

Domyślnie

Porozmawiaj z krajowym dystrybutorem Tokiny, może coś pomogą?

Dopiero zaczyna

Domyślnie

heh, probowalem ``rozmawiac``..ale wyszedl z tego monolog. napisalem w czym problem i prosilem o komentarz,,
    jak na rzie czekam..;]

Dopiero zaczyna Awatar Lary

Domyślnie Tokina

Jeśli możesz to napisz jak się zakończyła sprawa tej tokiny, o ile wogóle się zakończyła. Dzięki za pomoc.

Początki nałogu Awatar Calliactis
    Miasto
    Kraków / Nowy Sącz

Domyślnie

Kolega kupił tą Tokinę - działa bardzo dobrze z 20D. Były wypuszczone dwie serie od 1999 roku i po 2001. Ta druga miała już lepszą obsługę dla 'cyfraków' - czyt. 'działała z nimi'. Optycznie bardzo mi się ten obiektyw podoba, używałem z 20D, 350D i 300D - osobiście jestem naprawdę 'na plus'. Mimo tego kupiłe 70-200 f4L, bo uznałem, że waga (1640g vs 705g) względem -1EV ma większe znaczenie - duże chodzę po górach i L'ka po prostu jest poręczniejsza. Tokina domknięta do 4.0 daje te same rezultaty jeśli chodzi o ostrość. AF - faktycznie wolniejszy, ale bardzo dokładny. Budowa - wg. mnie - jest znacznie lepsza w Tokinie. Canon ma część korpusu z jakiegoś plastiku (długo się przypatrywałem i tylko pierścienie ostrości i zoomu są czysto metalowe). Sam jestem ciekaw jak jest właśnie z Tokina i serwisem (vel wymiana / upgrade chip'a), bo bardzo zainteresował mnie stary obiektyw 100-300 f4 (nie 'aktualny' produkowany po 98 roku, ale wcześniejszy model) i zastanawiam się, czy jeśli nie zadziała z moim korpusem, to czy da się go jakoś 'uczłowieczyć'
    5D mkII | 17-40 f4L | 24-70 f2.8L | 85mm f1.8 USM | 580EX II | 430 EXII |
    rozdarty pomiędzy architekturą a fotografią...

Dopiero zaczyna

Domyślnie Tokina 80-200 i 20D

no wiec sprawa zakonczyla sie i nie.
    z migomexem, krajowym dystryb, tokiny pogadalem sobie poznije mejlowo i dostalem namiary na service in Jurop ;] www.tokinaservice.nl
    no i napisalem tam grzecznego mejl;a co i jak , proszac o namiary na serwisowanie i koszty i czekam sobie cichutko ;].
    byc moze moja tokina jest z tej pierwszej serii. Testowalem go z Canonem 300 AF, 350 D, 300D , 20 D , 3000AF i nie hula...a to naprawde extra obiektyw,,
    i mam tez Canona 70-200 f4 L, i naprawde to jest to..tylko to swiatlo..;/
    sprawa sie toczy ..jesli ktos moze pomoc wzgledem adresow namiarow itp to poprosze..
    pzdr

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów