Strona 234 z 254 PierwszyPierwszy ... 134184224232233234235236244 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 2 331 do 2 340 z 2535

Wątek: Zarabianie na zdjeciach

Bywalec
    Miasto
    Ziemia obiecana

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Balcer Zobacz posta
    Dzięki
    Nie ma za co , kiedyś też zadałem jakieś pytanie wycenowe (tylko nie pamiętam czy na tym forum) i skończyło się na obdzwonieniu lokalnych foto, poza tym w PL jest naprawdę duża regionalizacja cenowa, np to co jest w Łodzi naprawdę ofertą z nazwijmy to dolne przedziały stanów średnich w ślubniakach, to już jest nie osiągalne 60 km od Łodzi natomiast w innych rejonach PL nikt za taką kasę nawet nie będzie chciał aparatu wziąć do ręki. Dlatego pomijając już reakcję forum na takie pytanie obdzwonienie konkurencji w Twojej lokalizacji będzie miało większy sens.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Właśnie sie dopatrzyłem że jesteś ze Szczecina wieczorkiem może uda mi się zdzwonić z koleżanką która komunizowała córkę w zeszłym roku może będzie pamiętała ofertę, wiem na pewno że rodzice dostali płytę dvd z fotami na których był znak wodny i wybierali numerki coby dostać odbitki, nie wiem ile sobie zawinszował fotograf ale ustalę to choćby z ciekawości bo mnie koleżanka pytała czy takiego zabezpieczenia jakos bym nie usunął i teraz nie wiem czy foto sobie tak słono zawołał za odbitkę czy ona ma węża w kieszeni.
    Ostatnio edytowane przez Strebor ; 12-01-2011 o 12:43 Powód: Automerged Doublepost
    Jakieś body + jakieś słoiki + podstawka pod aparat + jakieś świecenie + Dużo chęci I brak czasu na focenie

Coś już napisał

Domyślnie

Hej,
    Wtek się trochę rozrósł, więc zadam kilka pytań wprost:
    1. Jaki stock na początek? Shutter czy istock? czy moze inny?
    2. Co z wyostrzaniem zdjęć? Robić to czy niekoniecznie? A może tylko delikatnie?
    3. No i chyba najważniejsze - jaki sprzęt? (mowa o akcesoriach). Może ma ktoś kompletny zestaw i się nim podzieli? Chodzi o lampy i stół/namiot bezcieniowy (co wybrać, żeby nie żałować)

to chyba tyle

Domyślnie

ile można zażądać za przerabianie zdjęć z jednego ślubu (jasność, ostrość, WB, czasem kadrowanie) ?
    Canon

Początki nałogu
    Miasto
    Miasto

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rivaldo Zobacz posta
    ile można zażądać za przerabianie zdjęć z jednego ślubu (jasność, ostrość, WB, czasem kadrowanie) ?
    500, 1000, albo nawet 2000pln - zależy jak się cenisz, ile będzie zdjęć, na kiedy, na czym pracujesz, czy płacisz ZUS czy KRUS, czy spłacasz kredytowany sprzęt na 30tyś, czy wystawisz fakturę, czy pracujesz na umowę zlecenie.. i t d.
    Smiena [Смена] + szklarnia i inne drobiazgi.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

1 zł od zdjęcia za takie coś jak dla mnie max
    no comment...

Dopiero zaczyna Awatar Adamszum

Domyślnie

psujący rynek pseudoślubowcy robią śluby nawet za 500 zł, ja poniżej 2000 nawet torby ze sprzętem nie otwieram a wiem że i 3000 i 4000 można zażądać. Jak jesteś dobry to trzeba się cenić
    Canon EOS 1D Mark III l Canon 24-70 f/2,8 l Canon 70-200 f/2,8 SI l Canon 50 f/1,2 l Canon 580 EX II, Canon 300/2,8 IS L

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MM-architekci Zobacz posta
    1 zł od zdjęcia za takie coś jak dla mnie max
    Ciekaw jestem skąd taka stawka ci wyszła (tzn. ile zdjęć przyjąłeś do takiej wstępnej obróbki)?
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Bywalec Awatar MaciekCi
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Adamszum Zobacz posta
    psujący rynek pseudoślubowcy robią śluby nawet za 500 zł, ja poniżej 2000 nawet torby ze sprzętem nie otwieram a wiem że i 3000 i 4000 można zażądać. Jak jesteś dobry to trzeba się cenić
    To mnie najbardziej boli. Mówi się, że jak się ma dobre foty, to one się same obronią. Jednak najczęściej robiłem w mniejszym mieście, gdzie ludzie nie potrafią docenić dobrych zdjęć. W sensie, takie zwykłe "o pyknięte" jak u cioci na imieninach czymś trochę lepszym niż komórka wystarczy, bo przecież najważniejszy jest film...

Zastanawia mnie jak zacząć w Trójmieście - przeprowadziłem się z owej małej mieściny, tam fala pseudoślubowców robiących za 200-300zł (!) ślub totalnie mnie wykończyła. Tutaj z kolei chyba trzeba mieć poważne portfolio żeby się wybić i chcieć coś w granicach 1500-2000 ?
    -| Canon 5D | Canon 7D |
    -| 24-70L | 100-400L | 135L | 50/1.4 | 15-85EF-S | M42 | 580EX |

Bywalec Awatar Hom_er
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Adamszum Zobacz posta
    Jak jesteś dobry
    "dobry" - tylko co to dla kogo znaczy, to już inna historia

tak samo jak "drogi", "artysta" - wszystko jest pojęciem względnym.
    Fiu fiu

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków/Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MaciekCi Zobacz posta
    Zastanawia mnie jak zacząć w Trójmieście - przeprowadziłem się z owej małej mieściny, tam fala pseudoślubowców robiących za 200-300zł (!) ślub totalnie mnie wykończyła. Tutaj z kolei chyba trzeba mieć poważne portfolio żeby się wybić i chcieć coś w granicach 1500-2000 ?
    Co do "pseudo...":
    Jak Klient planuje wydać 200-500zł... to tyle wyda. Czy zapłaci studentowi, czy inwalidzie (składki!) dorabiającemu zdjęciami, czy 4 flaszki kuzynowi "co ma luszczankę"...
    ...jak ktoś planuje wydać więcej niż 500zł, to wtedy zacznie wybrzydzać po portfoliach fotografów.

zdRAWki
    Fotograf platoniczny

Strona 234 z 254 PierwszyPierwszy ... 134184224232233234235236244 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów