Strona 232 z 254 PierwszyPierwszy ... 132182222230231232233234242 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 2 311 do 2 320 z 2535

Wątek: Zarabianie na zdjeciach

Początki nałogu
    Miasto
    Miasto

Domyślnie

Jakim szkłem podeszlibyście do zdjęć stacji benzynowej? Zastosowanie zdjęć - mała broszurka wydana w niskim nakładzie.
    Ja myślę o ogniskowej 10-20, ale obawiam się nieco zniekształceń. Może zatem coś węższego np. 17-40 lub 28/1.8? Pracuję na cropie 1,6.
    Smiena [Смена] + szklarnia i inne drobiazgi.

Domyślnie

jak mała broszurka to i kitem zrobisz piekne zdjęcia
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    w sensie że ładnie będzie wyglądać nawet zdjęcie z kita
    Ostatnio edytowane przez trzeszcz6 ; 09-11-2010 o 22:04 Powód: Automerged Doublepost
    5d+5d mark II+ S35A+C 85 f/1.8 + C 20-35 f/3.5-4.5, C 70-210 3.5-4.5 580 ex II, YN 565 EX (czasem 17-40 L i 50 f/1.4), arsat 80/2.8 tilt

Początki nałogu
    Miasto
    Miasto

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez trzeszcz6 Zobacz posta
    jak mała broszurka to i kitem zrobisz piekne zdjęcia
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    w sensie że ładnie będzie wyglądać nawet zdjęcie z kita
    Wychodzę z założenia, że albo zrobię coś dobrze, albo w ogóle.
    Łatwo coś spieprzyć, a reputacje buduje się całe życie. Smród zawsze zostaje.
    Smiena [Смена] + szklarnia i inne drobiazgi.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sebfoto Zobacz posta
    Jakim szkłem podeszlibyście do zdjęć stacji benzynowej? Zastosowanie zdjęć - mała broszurka wydana w niskim nakładzie.
    ja bym stawiał albo na fisheye albo na coś, co Ci sporej beczki nie odwali, ale mimo wszystko kita bym odpuścił
    50D + 17-55/2.8 IS USM

Domyślnie

ale jeżeli zdjęcie będzie miało np 5x7 cm to błagam ale moim zdaniem nie będzie różnicy i tak prawie detali nie będzie już a kolory zawsze da się podciągnąć. Chyba że masz te obiektywy o których pisałeś wtedy bym zrobił coś 10-20 i 17-40 i zobaczył czy któyś kadr jest ciekawszy. Nie widzę sensu kupowania obiektywu tylko do tego zlecenia jak dostaniesz za to ile? max 200 zł.
    pozdrawiam bartek
    5d+5d mark II+ S35A+C 85 f/1.8 + C 20-35 f/3.5-4.5, C 70-210 3.5-4.5 580 ex II, YN 565 EX (czasem 17-40 L i 50 f/1.4), arsat 80/2.8 tilt

Dopiero zaczyna Awatar foto-oko
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Nigdy nie sprzedam zdjecia na stocku. Nie bede podcinal sobie galezi na ktorej siedze.

Dopiero zaczyna Awatar Erg

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez foto-oko Zobacz posta
    Nigdy nie sprzedam zdjecia na stocku. Nie bede podcinal sobie galezi na ktorej siedze.
    Bardzo popularne ostatnio sformułowanie, ale trochę nieadekwatne. Tej gałęzi już nie ma, została urżnięta przy samych korzeniach przez tysiące miłośników fotografii z całego świata
    Dziś średnio zaawansowany amator z cyfrówką z dolnej półki jest w stanie zrobić zdjęcie wystarczająco dobre technicznie na to, żeby sprzedało się na stocku. Internet jest powszechny, nie ma przeszkód żeby ściągnąć albo wrzucić zdjęcie na stocka z dowolnego miejsca na świecie. Zawsze znajdzie się ktoś, dla kogo spadająca wciąż w dół cena będzie wystarczająco satysfakcjonująca.

Moim zdaniem sprzedaż na stockach trzeba dziś raczej rozpatrywać w kategoriach "opłaca mi się/nie opłaca mi się". Są tacy, którzy z tego nieźle żyją, ale to mała grupka, a chętnych - wiadomo - cała masa. Konkurencja jest silna, liczna i niełatwo w tej dziedzinie o sukces.

Ze stockami jest jak z hipermarketami - tanio, łatwo, szybko, dużo. Ale nie każdy kupuje w hipermarkecie. Nie każdemu wystarcza hipermarketowa jakość, nie każdy znajdzie tam coś dla siebie, są też tacy, którym się wydaje że zakupy w takim miejscu są poniżej ich godności.
    Ja np jestem dość wysoki, i w takim tesco mogę sobie kupić co najwyżej skarpetki, i choćbym nawet bardzo chciał tanią kurtkę czy spodnie, to niestety muszę iść tam, gdzie rozmiarówka nie kończy się na 188 cm Sklepy oferujące towar niedostępny masowo funkcjonują mimo zalewu hipermarketów, poupadały sklepy oferujące bylejakość, bo tą można mieć teraz za grosze w marketach.

Podobnie z fotografią. Szukaj indywidualnych klientów, dostarczaj produkt wysokiej jakości i nie oglądaj się na stocki. Jeśli klient woli zdjęcie za 3 dolary od Twojego, to znaczy, że albo klient niewłaściwy, albo zdjęcia coś nie teges, ale wtedy to już pretensje można mieć tylko do siebie Zakładam że zdjęcia są jednak ok, i samych właściwych klientów życzę.

Pozdrówka

Dopiero zaczyna

Domyślnie

A ja mam pytanie, jeżeli sprzedajemy zdjęcie z np ludzmi, to skąd mamy pewność że ktoś ich nie wykorzysta w złych celach ? jeszcze jedno pytanie może nie na temat ? gdzie jest numer konta w pay pal ? to jest nasz nick ?

Z góry dziękuje za odpowiedz

Coś już napisał Awatar HooMaR

Domyślnie

W paypalu e-mail jest tak naprawdę Twoim numerem konta. Natomiast numer konta, na który będziesz wysyłał sobie pieniądze musisz wpisać w odpowiednie miejsce.

Dopiero zaczyna Awatar Erg

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marekapn Zobacz posta
    A ja mam pytanie, jeżeli sprzedajemy zdjęcie z np ludzmi, to skąd mamy pewność że ktoś ich nie wykorzysta w złych celach ?
    Jeżeli sprzedajesz bezpośrednio zainteresowanemu, możesz sporządzić umowę wg uznania, i zastrzec sobie co chcesz, np kontekst wykorzystania.
    Ale jeśli sprzedajesz na stocka, bo domyślam się że o to chodzi, praktycznie tracisz kontrolę nad zdjęciem. Dlatego stocki wymagają do zdjęć przedstawiających ludzi tzw model relase, czyli zgody modela na wykorzystanie wizerunku. A sam model/modelka powinien mieć świadomość, że jego zdjęcie może być użyte praktycznie bez ograniczeń. Tak więc trzeba uważać. Namówisz koleżankę na fajne lifestyle'owe zdjęcie, gdzie uśmiechnięta pozuje na zielonej trawce, na tle błękitnego nieba, otagujesz słowami typu "szczęście, uśmiech, niebo, łąka" itd, a znajdziesz potem np na reklamie środków przeciwgrzybicznych do stóp, tabletek antykoncepcyjnych itd itp. I tłumacz się potem

Pozdrówka

Strona 232 z 254 PierwszyPierwszy ... 132182222230231232233234242 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów