tak na warunkach o ktorych pisalem.Jak w:smile:ykonasz foty wystawia Ci rachunek i wyplaca kase.Proste??:-)
tak na warunkach o ktorych pisalem.Jak w:smile:ykonasz foty wystawia Ci rachunek i wyplaca kase.Proste??:-)
nie tak do końca ale z grubsza się zgadza..
po pierwsze pit dostać musisz do końca lutego a nie kwietnia, po drugie do końca ty kwietnia masz się obowiązek rozliczyć z USem, po trzecie w umowie należy określić kto płaci podatek, bo jak nie określicie to sam sobie musisz go pobrać i odprowadzić, po czwarte i chyba najważniejsze (o czym się nie zawsze pamięta) - żeby koszty uzyskania były 50% to muszą być przeniesione na nabywcę/zleceniodawcę prawa autorskie majątkowe.. inaczej koszty uzyskania są 20%..
żródło:Przy okazji przypomnijmy, że koszty uzyskania przychodów z tytułu korzystania przez twórców z praw autorskich i artystów wykonawców z praw pokrewnych, w rozumieniu odrębnych przepisów, lub rozporządzania przez nich tymi prawami wynoszą 50 proc. uzyskanego przychodu. Z tym że koszty te oblicza się od przychodu pomniejszonego o potrącone przez płatnika w danym miesiącu składki na ubezpieczenia emerytalne i rentowe oraz na ubezpieczenie chorobowe, o których mowa w art. 26 ust. 1 pkt 2 lit.b), których podstawę wymiaru stanowi ten przychód.
http://podatki.gazetaprawna.pl/artyk..._o_dzielo.html
edit: jeszcze tutaj
powyżej głupoty panowie piszecie..
nie da się wypłacić kasy bez rachunku..
nie wystawia FAKTURY VAT ale rachunek jak najbardziej..
On jako zleceniobiorca/wykonawca dzieła wystawia rachunek i wtedy po zaakceptowaniu dostaje kasę..
Ostatnio edytowane przez arturs ; 19-10-2009 o 23:33
5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|
dzięki arturs
niby to proste, a jednak zakręcone.
Czyli tak jak pisałem wcześniej, praw nie przenoszę więc koszty 20% a podatek 18% od pozostałych 80%.
podpisuję umowę z przedszkolem powiedzmy taką jak zamieściłem poniżej (znaleziona na necie) i tam na drugiej stronie jest rachunek.
Umowa o dzieło nr ...../2009 (numeracja oczywiście jest z firmy)
zawarta w ......dnia .......roku pomiędzy:
.....................zwanym dalej „Zlecającym”
oraz
..........zamieszkałym w ...........zwanym dalej "Przyjmującym zamówienie".
§ 1
Zamawiający zamawia, a Przyjmujący zamówienie zobowiązuje się wykonać dzieło polegające na wykonaniu fotografii ...............................
& 2
Przyjmujący zamówienie wykorzysta dzieło na następujących polach eksploatacji.............
& 3
Przyjmujący zamówienie zachowuje prawa autorskie i majątkowe do dzieła. (lub tylko autorskie)
§ 5
Odbiór Dzieła nastąpi ............... roku
§ 6
Przyjmujący zamówienie nie może powierzyć wykonania Dzieła innej osobie.
§ 7
Przyjmujący zamówienie oświadcza, że posiada kwalifikacje do wykonania dzieła opisanego w §1 niniejszej umowy, co Zamawiający przyjmuje za wystarczające.
§ 9
Przyjmującemu zamówienie przysługuje wynagrodzenie za Dzieło w wysokości .......zł (słownie .................złotych brutto)
§ 11
Kwota wynagrodzenia zostanie przekazana na konto Przyjmującego zamówienie. Wynagrodzenie płatne będzie w ciągu 7 dni od dnia odbioru Dzieła.
§ 12
Wszelkie zmiany niniejszej umowy wymagają formy pisemnej pod rygorem nieważności.
§ 13
Umowa została sporządzona w dwóch identycznych egzemplarzach, po jednym dla każdej ze stron.
Przyjmujący zamówienie (podpis) ...................
Zamawiający (podpis) ...................
( i na drugiej stronie jednego z egzemplarzy wystawiamy rachunek i oświadczenie aby nie wydzwaniali do na po dane przy rozliczaniu za nas podatku)
Oświadczenie wykonania dzieła NR: ........./2009 (dla celów podatkowych)
Dane osobowe:
Nazwisko:..............
imiona: ...............
Imię ojca:.............
Imię matki:............
Data i miejsce urodzenia:.................
Nr PESEL: ...................
Nr NIP: .....................
Miejsce zamieszkania:.........................
Urząd Skarbowy:.......................
(data i podpis)
(zaraz pod spotem) Rachunek za rozliczenie umowy o dzieło nr: ......./2007
Wynagrodzenie brutto: (powiedzmy) 500,00 zł
Koszt uzyskania przychodu 20 %: 100,00 zł
Podstawa opodatkowania: 400,00 zł
Potrącona zaliczka 18 %: 72,00 zł (tyle zleceniodawca wpłaci podatku)
Wynagrodzenie netto: 428,00 zł (tyle autor dostanie na rękę)
Proszę o wpłatę kwoty w wysokości 428,00 zł (czterysta dwadzieścia osiem) na rachunek bankowy ............................. bank ............
(data i podpis)
nie jest napisane kto ma odprowadzić zaliczkę na podatek, rachunek może być pod spodem (tak żeby dało się go oderwać), ale najlepiej na osobnej kartce podwójnie (żeby kartkę na pół - kopia dla ciebie, oryginał dla płatnika).., do tego dla Twojej "ochrony swojej d... " to "Oświadczenie" zrób w formie "protokołu przekazania dzieła" żeby było napisane co przekazujesz i że zostało wykonane zgodnie z umową i nie ma żadnych uwag..
a te zdjęcia to dla przedszkola czy dla dzieci robisz? bo może przekażesz prawa majątkowe i koszty uzyskania jednak sobie zwiększysz..
Tu mała dygresja
w sumie trzeba by się w skarbowym dopytać jak to by było że ty przekazujesz im możliwość dowolnego wykorzystania zdjęć ale zachowujesz sobie też takie prawo.. hmm.. ciekawe czy to jest zależne od pól eksploatacji.. u nas takie prawo jest zakręcone że nie zdziwiłbym się że forma: "wykonawca dzieła przekazuje prawa autorskie majątkowe na następujące pola eksploatacji : .... "to w sumie bzdura ale mogłoby przejść.. może ktoś ma znajomego w USie i poprosiłby o zinterpretowanie tego..
Pozdr
artrus , przedszkole wystawi samo sobie rachunek ? czy jemu ? jak jemu to po co ? to chyba kolega ma wykonac prace dla przedszkola i ewentualnie jemu wystawiac rachunek - a ze nie dzialalnosci nie ma to rachunku nie wystawi
no comment...
podkreśliłem bzdurę
po pierwsze wtedy na jakiej podstawie księgowa w przedszkolu wypłaci mu pieniądze? "na gębę" czy "na piękne oczy", nie znam kolegi i nie wiem która z opcji byłaby tu właściwszaale raczej żadnej z nich księgowa nie zaakceptuje..
po drugie:
Kolega wystawi rachunek dla przedszkola.. czemu wg Ciebie brak działalności jest przeszkodą w wystawieniu rachunku? kolega nie może wystawić FAKTURY VAT, ale rachunek do umowy o dzieło/zlecenia jak najbardziej i żadna działalność gosp. nie jest do tego celu potrzebna..
przecierz wyplaci bo jest umowa ;]
pierwsze slysze zeby osoba prywatna mogla wystawic rachunek , bo niby co za tym rachunkiem idzie , przecierz na kartce papieru moze napisac RACHUNEK , taki sam pic na wode jak wyplacanie wlasnie na gebe ;]
no comment...
Oczywiście że osoba prywatna może rachunek wystawić - sam wynajmuję tak lokal od pewnego starszego pana. Rachunek jest mi potrzebny żeby wrzucić go w koszta a wynajmujący noramlnie ma to jako źródło dodatkowego dochodu od którego odprowadza podatek.
nie wiem co ma na celu przekonywanie że na pewno masz rację jak nie masz w temacie wiedzy.. mylisz cały czas rachunek z fakturą, a to dwa różne pojęcia.. jak pierwsze słyszysz to może czasem warto poczytać na ten temat zanim się z czymś wyskoczy bo może inni słyszeli więcej.. (chociaż zajrzyj w linki które powyżej podałem, już nie odsyłam do kodeksu cywilnego)..
chyba że bicie piany o to ma jedynie na celu udowodnienie za wszelką ceną że masz rację.. dla firmy gdzie pracuję miesięcznie zleceniobiorcy (osoby fizyczne bez działalności) wystawiają około 20 rachunków za zlecenia, i jakieś 5-6 w związku z umową o dzieło i każdy jako załącznik do rozliczenia dołącza rachunek (to że w rzeczywistości drukuje go ta strona która ma księgowość nie ma znaczenia bo FORMALNIE wystawcą takiego rachunku jest zleceniobiorca/wykonawca..) dodatkowo jak zlecamy komuś coś w takiej formie to od razu nasza kadrowa przygotowuje umowę w taki sposób że to my odprowadzamy podatek - bo i tak go płacimy a dla zleceniobiorcy łatwiej bo nie musi sam biegać po urzędach.
każda firma/jednostka budżetowa która prowadzi księgi podatkowe itp. może wypłacić pieniądze tylko na podstawie faktury/rachunku (nie licząc pensji) i w każdej umowie cywilnoprawnej jest napisane (a przynajmniej powinno być) że zapłata zostanie dokonana po przekazaniu dzieła/wykonaniu zlecenia i po przedstawieniu rachunku.. a jakby kolega posłuchał twojej rady to księgowa w przedszkolu go wygoni jak powie że jest przecież umowa... no i co z tego? musi udowodnić że "dzieło" wykonał, najlepiej podpisując odpowiedni "protokół przekazania" gdzie będzie określone co wykonał i co przekazuje, ilości, że nie ma do tego zastrzeżeń.. i do tego rachunek.. poza tym dla takiej instytucji jak np. przedszkole im więcej kwitów typu protokoły itp. tym lepiej bo jest potem co najmniej ze 2 razy kontrolowane i ktoś się może "czepić"
Ok to ze ma być umowa z rachunkiem to już jestem pewny na 100%. Zresztą już raz w tym roku podobny papier wystawiałem, z tym ze chodziło o umowę -zlecenie na usługę szkolenia z BHP
I właśnie tak to wyglądało, że dla mnie umowa zlecenie, dla firmy umowa zlecenie z rachunkiem. I czekam na PIT w przyszłym roku.
Ale bardzie mnie interesuje to czy mogę rachunek zostawić dla siebie, i sam zapłacić zaliczkę na podatek, tak aby klient nie mial dodatkowego zachodu z pitami itp.
Wydaje mi się że nie, gdzieś tam czytałem jakies przepisy, że jeśli jedna ze stron jest firmą to ona ma obowięzek rozliczenia ze skarbówką.
http://www.podatki.egospodarka.pl/34...US,1,65,1.html
"Na przedsiębiorcy, który zawiera umowę o dzieło z twórcą, ciążą pewne obowiązki w podatku dochodowym. Jak bowiem wskazuje art. 41 ust. 1 ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych, osoby fizyczne prowadzące działalność gospodarczą, osoby prawne i ich jednostki organizacyjne oraz jednostki organizacyjne niemające osobowości prawnej, które dokonują świadczeń z tytułu działalności, o której mowa w art. 13 pkt 2 i 4-9 (m.in. umowy o dzieło), osobom podlegającym w Polsce nieograniczonemu obowiązkowi podatkowemu, są obowiązane jako płatnicy pobierać zaliczki na podatek dochodowy, stosując do dokonywanego świadczenia, pomniejszonego o miesięczne koszty uzyskania przychodów oraz o potrącone przez płatnika w danym miesiącu składki na ubezpieczenie społeczne, najniższą stawkę podatkową określoną w skali podatkowej."