sor za lekki odbieg od tematu ale co znalazłem gdzies w sieci
http://www.inb.pl/
ktoś chciał zaoszczędzić na wykupieniu licencji od IStock![]()
sor za lekki odbieg od tematu ale co znalazłem gdzies w sieci
http://www.inb.pl/
ktoś chciał zaoszczędzić na wykupieniu licencji od IStock![]()
30D, C10-22, T17-50, C70-200, cokiny i inne fastpacki
------------------
Canon-Foto-Klub
------------------
Sleeping in Light
------------------
It takes love over gold and mind over matter ...
zadupie... malo powiedziane... ;-) Na tzw. tansza oferte ostatnio mialem odpowiedz klienta: "... bo w Wawie robia takie foto..., a Pan nie moze takie jak w Wawie robia ale taniej ?"I jeszcze standard "... ze za drogi Pan jest bo studenci robia to za 1/3"
Czasem (czesciej) projekt, wyglad itp. cokolwiek, nie ma nic do rzeczy - wazne jak tanio
Zdarzaja sie konkretni, ktorzy wiedza czego chca i za to zapłacą. Jednak trudno na takiego trafic. Po prostu trzeba miec dobry AF aby trafic.. hehe
Loty widokowe nad morzem - teraz mnie pochłaniają, 1Ds kurzy się na półce...
Rece opadają tymbardziej jak zerkniesz na stronę twórcy który wydaje się nie być amatorem ;]
Robię zdjęcia do folderów, na stronę WWW dla firmy XXX, ale nie prowadzę działalności, zwykle proszę kolegę który taką prowadzi (YYY), o wystawienie faktury. Faktura wystawiona przez YYY idzie do XXX, płacę koledze YYY za Vat i podatek. Pod tym względem jest OK.
Firmie XXX zaczeło zależeć na zrzeknięciu się przeze mnie praw autorskich do zdjęć które dla nich wykonuje.
Z tego co się zorientowałem, firma XXX nie ma zielonego pojęcia o szczegółach związanych z prawami autorskimi, ale nie mam zamiaru tego wykorzystywać. Chciałbym sprawę załatwić jak należy w sposób właściwy, bo zależy i na dalszej współpracy z XXX.
Z tego co już zdążyłem się zorientować i wyczytać to są prawa osobiste, których się nie zbywam, prawa majątkowe, których mogę się zbyć, bo nie mam zamiaru zarabiać na tych zdjęciach w przyszłości.
Zależy mi jedynie na możliwości wykorzystania tych zdjęć do prezentacji mojej działalności fotograficznej, powieszenia ich na mojej stronie www, generalnie do kreowania mojego wizerunku.
Potrzebuję wskazówek do sporządzenia takiej umowy, między firma XXX i mną, przy założeniu że taki twór może zaistnieć.