Page 218 of 254 FirstFirst ... 118168208216217218219220228 ... LastLast
Results 2,171 to 2,180 of 2535

Thread: Zarabianie na zdjeciach

Pełne uzależnienie

Quote Originally Posted by wojkij View Post
    Wszyscy zapominają ze to są tabele jeszcze z ery analogowej - śmieszy mnie też to że ten link zawsze pada przy tego typu dyskusjach ale jakoś nigdy nikt się nie potwierdza ze właśnie tyle bierze. Nie dziwie się - te ceny bardziej z gatunku życzeniowych niż praktycznych .

Proponuje jakiegoś lokalnego fotoreportera zapytać ile bierze za zdjęcie - załamać się można ale takie są realia.
    realia są takie, bo często znajdzie się frajer który za darmo/ćwierć-darmo sprzeda swoją pracę - dlatego część osób które z tego żyją boi się negocjować stawki.

Tabele zpaf'u do których linka podałem są z 2004 roku, więc raczej nie jest to cena z ery analogowej. Może zdjęcia do których podałeś odnośniki są tworami jakichś renomowanych artystów? Może nie rozumiesz sztuki? Kiedyś krążył link do tekstu, w którym opisywano jakby przeciętny Kowalski ocenił zdjęcia prawdziwych ARTYSTÓW na forum. I wszyscy wołali jaka to prawda itd. Może to co facet podał na blogu jest wyceniane jako sztuka, i stąd takie ceny?

może warto poczytać, niby branża inna, ale sytuacja podobna:
    http://blog.killbill.pl/category/kli...ozycjonowanie/
    Last edited by robgr85; 13-02-2009 at 04:56 PM.
    Loty widokowe nad morzem - teraz mnie pochłaniają, 1Ds kurzy się na półce...

Bywalec glasseye's Avatar

a ile tak realnie mógłbym sobie zażyczyć. tabela zpaf jakoś mnie nie przekonuje :P

Pełne uzależnienie wojkij's Avatar

Quote Originally Posted by robgr85 View Post
    realia są takie, bo często znajdzie się frajer który za darmo/ćwierć-darmo sprzeda swoją pracę - dlatego część osób które z tego żyją boi się negocjować stawki.
    Hmm - wolny rynek?

Uogólniając - 70% rynku usług fotograficznych to rzeczy banalnie proste, które jest w stanie zrealizować w odpowiadającej klientowi jakości każdy studenciak po rocznym bieganiu z lustrem. Chyba logicznym jest że w takim przypadku ceny nie będą na wysokim poziomie, sorry trzeba było sobie wybrać bardziej elitarny fach . Wielu osobą marzy się odgórna regulacja, cechy i inne zpafy - nie tędy droga jednak.
    Last edited by wojkij; 13-02-2009 at 05:19 PM.

Początki nałogu Alde's Avatar

Kiedyś robiłem dużo dla Bauera ... było 50-150 zeta za zdjęcie, szło 1-6 sztuk na artykuł, kupa tego była a i zabawa wyśmienita ... czasu już nie mam tylko na to teraz ...
    ------------------
    Canon-Foto-Klub
    ------------------
    Sleeping in Light
    ------------------

It takes love over gold and mind over matter ...

Bywalec glasseye's Avatar

czyli? realnie? 50 zł za fotę? dodam tylko, że doświadczenia nie mam i profesjonalistą nie jestem. Ale też nie chciałbym psuć rynku (i sobie portfela przy okazji też :P)

Pełne uzależnienie

Ja powiem tak , cennik zpafu to jedno a realia inne , owszem podpowiedzia jakas i wyznacznikiem jest , tak jak cennik izby architektow , a rynek to weryfikuje.

Sprzedalem ostatnio na strone pewnej gwiazdki zdjecia z koncertu , moze ktos widzial bo zamieszczalem w galerii , 18szt za rowne 1000 zl , oczywiscie negocjowalem mocno ;] , wiec na stawki zpafu nie ma co liczyc jesli chce sie cos sprzedac a nie brylowac z nadzieja na cudowne pieniadze i tlumy chetnych.
    no comment...

Ja miałem rekord 1300 netto za jedno zdjęcie, a w swojej pracy preferuje 50 zł za pojedyńcze wykorzystanie i 250-300 zł za wszystkie pola eksploatacji od sztuki ale rzadko sprzedaje same zdjęcia wolę finalny produkt sprzedawać .. he he
    ------------------
    Canon-Foto-Klub
    ------------------
    Sleeping in Light
    ------------------

Początki nałogu ExploRa's Avatar

Quote Originally Posted by glasseye View Post
    czyli? realnie? 50 zł za fotę? dodam tylko, że doświadczenia nie mam i profesjonalistą nie jestem. Ale też nie chciałbym psuć rynku (i sobie portfela przy okazji też :P)
    Srednio od 50 pln (jednorazowe wykorzystanie) do 300 pln netto (jezeli bedzie wiecej pol eksploatacji)... Ale to juz kwestia co sprzedajesz, jakiej jakosci, i co tam jest a raczej z kim i kogo masz na fotce

Quote Originally Posted by ExploRa View Post
    ... Ale to juz kwestia co sprzedajesz, jakiej jakosci, i co tam jest a raczej z kim i kogo masz na fotce
    Prościej ... prościej Panowie ... to się robi tak :
    Cena zdjęcia = specjalny przelicznik* + średnia cena zdjęcia

*specjalny przelicznik uzyskujemy z obserwacji marki auta prezesa firmy która kupuje od nas zdjęcia
    ------------------
    Canon-Foto-Klub
    ------------------
    Sleeping in Light
    ------------------

Początki nałogu ExploRa's Avatar

Quote Originally Posted by Alde View Post
    *specjalny przelicznik uzyskujemy z obserwacji marki auta prezesa firmy która kupuje od nas zdjęcia
    Tylko zauwazylem jedno, szczegolnie w malych miejscowosciach do 120 tys. (...nie wiem jak u innych)
    Ze czym lepsza jezdzi furą, tym mniej chce wydac na np. takie zdjecia...
    A niektórzy to by chcieli za darmo, a jak napiszesz ze za free, to sie okazuje ze podejrzane i tez nic z tego Albo sie trafi na konkretnego klienta albo lipa

Page 218 of 254 FirstFirst ... 118168208216217218219220228 ... LastLast