Pokaż wyniki od 1 do 10 z 2535

Wątek: Zarabianie na zdjeciach

Widok wątkowy

Pełne uzależnienie
    Miasto
    3city

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Lulu1988 Zobacz posta
    Nie wiem czy do stocków lepszy by był np stół bezcieniowy czy wystarczy samo białe tło.
    Zależy co będziesz chciał fotografować

O oświetleniu mam jeszcze mniej pojęcia, ale przecież nie jest to fizyka, żeby tego nie ogarnąć
    W oświetleniu więcej fizyki/matematyki niż Ci się wydaje

Co do pieniędzy to nie przesadzajmy, ale też niech nie będzie to sprzęt, który ledwo wydoli. Załóżmy, że do wydania mam ok 1200-1500pln. Ale w razie potrzeby więcej by wyskrobał.
    już jest jakiś punkt odniesienia, ale nadal nie wiemy co będziesz chciał fotografować. Na razie to mogę napisać że przyda Ci się lampa studyjna (a może nawet dwie) z możliwie dokładną regulacją mocy (np aby zmniejszyć moc do 1/128 możliwości itd), parasolka(i) lub/i softbox(y) (zależnie od tego co będziesz fotografować wybierzesz jego rozmiar), blendy, statywy, wyzwalacze radiowe... przydatny może okazać się też światłomierz.

p.s. Wielkość osprzętu (jeśli można brać to pod uwagę) nie ma najmniejszego znaczenia. Będę miał do dyspozycji 2x +/- 30m2 na poddaszu

30m^2 nie zawsze wygląda tak samo. Liczy się jego wysokość, rozkład i kolor ścian/sufitu, 'naturalne' oświetlenie oraz możliwość wykorzystania go w praktyce lub wyeliminowania jego wypływu na zdjęcie...

pozdrawiam,
    Robert
    Ostatnio edytowane przez robgr85 ; 05-07-2008 o 04:08
    Loty widokowe nad morzem - teraz mnie pochłaniają, 1Ds kurzy się na półce...

Uprawnienia umieszczania postów